URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Iunie 2023, 00:07

Muzică americană, vreme mohorâtă și spectatori puțini în prima seară a Sounds of Oradea (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De American Classics Night, un spectacol dedicat marilor compozitori americani, s-au bucurat vineri seara prea puțini spectatori, mulți dintre orădeni fiind convinși să nu iasă din case de vremea mohorâtă.

De altfel, ploaia s-a oprit cu puțină vreme înainte de începerea concertului care a deschis cea de-a doua ediție a festivalului Sounds of Oradea și care i-a adus pe scenă pe muzicienii Filarmonicii locale, alături de soprana Lorena Puican, sub bagheta dirijorului israelian Noam Zur.

Seara, prezentată de știrista Yvette Mîrza, a fost dedicată unora dintre cei mai importanți compozitori americani. Soprana invitată a interpretat alături de orchestră momente muzicale precum „Glitter and be gay” din opereta Candide de Leonard Bernstein, „I feel pretty” din musicalul West Side Story, semnat de același compozitor, sau „Summertime” din opera Porgy and Bess de George Gershwin. Orchestra a interpretat de asemenea și lucrări ca „Adagio for Strings” de Samuel Barber și „An american in Paris” de George Gershwin. 

Scaunele amplasate în Piața Unirii de organizatori au fost mai mult goale decât pline, dar chiar și așa la seara muzicală au asistat câteva sute de spectatori, pregătiți cu haine mai groase, pelerine sau umbrele. Muzicienii s-au încăpățânat să ofere un concert demn de „summertime”, deși vremea a fost mai degrabă una de toamnă, iar la final au primit aplauze și au ieșit la „bis”. 

Cea de-a doua ediție a Sounds of Oradea continuă în acest weekend. Sâmbătă, de la ora 14, Bazilica Romano-Catolică din complexul baroc va găzdui un concert aparte, în care va fi prezentată "Misa Criolla", de Ariel Ramirez, una dintre cele mai emoţionante compoziţii religioase ale secolului XX, cu pasaje inspirate din folclorul argentinian. 

Misa va fi interpretată chiar de fiul compozitorului, Facundo Ramirez, alături de un grup de instrumentişti folclorici din Argentina, tenorul Reinaldo Droz, din Venezuela, şi Corul Filarmonicii orădene. Seara, de la ora 20, pe scena Teatrului Regina Maria vor urca pianiştii Vanessa Perez şi Kristhyan Benitez în concertul "A Fuego Lento".

SO Festival se va încheia duminică, 18 iunie, cu un nou concert în Piaţa Unirii, care-l va avea în prim-plan pe tenorul argentinian José Cura, apreciat la nivel internaţional, alături de alți invitați de renume. Concertul va fi dirijat de David Giménez Carreras și va cuprinde arii şi duete din opere precum Carmen, Aida, Cavalleria Rusticana, I Pagliacci. 

Intrarea la „Misa Criolla” este gratuită, iar biletele pentru celelalte evenimente din cadrul festivalului se pot cumpăra încă de pe platforma iabilet.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Plin ar fi fost daca era program de manele.
Muzica americana nu e pentru vinituri.
Postat 17 Iunie 2023, 09:50 de Sandu2101
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON