URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Martie 2021, 10:17

Nașterea noilor eroi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ca naţiune veşnic asuprită, i-am aplaudat întotdeauna pe aceia care au avut curajul să se ia la harţă cu sistemul. Cărţile de istorie sunt pline de astfel de cazuri: tripleta Horea, Cloşca & Crişan, Gheorghe Doja, Tudor Vladimirescu sau Avram Iancu şi-au luat-o pe cocoaşă după ce au început să facă valuri cu nemulţumirile lor, în vreme ce alţii stăteau cuminţi prin bordeie şi le dădeau "like" şi "Doamne ajută!" de la distanţă. Prin urmare, n-ar trebui să ne mirăm că medicul orădean Flavia Groşan, numită acum "singura şi unica eroină din prima linie" (sic!), este pe cale să devină un nou erou naţional.

Nefiind adepţii ordinii şi disciplinei teutone, avem senzaţia că suntem proşti atunci când trebuie să urmăm un set de reguli. În consecinţă, admirăm enorm curajul celor care fac altfel decât regulile respective. Doctoriţa a început să coaguleze deja în jurul ei un grup-suport tot mai mare, un grup online care, cel mai probabil, acolo va şi rămâne.

Membrii lui nu provin din comunitatea medicală sau ştiinţifică, ci, aproape fără excepţie, din rândul oamenilor obişnuiţi, supăraţi rău pe măsurile restrictive anti-Covid pe care le-au luat drept atacuri la persoană şi la propria libertate. După un an de pandemie, răbdarea nu mai funcţionează bine, iar scenariile şi credinţele diverse au inflamat spiritele. Iar cei care fac regulile stau cu popularitatea mai prost decât un preşedinte în ultimul an de mandat.

Sistemul nu dă semne că i-ar păsa dacă doctoriţa face bine sau nu. El reacţionează visceral, se simte atacat, îşi apără cărţile sfinte şi protocoalele medicale. Din păcate, datele celor două părţi nu se vor pune cap la cap niciodată pentru a vedea ce e bun şi ce trebuie importat ori ce e rău şi trebuie schimbat.

Adevărul e o chestiune relativă şi, cel mai adesea, se găseşte la mijloc. Probabil că sistemul va acţiona precum Biserica cu cei care, în vechime, aveau curajul să gândească liber: hopa sus pe rug şi foc de voie! Iar cu coroana de spini pe frunte, martirii se pot înălţa chiar mai sus de ceruri, prin Parlament, acostaţi de vreun partid în căutare de populism.

Pe de altă parte, nici el, sistemul, nu poate funcţiona în afara unui set de reguli şi nu poate risca să dea liber unor scheme de tratament inventate în solitudine. Oricât de jos ar fi încrederea populaţiei în sistemul sanitar, nu putem ignora faptul că tratamentele medicale sunt rezultatul a multă cercetare, a foarte mulţi ani de studiu şi unei cazuistici cât încape. Să ai încredere mai mare într-o singură voce, în detrimentul unui întreg sistem profesional, e ca şi cum ai crede mai tare în Dan Puric decât în toată Biserica Ortodoxă Română.

Colegiul Medicilor, instituţia care apare în spaţiul public doar în situaţii de criză, când se moare în urma unui act medical şi cineva e acuzat de malpraxis, are de rezolvat un caz extrem de sensibil în contextul actual. Ca orice român expert în medicină, recomand judecată dreaptă, diplomaţie de manual şi comunicare impecabilă. Iar la final, se dă cu un pic de Aloe Vera.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON