URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iunie 2021, 14:42

Mircea Bradu, ultima vizită la Teatru. Familia şi oamenii de cultură din Bihor şi-au luat rămas bun de la dramaturg (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scriitorul Mircea Bradu a fost omagiat, joi, de actori, oameni de cultură şi politicieni din Bihor, în holul de la intrarea în Teatrul Regina Maria, unde sicriul cu trupul neînsufleţit a fost depus pentru ca toți cei care l-au cunoscut să-şi poată lua rămas-bun. 

Sicriul a fost adus la Teatru în jurul orei 11, fiind aşezat în faţa intrării spre Sala Mare a Teatrului, instituţie culturală pe care Bradu a condus-o timp de 20 de ani, din 1972 până în 1992.

În jurul sicriului, așezat pe catafalc, au stat pe rând actori ai Teatrului şi două dintre fiicele sale, Anca şi Lioara. Aproape a stat şi fosta sa soţie, artista de muzică populară Florica Bradu (foto), dar şi nepoţii săi.

Anca Bradu, regizorContract nelimitat cu veșnicia

Fiica sa, regizoarea Anca Bradu (foto), a declarat pentru BIHOREANUL că tatăl său a suferit în ultimii ani de probleme cardiace, iar în ultima perioadă a avut şi imunitatea slăbită, după ce a fost infectat cu Covid-19, suferind însă o formă uşoară a bolii. 

"A fost un om de o vitalitate extraordinară. Chiar înainte de a intra în spital pentru ultima perioadă a suferinţei sale ne-a spus la telefon că a făcut «contract nelimitat cu viaţa». Atunci am crezut că aşa se va întâmpla, dar se pare că a făcut contract nelimitat cu veşnicia. O să-l păstrăm în sufletele noastre ca pe un tată extraordinar, ca pe un om de o inteligenţă şi o sensibilitate rară, un om dedicat oraşului şi instituţiei acestui Teatru care o să-i onoreze memoria, sunt convinsă", a spus ea. 

La eveniment au fost prezenţi, între alţii, şi fiul său dintr-o altă relație, Maximilian, episcopul greco-catolic Virgil Bercea, fostul manager al Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu, fostul director al Filarmonicii de Stat din Oradea, Meleg Vilmos, scriitorul şi profesorul universitar Florin Ardelean, sculptorul Cornel Durgheu, rectorul Universităţii Agora, Mişu Jan Manolescu. De altfel, cel din urmă a și citit un mesaj din partea fostului primar al Oradiei, Petru Filip, cunoscut apropiat al lui Bradu, care nu a putut fi prezent la eveniment.

La Teatru au mai fost prezenţi şi politicienii liberali Gavrilă Ghilea şi Ionel Avrigeanu, cu care Mircea Bradu fusese coleg la Partidul Democrat.

Înmormântarea, vineri, de la ora 15

După ora 13, sicriul omului de cultură a fost transportat la Cimitirul Municipal, unde de la ora 17, la Capela Hașaș, va avea loc o predică, iar vineri, de la 15, va fi oficiată slujba de înmormântare. 

Unul dintre puţinii dramaturgi contemporani ai ţării, Mircea Bradu a fost premiat în nenumărate rânduri pentru operele sale literare, ultima dată la Gala Premiilor Constantin Brâncoveanu ediţia a VII-a din noiembrie 2020, unde acesta a primit "premiul pentru întreaga carieră de excepţie în literatură şi operele sale de o valoare incontestabilă".

Născut în 14 ianuarie 1937 în comuna Lăzăreni, în familia învăţătorului Ion Bradu, reputat etnograf şi folclorist, Mircea Bradu a absolvit Liceul Emanuil Gojdu din Oradea şi apoi Facultatea de Filologie din Bucureşti, devenind apoi redactor fondator al celei de-a V-a ediţii a revistei de cultură Familia, dramaturg, membru şi laureat al Uniunii Scriitorilor din România.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON