URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 18 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Iunie 2021, 13:29

Dramaturgul și directorul de teatru orădean Mircea Bradu a trecut la cele veșnice (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scriitorul Mircea Bradu, unul dintre puţinii dramaturgi contemporani ai României, sub direcţiunea căruia Teatrul orădean a cunoscut cea mai înfloritoare perioadă a sa, dar şi cel dintâi primar al Oradiei de după căderea comunismului, iar apoi jurnalist şi politician, a încetat din viaţă marţi, la vârsta de 84 de ani.

Retras din viaţa publică în urmă cu câţiva ani, Mircea Bradu a luptat în ultimele săptămâni cu mai multe probleme de sănătate, fiind îngrijit într-o clinică de boli cardiace.

Născut în 14 ianuarie 1937 în comuna Lăzăreni, în familia învăţătorului Ion Bradu, reputat etnograf şi folclorist, Mircea Bradu a absolvit Liceul Emanuil Gojdu din Oradea şi apoi Facultatea de Filologie din Bucureşti, devenind apoi redactor fondator al celei de-a V-a ediţii a revistei de cultură Familia, dramaturg, membru şi laureat al Uniunii Scriitorilor din România.

Mircea Bradu s-a consacrat ca director al Teatrului de Stat din Oradea sub a cărui conducere instituţia a traversat cea mai înfloritoare perioadă a sa, din 1972 până în 1992.

Căsătorit cu la fel de cunoscuta cântăreaţă de muzică populară Florica Bradu, Mircea Bradu a avut trei fiice şi, după o altă relație, şi un fiu.

La 22 decembrie 1989, Mircea Bradu a fost cel dintâi primar al Oradiei după căderea regimului comunist, dar numai pentru câteva zile, el suferind chiar atunci un prim infarct.

În anii 90, Mircea Bradu a fost fondator al popularului post de radio orădean Sonvest, în 1993 fondând propria reţea, Radio Transilvania, al cărei director a şi fost până în 2016.

De asemenea, Mircea Bradu a fost implicat după anii 90 şi în politică, fiind la un moment dat vicepreşedinte al organizaţiei judeţene Bihor a Partidului Democrat.

În ultimii ani, se retrăsese din viaţa publică din cauza vârstei şi a afecţiunilor, în special cardiace, care în cele din urmă i-au şi fost fatale.

Dumnezeu să-l odihnească!

Vezi mai jos probabil ultima filmare cu dramaturgul Mircea Bradu!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Aberatii
... doar un singur cuc(cel caruia dl Bradu i-a dat si o slujba) putea scrie toate tampeniile de mai jos...in nemernicia lui crede ca nu mai e cine sa-l faca sa plateasca pt.halucinatiile sale patologice,prezente in toata asa zisa gazetarie pe care o practica pina la fuga in Austria.Sa faci astfel de afirmatii ,fara a aduce nici o dovada,e patologie clara!
Postat 22 Iunie 2021, 22:28 de PFA
Nimic despre faptul că a fost turnător la Secu?!
Măi, Abrudane, care îți zici Criș, spurcând numele apei care trece prin oraș, care îți zici și Elena Marinescu (esti bisexual?!), care ești și nepotul lui Bradu, nu scuipi un cuvânt despre faptul că moș Bradu (nume ales, nu din naștere) a fost mare activist PCR și turnător la Secu, preluat și de SRI?! Că a fost și mare pedelist, privilegiat cu un apartament ultracentral, cumpărat pe bani de nimic (casă naționalizată) și care face azi binișor peste juma de milion de parai?! Nimic despre alte privilegii, imobiliare și certefecat de loviluționar, care a fost scutit să nu plătească UN LEU impozit, nici măcar în afaceri?! Doar pupături pe toate părțile?! Păi, ar trebui să știe și orădenii cine și ce învârtea Mircea cel Bătrân, nu crezi?! Sau nu ești interesat să afle și ei?!
Postat 22 Iunie 2021, 20:41 de nikotelekus
Dumnezeu să-l odihnească!
Mă bucur că am putut colabora! A fost un om deosbit!
Postat 22 Iunie 2021, 13:34 de ovidpop
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4662 RON
  • 1 EUR = 4.9738 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON