URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Septembrie 2021, 16:21

Ministrul Muncii, la Oradea: Vrea o “majorare consistentă” pentru salariul minim, din 2022

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aflată în vizită de lucru la Oradea, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat că susţine cu tărie creşterea salariului minim în România şi îşi doreşte chiar ca majorarea să fie "consistentă", fără a înainta şi cifre.

"Până la finalul lunii octombrie îmi doresc să avem o primă formă de negociere", a declarat oficialul, într-o conferinţă de presă susţinută joi, la Prefectura Bihor. Majorarea se va aplica din 1 ianuarie 2022 şi Turcan a precizat că îşi doreşte să fie "consistentă", ca să compenseze şi creşterile de preţuri cu care se confruntă românii, dar şi predictibilă pentru mediul de afaceri.

"Angajatorii reclamă lipsa forţei de muncă, o lipsă acută şi deja cronică. În România avem aproximativ 400.000 de oferte de locuri de muncă şi doar 200.000 de cereri. Peste tot unde mergi ţi se spune din partea angajatorilor că nu au forţă de muncă. Răspunsul guvernului este educaţie axată pe calificări şi competenţe, prin întărirea învăţământului profesional şi dual, cum prevede şi programul România Educată", a declarat Raluca Turcan.

BIHOREANUL a întrebat-o ce soluţii concrete are şi dacă ea la rândul ei i-a întrebat pe patroni dacă au luat în calcul majorarea salariilor, ca o soluţie pentru ocuparea locurilor libere din companii. "Discut lucrul acesta şi rezultatul este că toate confederaţiile patronale au ajuns la concluzia că salariul minim trebuie crescut", a spus Turcan.

Oficialul a spus că nu se pune problema diminuării taxelor pe muncă, dar că trebuie combătut fenomenul muncii la negru sau la gri.

În Bihor, mai mulţi muncitori decât pensionari

Ministrul Muncii a lăudat şi Guvernul din care face parte, spunând că are două mari priorităţi generate de agenda publică: vaccinarea anti Covid-19 şi sprijinirea persoanelor vulnerabile afectate de scumpiri. "Dincolo de aceste două priorităţi, în spate trebuie să existe un motor care să asigure rezolvarea lor, acest motor îţi vine din investiţii, locuri de muncă şi creştere economică. Iar aceste priorităţi din fericire la noi sunt concretizate în cifre care demonstrează că am crescut investiţiile în România la 23 de miliarde, cu 31% mai multe decât anul trecut, avem 120.000 de locuri de muncă noi şi o creştere economică record", a declarat Turcan.

Aceasta a lăudat şi Bihorul, unde, a spus ea, în acest an s-au creat 3.500 de noi locuri de muncă, au apărut 200 de noi angajatori, iar numărul persoanelor active îl depăşeşte pe cel al pensionarilor.

Măsuri pentru tineri

Turcan a anunţat şi că în şedinţa de Guvern de miercuri a fost modificat intervalul de vârstă pentru tinerii NEETS, adică cei care nici nu mai studiază şi nici nu sunt în câmpul muncii. Dacă până acum erau consideraţi aparţinând acestei categorii tinerii cu vârste între 16 şi 24 de ani, de-acum vor fi acceptaţi cei până la 30.

"Prin această extindere vom reuşi ca într-un an de zile, aproximativ 12.000 de tineri care nu sunt în momentul de faţă nici în sistemul de ocupare, nici de educaţie, să-şi găsească loc de muncă", a declarat Turcan, adăugând că sunt programe speciale de formare pentru aceştia.

Tot în şedinţa de miercuri, Executivul a votat ca tinerii care se află în sistemul de asistenţă socială, dar care pot să muncească, vor primi ajutor social timp de 6 luni după angajare, cu condiţia să rămână în câmpul muncii minimum doi ani, vor putea să-şi deconteze transportul dacă finalizează liceul şi, în acelaşi timp, vor pierde ajutorul social dacă refuză să facă cursuri de calificare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Oradeanbihor
La munca ma trantorule, nu trai din ajutor social.
Postat 18 Septembrie 2021, 01:26 de Sandu2100
@ sandu
Esti prea prost ca sa intelegi. Pentru tine totul e gratis.
Postat 17 Septembrie 2021, 09:24 de oradeanbihor
Sa radeam de tine?
D-na ministru nu cred ca stie pe ce lume trăiește. Sa i para bine daca in 2022 multi isi vor mai permite sa dea salarii si sa si mentina angajații la ce criza economica se întrevede. Probabil nu vrea sa vada faptul că a scazut cu peste 20% puterea de cumpărare fata de anul trecut, majoritatea produselor de construcții și au dublat prețul, gazul a urcat, curentul a devenit vedetă in EU ca si preț. Urcând preturile la produsele de bază si scăzând puterea de cumpărare si crescând cota de indatorare încotro o ne îndreptăm? Ea visează salarii mari dar straița romanilor incepe sa se golească din pacate.
Postat 17 Septembrie 2021, 00:07 de Adrian_Preda
Oradeanbihor
Ce preturi mari, ca nu inteleg????
Postat 16 Septembrie 2021, 22:46 de Sandu2100
Proasta satului
Dupa ce "guvernul meu" ne-a adus inflatie si preturi marite, proasta are o singura solutie: cresterea salarului minim! ceea ce in cel mai bun caz, doar va umple o particica din gaura provocata de preturile mari, in schimb salarii marite inseamna bani mai multi si la buget si presiune mai mare pe angajatori. Vai si amar de ea si de idiotii din jurul ei.
Postat 16 Septembrie 2021, 20:37 de oradeanbihor
Normal că vrea, prăduitoarea.
Pentru că nu sunt, sub minim angajați la stat. Sunt însă la privat destui, iar fiecare creștere a salariului minim înseamnă bani în plus la buget, pe seama fraierilor care muncesc. E vorba de cuantumul celor 25% la CAS, respectiv 10% la CASS și 10% la impozit pe diferența peste minimum. O creștere cu 200 lei spre exemplu înseamnă încă 25 lei de dat "neterminaților" pentru bugetul de pensii. Bașca restul de dat la sănătate și impozit. Și e vorba de cca. 2.000.000 de angajați.
Postat 16 Septembrie 2021, 16:43 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON