URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iunie 2012, 11:51

Ministrul Educaţiei, acuzat că a schimbat membrii Consiliului care-l anchetează pe Mang pentru plagiat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe 15 iunie, liderul PSD Bihor Ioan Mang trebuia să fie audiat de Consiliul Naţional de Etică, dat fiind că în luna mai, imediat ce a fost instalat ca ministru al Educaţiei, a fost acuzat că a plagiat 7 articole ştiinţifice semnate în calitate de profesor al Universităţii din Oradea, singur sau împreună cu soţia sa, Erica Mang, şi cu asistentul universitar Constantin Petre Popescu, şi ei membri ai aceleiaşi Universităţi. Jurnaliştii de la Adevărul susţin, însă, că audierea are şanse să nu mai aibă loc, deoarece ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a schimbat la finele săptămânii trecute componenţia Consiliului de Etică.

La vremuri noi, membri noi

"În locul foştilor membri, oameni cu activitate cunoscută în cercurile ştiinţifice de afară şi unii dintre ei chiar angajaţi în instituţii din străinătate, au fost aduşi oameni care au, în majoritate, anvergură locală. Suspiciunile privind logica politică a mişcărilor făcute de Liviu Pop sunt justificate, la o studiere a CV-urilor noilor numiţi. Printre ei se află persoane apropiate PSD-ului şi Ecaterinei Andronescu", scriu jurnaliştii.

Teodor Petrescu, preşedintele Consiliului, este decanul Facultăţii de Electronică din politehnica Bucureşti, Romiţă Iucu a fost director general în Ministerul Educaţiei, în timpul Ecaterinei Andronescu, iar Horia Iovu este decanul facultăţii de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor din Politehnica Bucureşti.

Cazul cel mai frapant, în opinia jurnaliştilor, este cel al lui Petre Andea, de la Facultatea de Electrotehnică şi Electroenergetică din Universitatea Politehnică Timişoara, fost secretar PCR înainte de '89 şi fost deputat PSD în perioada 2004-2008. Despre acesta, jurnaliştii spun că "a publicat în revista de specialitate a Universităţii Oradea, la care este editor asociat, alături de Erica Mang (soţia fostului ministru acuzat de plagiat), care este editor executiv".

Petre Andea a declarat, însă, că nu-i cunoaşte pe soţii Mang şi nici nu ştia că ar fi editor la respectiva publicaţie orădeană. De altfel, numele său nu apare pe lista editorilor revistei. În ceea ce priveşte cazul Mang, Andea a declarat nu are idee când anume ar putea fi soluţionat sau dacă audierea colegului de partid va avea loc la data fixată de vechiul Consiliu.

Mang: Vreau să fiu audiat!

Contactat de BIHOREANUL, Ioan Mang spune că lucrurile nu stau aşa cum au fost prezentate. "Sunt nişte prostii", a spus şeful PSD Bihor despre acuzele că schimbarea membrilor Consiliului e doar o unealtă pentru tergiversarea audierii. Mai mult, spune că niciun membru nou nu îi este apropiat şi că Andea n-a semnat niciodată un articol cu soţia sa, Erica Mang. "Soţia nici nu-l cunoaşte", a zis Ioan Mang.

"Şi eu, dacă aş fi ministru, aş schimba toate comisiile numite de ministrul anterior. Nu poate să conducă Funeriu ministerul şi când nu e ministru", a declarat Mang. Acesta a mai precizat că, din câte a aflat de la Liviu Pop, fostul Consiliu nici nu era eficient, deoarece n-a analizat toate sesizările pe care le-a primit.

"Chiar vreau să fiu audiat, dar de o comisie imparţială, nu de o comisie care primeşte indicaţii de la Cotroceni, de la domnul Funeriu", a mai spus Mang, precizând că s-a şi fixat un termen pentru audierea sa, pe 22 iunie.

Citeşte mai multe despre acuzele ce i s-au adus lui Mang în articolul "Ministrul Mangleală: Acuzat de plagiat, Mang riscă să iasă pe uşa din dos din viaţa publică şi academică"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Imi pare rau
Imi pare rau, domnu Puiu, ca am folosit cuvantul prostime. Nu trebuia, recunosc ca am gresit folosind acest cuvant pentru cei ce nu sunt de acord cu mine. Dar daca v-ati simtit vizat nu e vina mea. Eu cred ca un om trebuie intai judecat si apoi acuzat. Numai ca judecata sa fie dreapta, asa cum se intelege prin Drept, Corect si nu masluita asa cum des se poate intampla in democratia asta a noastra originala. Cine va garanteaza ca cele asa zise poze nu sunt o facatura? Daca a gresit, prietenul meu va suporta consecintele si va plati. In legatura cu generatia noastra, tin sa te anunt ca ne-am luat diplomele pe merit, nu le-am cumparat, cum se obisnuieste foarte des in asa zisa perioada \"democratica\", eu personal traiesc din munca mea, sunt privat, deci contribui si eu la acel fond din care se infrupta pe nedrept atatia bugetari, asa zisi asistati sociali, membri de partide etc. Te inseli crezand ca sunt in tabara d-lui Mang, dimpotriva, insa cred ca trebuie sa primeze dreptatea si corectitudinea....... Sa auzim de bine!
Postat 19 Iunie 2012, 15:17 de Mircea
prostul nu e prost destul
Prostimea se bazeaza pe ce vede. Nu-ti trebuie un IQ prea mare sa deosebesti, sau mai degraba sa n-ai ce deosebi, intre 2 poze, ca nici nu le mai zic texte. Deci prostimea poate sa nu stie nici sa citeasca sa se prinda de plagiatul grosolan al prietenului dvs. Asa ca domnu Mircea, poate generatia matale are nevoie de ochelari nu doar de casti pentru ascultat Antena 3.
Postat 15 Iunie 2012, 15:33 de Puiu
Ce usor
Ce usor este sa murdaresti imaginea cuiva! Arunci vorbele si prostimea va crede automat fara sa verifice! Lupta asta politica, pentru putere, este fff murdara.Am fost coleg cu dl. Mang si nu am decat cuvinte de lauda pentru el, fiind unul dintre cei mai buni studenti din generatia noastra si nu cred ca s-a pretat la asa ceva. Sper sa aiba parte de o audiere corecta !
Postat 15 Iunie 2012, 14:53 de Mircea
Rectorul doarme in pace
si daca nu era destul scandalul cu Mang, pentru ca nimeni nu ia nicio masura concreta incepe sa se umfle mamaliga! Pana la urma se satura lumea sa fie luata de proasta de niste impostori academici. Prima masura: s-a luat la puricat toata catedra in care e titular Mang si surprize suprize „6 din 7 profesori titulari si 3 din 4 conferentiari” au fost gasiti cu lucrari plagiate, urmand sa fie sesizat noua Comisie de etica. Poate se intinde si la lucrarile si doctoratele lui Maghiar sa se lamureasca si cu recunoasterea lui stiintifica.
Postat 14 Iunie 2012, 14:00 de Sorin
.
ne-a facut de rusine in toata lumea, nu numai in Romania! Mai corect a facut Romania de rusine in lume, el si partidul care dupa ce ca l-a propus fara sa-l verifice nu stie sa-i dea un picior in dos si sa-l pedepseasca exemplar pentru a se salva pe ultima suta de metri. Suntem citati in intreaga presa serioasa din lume. Daca nici un sorbonel n-a reusit vreodata sa publice pe acolo, iata ca numele Universitatii din Oradea apare si in prestigioasa revista Nature. Bravos natiune! Si asta se cheama publicitate.
Postat 14 Iunie 2012, 12:06 de gojdistu
Rusine
Indiferent de decizia comisiei nu uita ca de cate ori vei trece pe langa un oradean cinstit acesta te va privi cu scarba si ca a cesta va considera ca nu meriti altceva decat o flegma.
Postat 14 Iunie 2012, 08:07 de oradean
replica la articol
Se incearca o musamalizare si trecere sub tacere a cazului,,Mang PLAGIATORUL pt ca prima masura a ministrului interimar al educatiei a fost inlocuirea comisiei de anchetare care ancheta cazul de plagiat al senatorului PSD Ioan Mang PLAGIATORUL .Inlocuirea cu alta comisie de anchetare a cazului Mang Plagiatorul o pierdere de timp,iarasi documentare informare cu privire la plagiatul comis ,iarasi timp pierdut ,se uita cazul si in final senatorul PSD Ioan Mang PLAGIATORULnevinovat,HAI SICTIR!:))=))DEMISIA!DEMISIA!DEMISIA!Demisia din functia de presedinte de filiala PSD Bihor a senatorului PSD Ioan Mang PLAGIATORUL pentru ca ne-a facut de rusine si de mirul tarii ROMANIA cu lucrarile lui plagiate,macar daca nu se dadea rotund si sa ravneasca la postul de ministru al Educatiei si invatamantului,dar el PLAGIATORUL in mindria lui prosteasca si stiinduse ca a plagiat. a sustinut sus si tare ca vrea sa fie ministru,ehhhhhh a primit ceea ce a meritata,o mare mare RUSINE ,dar ne-a facut de ras si pe noi simplii membrii PSD Bihor ca ne conduce!:))=))Iesi afara (din PSD Bihor),javra ordinara( PLAGIATOARA ) ca ne-ai facut de rusine in ROMANIA !:))=)) Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 14 Iunie 2012, 06:05 de Romanul Simplu
Lasa-ne, lasa-ne...
Ana, abtine-te de la comentarii daca ai facut scoala la fara frecventa, ca-i faci mai mult rau decat bine, binefacatorului tau. Est agramata si o demonstrezi, cu indarjire si o perseverenta demna de o cauza mai buna, zi de zi. Mi se pare absurd sa-l aperi si sa-l consiliezi pe d-nul Mang, cand tu scrii m-i si v-i si abuzezi de majuscule... de fapt abuzezi de mult mai multe, inclusiv de rabdarea d-nei Mang. Gaseste-ti un loc de munca onest, pe masura pregatirii tale, modeste... D-le Mang, toata stima pentru omul Mang si-mi pare sincer, rau, pentru intamplarea cu lucrarile. Nu meritati asta.
Postat 13 Iunie 2012, 16:03 de Lugojana
Ana ai mancat banana?
n-are nimic scumpo. Ca plagiatul e furt si in acest caz a fost insotit si de o minicuna, aroganta si nesimtire maxima nu intereseaza pe multa lume in tara asta, de ce ne-ar interesa pe noi in Bihor? Dar de unde sa ai tu habar de ce-i aia plagiat? Pupa poala mai departe la viteza maxima.
Postat 13 Iunie 2012, 16:02 de gojdistu
Ce are plagiatul cu Consiliul Judetean?
DOMNUL MANG ESTE UN OM DEOSEBIT, UN POLITICIAN DESAVARSIT, DACA A PLAGIAT VA SUPORTA PROBABIL DIN PUNCT DE VEDERE AL PROFESIEI, DAR NICI MACAR DIN ACEST PUNCT DE VEDERE N-AR TREBUI SA SUFERE CA NA, CINE NU VREA SA II PREDEA MANG , SA MEARGA SA FACA ALTA FACULTATE SAU IN ALT ORAS UNDE MANG NU PREDA. SA SPUI CA TI-E SCARBA SAU CA N-AR TREBUI SA APARA IN PRESA IN POZE , M-I SE PARE ABSURD. DOMNULE MANG, VA DORESC SUCCES IN TOT CEEA CE VETI FACE IN CONTINUARE, NU BAGATI IN SEAMA TOATE COMENTARIILE ABERANTE CARE V-I SE ADRESEAZA. STITI, CAINII LATRA , CARAVANA TRECE. FELICITARI PENTRU POSTUL DE CONSILIER SI LA MAI MARE!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 13 Iunie 2012, 15:06 de Ana
Rusine!
Pe asta ar trebui sa-l dea oradenii cu suturi in c-r afara nu sa-l voteze in Consiliu! Rusine si pentru cei care se pozeaza alaturi de el si nu-i arata obrazul! De sorbonei ce sa ne miram ca nu au nici aia nicio reactie. Abia asteapta sa le rezolve ministerul orice problema, ei sa-si ia banii si sa-si conduca mai departe afacerile.
Postat 13 Iunie 2012, 13:43 de gojdistu
cand tupeul si nesimtirea nu are limite...
pe noi d-le mang doar scarba ne cuprinde ... ce comisie? ce indicatii de la cotroceni ? e simplu si penibil ati copiat si greselile din lucrarea alora...e bine totusi ca ati schimbat numele autorilor ca daca nu erati atent si asta ati fi copiat si acuam ati fi fost ministru cu plagiatul prefect.
Postat 13 Iunie 2012, 12:11 de oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON