URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Ianuarie 2021, 14:19

Minunile lui Neșu: Fundația fostului fotbalist a reușit să adune 1 milion de euro pentru construirea Centrului Sfântul Nectarie (VIDEO)

Minunile lui Neșu: Fundația fostului fotbalist a reușit să adune 1 milion de euro pentru construirea Centrului Sfântul Nectarie (VIDEO) CURCUBEU DIN HANORACE. Una dintre modalitățile prin care doritorii îi pot ajuta pe Mihăiță Neșu și echipa sa să adune suma de 3,5 milioane euro este achiziționarea unui hanorac colorat, pe care este inscripționată și emblema fundației (Sursa foto: facebook - Mihai Nesu Foundation)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La mai bine de un an de când a lansat campania "Cred în minuni", prin care îşi propune să adune 3,5 milioane euro pentru construirea unui centru caritabil dedicat în special copiilor cu dizabilităţi, Mihai Neşu a reuşit să adune primul milion de euro.

Cei mai mulţi bani s-au strâns din SMS-uri: nu mai puţin de 25.000 de persoane donează în fiecare lună câte 2 euro pentru visul fostului fotbalist. Până acum, Fundaţia a reuşit să cumpere terenul, care se află în Cihei, iar în primăvară va începe construirea primelor trei clădiri, prima fiind o biserică, destinată vindecării sufleteşti a viitorilor pacienţi...

Numele vindecătorului

Construirea unui complex unic în România, în care să fie îngrijiţi copiii cu probleme motorii sau neurologice, este o idee mai veche a lui Mihăiţă. Actualul centru de tratament al Fundaţiei Neşu oferă terapii pentru zeci de copii la parterul unui bloc din cartierul Cantemir. Spaţiul luat în chirie nu este însă suficient. Specialiştii organizaţiei pot lucra simultan cu doar 8 copii, iar pentru hidroterapie sau terapie cu animale trebuie să apeleze la firme care să le pună la dispoziţie spaţii adecvate.

Din aceste motive, Fundaţia a lansat în decembrie 2019 campania "Cred în minuni", prin care şi-a propus ca în 2-3 ani să strângă din donaţii 3,5 milioane euro pentru realizarea Complexului de recuperare ce va purta numele Sfântului vindecător Nectarie. Aici, cei mici vor beneficia nu doar de şedinţe de terapie, de afecţiune şi sprijin, ci vor învăţa şi câteva meserii pentru a se putea integra în piaţa muncii.

Terapii la preţuri modice

La numai două luni de la lansarea campaniei, în februarie 2020, Fundaţia a anunţat că a semnat contractul de cumpărare a terenului de 2,3 hectare pe care va fi construit centrul, în Cihei, la 6 kilometri de Oradea, cu 230.000 euro.

Întregul complex a fost conceput în 3D chiar de Mihăiţă, urmând să aibă o grădină senzorială, săli de aşteptare, locuri de joacă adaptate, o clădire pentru familiile venite din alte zone, spaţii pentru terapii cu animale şi terapie horticolă, precum şi un centru pentru alte tratamente. Acesta din urmă va fi dotat cu săli de hidroterapie, echipamente pentru Therasuit Therapy (costum de benzi elastice ce ţine corpul pacientului într-o poziţie cât mai apropiată de cea normală), săli de kinetoterapie, de psihopedagogie şi pentru logopedie.

Aşa cum e gândit de Neşu, noul centru va fi un loc în care vor putea beneficia lunar de terapii la preţuri modice, achitând doar 30% din costuri, aproximativ 300 de micuţi. Fundaţia îşi propune ca, în limita posibilităţilor, după ce aceştia vor fi majori, să fie angajaţi la centru, în zona de îngrijire a animalelor sau a plantelor din grădină.

Cred, deci donez!

Chiar dacă românii au fost afectaţi de pandemia de Covid, echipa lui Neşu tot a reuşit să adune 1 milion de euro. Suma uriaşă a fost strânsă în mare parte cu ajutorul campaniei de donaţie prin SMS. "Peste 25.000 de persoane ne-au donat 2 euro lunar. Au trebuit doar să trimită un SMS cu textul «Cred» la 8844, fiind anunţaţi lunar că direcţionează automat 2 euro şi putând oricând opri virarea banilor", explică Iulia Băcăran, directoarea Fundaţiei Neşu.

De asemenea, pe parcursul anului trecut, 205 firme au donat acestui proiect 20% din impozitul pe profit, iar aproape 27.000 euro au fost strânşi din direcţionarea a 3,5% din impozitul datorat de persoane fizice. "Sperăm ca anul acesta numărul sponsorizărilor să crească, pentru a ne apropia de suma finală", spune Iulia.

Orăşelul speranţei

Tot anul trecut au fost realizate racordurile la reţelele de apă şi canal, a fost instalat sistemul de supraveghere, terenul a fost împrejmuit cu gard, iar în jurul său au fost plantaţi 800 de puieţi de leylandia, un chiparos cu creştere rapidă, pentru a forma un gard viu. Echipa lui Mihai Neşu are în plan ca în această primăvară să înceapă lucrările la biserica ortodoxă, la centrul de cazare ce va putea găzdui 8 familii şi la cel pentru terapii.

"Vrem să oferim cele mai bune condiţii la cele mai mici preţuri, ca să-şi poată permite oricine să vină la tratament pe termen lung. Terapia constantă, cu ajutorul lui Dumnezeu, poate face minuni", spune Mihai (foto), care recent le-a arătat internauţilor o asemenea minune: la 10 ani de la cumplitul accident ce l-a ţintuit în scaun cu rotile, poate mânca folosindu-şi mâna dreaptă, cu ajutorul unei mănuşi speciale!

La fel ca el, copiii cu dizabilităţi, care adeseori sunt invizibili pentru societate, pot face progrese importante şi chiar să se vindece în viitorul "orăşel al speranţei"...  


Pe lângă modalitățile de donație prezentate, cei care doresc mai pot redirecționa orice sumă de bani prin transfer bancar în conturile RO63BTRLRONCRT0246793101 în lei, RO13BTRLEURCRT0246793101 în euro și RO17BTRLUSDCRT0246793101 în dolari. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON