URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iunie 2021, 13:29

Dramaturgul și directorul de teatru orădean Mircea Bradu a trecut la cele veșnice (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scriitorul Mircea Bradu, unul dintre puţinii dramaturgi contemporani ai României, sub direcţiunea căruia Teatrul orădean a cunoscut cea mai înfloritoare perioadă a sa, dar şi cel dintâi primar al Oradiei de după căderea comunismului, iar apoi jurnalist şi politician, a încetat din viaţă marţi, la vârsta de 84 de ani.

Retras din viaţa publică în urmă cu câţiva ani, Mircea Bradu a luptat în ultimele săptămâni cu mai multe probleme de sănătate, fiind îngrijit într-o clinică de boli cardiace.

Născut în 14 ianuarie 1937 în comuna Lăzăreni, în familia învăţătorului Ion Bradu, reputat etnograf şi folclorist, Mircea Bradu a absolvit Liceul Emanuil Gojdu din Oradea şi apoi Facultatea de Filologie din Bucureşti, devenind apoi redactor fondator al celei de-a V-a ediţii a revistei de cultură Familia, dramaturg, membru şi laureat al Uniunii Scriitorilor din România.

Mircea Bradu s-a consacrat ca director al Teatrului de Stat din Oradea sub a cărui conducere instituţia a traversat cea mai înfloritoare perioadă a sa, din 1972 până în 1992.

Căsătorit cu la fel de cunoscuta cântăreaţă de muzică populară Florica Bradu, Mircea Bradu a avut trei fiice şi, după o altă relație, şi un fiu.

La 22 decembrie 1989, Mircea Bradu a fost cel dintâi primar al Oradiei după căderea regimului comunist, dar numai pentru câteva zile, el suferind chiar atunci un prim infarct.

În anii 90, Mircea Bradu a fost fondator al popularului post de radio orădean Sonvest, în 1993 fondând propria reţea, Radio Transilvania, al cărei director a şi fost până în 2016.

De asemenea, Mircea Bradu a fost implicat după anii 90 şi în politică, fiind la un moment dat vicepreşedinte al organizaţiei judeţene Bihor a Partidului Democrat.

În ultimii ani, se retrăsese din viaţa publică din cauza vârstei şi a afecţiunilor, în special cardiace, care în cele din urmă i-au şi fost fatale.

Dumnezeu să-l odihnească!

Vezi mai jos probabil ultima filmare cu dramaturgul Mircea Bradu!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Aberatii
... doar un singur cuc(cel caruia dl Bradu i-a dat si o slujba) putea scrie toate tampeniile de mai jos...in nemernicia lui crede ca nu mai e cine sa-l faca sa plateasca pt.halucinatiile sale patologice,prezente in toata asa zisa gazetarie pe care o practica pina la fuga in Austria.Sa faci astfel de afirmatii ,fara a aduce nici o dovada,e patologie clara!
Postat 22 Iunie 2021, 22:28 de PFA
Nimic despre faptul că a fost turnător la Secu?!
Măi, Abrudane, care îți zici Criș, spurcând numele apei care trece prin oraș, care îți zici și Elena Marinescu (esti bisexual?!), care ești și nepotul lui Bradu, nu scuipi un cuvânt despre faptul că moș Bradu (nume ales, nu din naștere) a fost mare activist PCR și turnător la Secu, preluat și de SRI?! Că a fost și mare pedelist, privilegiat cu un apartament ultracentral, cumpărat pe bani de nimic (casă naționalizată) și care face azi binișor peste juma de milion de parai?! Nimic despre alte privilegii, imobiliare și certefecat de loviluționar, care a fost scutit să nu plătească UN LEU impozit, nici măcar în afaceri?! Doar pupături pe toate părțile?! Păi, ar trebui să știe și orădenii cine și ce învârtea Mircea cel Bătrân, nu crezi?! Sau nu ești interesat să afle și ei?!
Postat 22 Iunie 2021, 20:41 de nikotelekus
Dumnezeu să-l odihnească!
Mă bucur că am putut colabora! A fost un om deosbit!
Postat 22 Iunie 2021, 13:34 de ovidpop
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON