URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Ministrul Mangleală: Acuzat de plagiat, Mang riscă să iasă pe uşa din dos din viaţa publică şi academică

Ministrul Mangleală: Acuzat de plagiat, Mang riscă să iasă pe uşa din dos din viaţa publică şi academică "LA CUTIE". Deşi confruntat cu cea mai ruşinoasă acuză ce poate fi adusă unui universitar, Ioan Mang (foto) se fereşte să explice public cum de lucrările gândite de alţii sunt semnate de el şi de propria consoartă, prodecana Erica Mang (medalion). Deznodământul ce se prefigurează nu pare deloc unul pe placul liderului PSD Bihor care şi-a făcut de ruşine judeţul, partidul şi universitatea la care lucrează, şi aşa pricopsită cu faima de "Sorbonică"
Ministrul Mangleală: Acuzat de plagiat, Mang riscă să iasă pe uşa din dos din viaţa publică şi academică LA BINE ŞI LA GREU. Cerute nu doar de opoziţie şi de presă, ci şi de comunitatea academică, explicaţiile date de Ioan Mang acuzelor de plagiat n-au avut darul să convingă pe nimeni. Ministrul a pretins că pe unele din articolele furate cineva i-a pus numele, iar în altele că a prezentat doar teorii generale ale domeniului IT, nu de autor. Despre cum a reuşit să copieze chiar şi o lucrare greşită, n-a mai zis nimic, decât că nu şi-o asumă. Iar tovarăşa sa de viaţă şi de plagiat nu suflă nici ea un cuvânt...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începutul săptămânii trecute părea promiţător pentru Bihor şi pentru Universitatea din Oradea. Ioan Mang, profesor universitar şi lider al organizaţiei judeţene PSD, prelua pe neaşteptate şefia Ministerului Educaţiei, ratată de o colegă de partid care stârnise indignarea generală după ce îşi trecuse în CV un curs la o universitate americană unde, se pare, nu studiase.

Vestea i-a făcut pe universitarii orădeni să se bucure, pentru că în premieră unul de-al lor ajungea la conducerea Ministerului care le-a ţinut instituţia în colimator ani de zile, încă de la vechile scandaluri marca Maghiar. Numai că, surpriză: după doar o zi, ceea ce se arăta a fi o şansă s-a transformat în anti-reclamă. Încă de la audierea sa în comisiile Parlamentului, Mang a fost acuzat de plagierea unui articol ştiinţific, iar după instalarea în funcţie, în doar trei zile au ieşit la iveală alte şase lucrări pe care şi le-ar fi asumat ca autor, dar fără să fi contribuit cu ceva la elaborarea lor.

Mai grav e că Mang nici n-a încercat să-şi demonstreze nevinovăţia, ci a dat-o pe politică. Senatorul a preferat să pozeze în victima unei lucrături a opoziţiei, lăsând astfel jenanta impresie că nu este decât reprezentantul unei generaţii de impostori "sorbonei" care şi-au obţinut faima prin furt.

Omul de rezervă

04 corina dumitrescu.jpgImediat după desemnarea noului premier Victor Ponta, acesta promitea un Guvern de profesionişti integri. Ministerul Educaţiei a fost însă o problemă de la început. Prima nominalizată să ocupe portofoliul, Corina Dumitrescu (foto), rector al Universităţii Creştine Dimitrie Cantemir, a intrat în colimatorul presei imediat ce a fost propusă, din cauza unor erori gramaticale din CV, dar şi a unor suspiciuni că ar fi minţit cu privire la studiile absolvite la Universitatea Stanford (SUA).

Dumitrescu a încercat să arate că la absolvire încă purta numele de fată, Corina Radu, şi că de fapt cursul fusese organizat de Institutul Hoover, afiliat Universităţii Stanford. Dar era târziu şi degeaba. Ponta a decis să n-o mai propună, motivând pe drept temei că un ministru contestat nu va avea timp să lucreze în mod eficient dacă va fi ocupat să răspundă în permanenţă unor acuze privind probitatea sa profesională.

În locul ei, premierul a găsit rapid o persoană ce părea deasupra oricărei bănuieli: Ioan Mang, profesor la Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei a Universităţii din Oradea, lider al PSD Bihor, membru al Comisiei de Învăţământ a Senatului şi şef al Departamentului de Educaţie al partidului. Adică "ministrul din umbră" al PSD...

Citat sau plagiat?

După ce că a fost doar o soluţie de rezervă şi de avarie, Mang nu s-a putut bucura de înalta demnitate nici măcar o zi. Lunea trecută, când era audiat în comisiile de învăţământ ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, PDL-ista Doiniţa Chircu a declarat public că există grave suspiciuni cu privire la cariera universitară a lui Mang, deoarece unele din lucrările ştiinţifice semnate de acesta sunt plagiate, aşa că l-a întrebat ce va face dacă acuzele se vor dovedi reale. "În momentul în care voi fi acuzat, fiţi convinsă că mă retrag din orice funcţie", a declarat el răspicat, fără să bănuiască ce va urma. Căci, odată primit avizul comisiilor şi devenit oficial ministru, a ajuns o ţintă. Şi încă una care încasează zdravăn.

Formulate iniţial ca suspiciuni, acuzele de plagiat au curs apoi gârlă în presa centrală. Prima lucrare identificată de jurnalişti ca furată de Mang, intitulată "VHDL implementation of an error detection and correction module based on Hamming code", fusese publicată în octombrie 2011, în revista facultăţii orădene, de către Mang împreună cu soţia sa, Erica Mang, profesor şi prodecan, şi cu Constantin Petru Popescu, asistent. Ea are pasaje întregi identice până la virgulă cu cele dintr-un articol publicat în 2004 în SUA de Simon Tam. În articol erau reproduse inclusiv două grafice din lucrarea lui Tam, şi doar în cazul unuia era precizată sursa. Articolul lui Tam era notat la referinţe, dar nu era menţionat la fiecare citat, ca şi cum cea mai mare parte a lucrării ar fi fost rezultatul muncii celor trei orădeni.

Acuzaţii oficiale

A fost doar prima lovitură. Al doilea articol pus în discuţie, "Reconfigurable computing - a new paradigm", a fost asumat de aceiaşi trei autori, fiind publicat tot în revista IETI din Oradea, în 2009. În acest caz, Mang a fost acuzat că a copiat explicaţiile a patru aplicaţii de calcul informatic dintr-o lucrare din 2004 semnată de Thomas Wollinger, Jorge Guajardo şi Christog Paar. Pasajele sunt din nou aproape identice, iar cei trei orădeni citează o sursă indicată în text cu numărul 14, număr care, însă, la lista referinţelor articolului, ce are doar 13 poziţii, nu se mai regăseşte!

01 stefan vlaston.jpgProblema a devenit şi mai serioasă după ce Ştefan Vlaston (foto), preşedintele unui ONG specializat în educaţie şi cercetare, a depus o sesizare la Consiliul Naţional de Etică, prin care cerea ca soţii Mang şi asistentul Popescu să fie cercetaţi pentru a se stabili dacă au plagiat sau nu cele două articole. Ulterior, Vlaston declara că a mai identificat două articole suspecte ca fiind furate, ambele publicate în revista IETI în 2010 şi 2011. Unul, "An FPGA-based implementation of the key transformation procedure in the MARS algorithm", semnat de soţii Mang, este o compilaţie din alte trei lucrări. Celălalt, "Theoretical implementation of the Rijndael Algorithm using GPU processing", cuprinde informaţii luate din alte două articole.

Gravitatea acuzelor a crescut. Autorii trecuţi pe lucrare - soţii Mang, Popescu şi un anume Bogdan Andronic - nu s-au rezumat să copieze fragmente de teorie, ci şi munca de cercetare a altora! Căci capitolul "Study Case" (studiu de caz), unde universitarii orădeni trebuiau să-şi demonstreze practic cercetarea, este copiat cuvânt cu cuvânt dintr-o lucrare apărută în 2007 sub semnătura lui Svetlin Manavski. Altfel spus, Mang & Co nu numai că nu s-au obosit să scrie partea teoretică a lucrării, dar nici măcar n-au avut interesul să vadă la ce rezultate duc teoriile expuse...

"Plagiat 100%"

Acuzele la adresa ministrului orădean au continuat şi mai dur miercurea trecută, când preşedintele PDL, Emil Boc, l-a numit public pe Mang ca fiind un plagiator. "Astăzi vă prezint un plagiat 100%!", a spus fostul premier, prezentând jurnaliştilor lucrarea "Cryptanalise aspects on the block ciphers of RC5 and RC6", semnată de acelaşi trio Mang-Mang-Popescu. Articolul fusese prezentat la un seminar desfăşurat în 2003 la Universitatea Craiova, deşi fusese copiat după un alt articol publicat în 2000 de trei cercetători japonezi. Singurul lucru care diferă e, în varianta Mang, aşezarea în pagină...

De parcă ruşinea nu era suficient de mare, tot miercuri, câteva ore după dezvăluirea lui Boc, un alt articol asumat de Mang - al şaselea! - era pus sub acelaşi semn al furtului. De data asta era vorba de un articol semnat doar de actualul ministru, "Square attack against reduce variants of Rijndael", publicat în 2004 în Ucraina, în jurnalul "Visnik Sumskovo", copiat după un articol din 1998 semnat de israelienii Eli Biham şi Nathan Keller.

04 eli biham_1.jpgGravitatea acuzei a fost şi mai mult scoasă în evidenţă după ce, contactat de jurnalişti, Eli Biham (foto) nu doar că a confirmat plagiatul, ci a şi spus că Mang este un mediocru, întrucât nici măcar nu a înţeles ce a scris el. "Este clar că Ioan Mang nu a citit şi nu a încercat să înţeleagă afirmaţiile din manuscris. El nu ar fi putut dezvolta chiar aceleaşi rezultate pe cont propriu, pentru că tot conţinutul manuscrisului este greşit", a explicat Biham. Nu fără a adăuga că până şi publicarea lucrării sale pe internet a fost o imprudenţă, deoarece atât el cât şi colegul său şi-au dat seama ulterior de greşeală. Nu şi Mang, care a preluat informaţiile pe nemestecate...

Ultima lucrare însuşită de Mang (tot fără soţie şi fără asistent), "Public-key cryptosystem based on the diophantine equations", a fost publicată în 2008 în revista IETI din Oradea, fiind copiată la virgulă după articolul unor cercetători taiwanezi din 1995. Singurul aport original era titlul, care fusese schimbat. Şi în acest caz jurnaliştii au găsit autorii reali, care l-au acuzat pe Mang de furt intelectual, la fel cum au confirmat frauda şi cercetătorii japonezi ai lucrării semnalate de Boc.

Teoria conspiraţiei

Confruntat cu nu mai puţin de 7 acuze de plagiat, Mang a fost bombardat cu solicitarea de a prezenta explicaţii de către întreaga presă din România. Inclusiv BIHOREANUL a încercat să-l contacteze pe ministru în repetate rânduri, dar acesta s-a dat la fund, deşi până acum, ani întregi, a fost mereu disponibil.

Mang a preferat o tentativă de apărare schiţată la câteva emisiuni televizate, dar scuzele sale nu i-au convins nici pe cei mai binevoitori politicieni chiar din propriul partid. Legat de articolele publicate la Universitatea din Craiova şi în Ucraina, Mang a susţinut, nici mai mult, nici mai puţin decât că... nu-i aparţin şi că sunt lucrări "contrafăcute" scoase acum în faţă de inamicii PDL, care vor să-l discrediteze pe el personal şi, prin extensie, să facă de râs noul Guvern. "Lucrările care s-au indicat ca fiind ale mele sunt plagiate, sunt de acord cu asta, dar nu sunt ale mele!", a spus Mang. Altfel spus, ar fi victima unei diabolice conspiraţii începute în 2003, când "autori necunoscuţi" i-ar fi pus numele pe lucrare, fără ştirea lui.

De asemenea, despre articolele pe care şi le asumă (cele publicate la Oradea), Mang a susţinut că nu sunt rodul unor furturi, ci pur şi simplu în cuprinsul lor a citat din "teoria domeniului", căci nu avea cum să reinventeze legi ori teorii deja consacrate. De ce a "omis" însă să citeze autorii şi, mai grav, de ce lucrările lui sunt doar nişte culegeri de citate neatribuite adevăraţilor autori, Mang n-a scos niciun cuvânt.

Carieră sub semnul întrebării

Deşi se jură solemn că e nevinovat, ministrul n-a făcut o analiză clară a fiecărui articol incriminat, ci a preferat ambiguitatea, astfel încât să nu se mai înţeleagă nici care sunt articolele pe care şi le asumă, nici cele pe care acum nu le mai recunoaşte. Evident, şeful PSD n-a explicat nici cine putea fi personajul diabolic care încă din 2003 a lucrat la compromiterea sa, punându-i semnătura pe un articol plagiat şi publicat în revista facultăţii la care el lucrează, iar soţia sa este prodecan. Ultima sa găselniţă, pentru a abate atenţia de la sine însuşi, a fost să insinueze că întregul scandal a fost fabricat de adversarii din PDL pentru că fostul Guvern Ungureanu ar fi alocat bani de la Educaţie pentru primarii partidului...

În lipsa explicaţiilor serioase şi directe ocolite de Mang, dar şi de consoarta acestuia şi de Popescu, care la rândul lor au refuzat să stea de vorbă cu BIHOREANUL, redacţia noastră a cerut opinia unui specialist din domeniu, universitar, care - din motive lesne de înţeles - nu doreşte să-şi decline identitatea.

Conform specialistului, în cazul primului articolul suspectat de plagiat (cel după lucrarea lui Simon Tam) Mang a citat sursa, dar numai pe alocuri. "Nu e chiar un plagiat 100%, dar nici în regulă nu este, deoarece nu e etic să citezi un autor pe larg şi fără prelucrare, fără să adaugi nimic de la tine", explică universitarul. În privinţa celorlalte articole, acesta spune că lucrările puse în oglindă sunt fără nicio îndoială copiate integral, de la A la Z. "În cele mai multe articole nici măcar frazele introductive sau de final nu sunt schimbate", arată specialistul.

Un alt universitar specializat în cercetarea cazurilor de plagiat dă un verdict şi mai dur: la o verificare atentă, se va observa că 90% din "lucrările" lui Mang sunt discutabile din perspectiva autenticităţii.

Pleacă sau nu?

În mod evident, cel mai mare semn de întrebare este, acum, dacă Ioan Mang va demisiona sau va fi demis de la conducerea Ministerului Educaţiei. PSD-istul deja şi-a şi uitat promisiunea că va demisiona dacă va fi acuzat de plagiat, acum susţinând că va abandona funcţia doar dacă va fi dovedit ori "dacă acest lucru va face bine partidului". În această situaţie, premierul Ponta a cerut Academiei Române să investigheze situaţia concomitent cu ancheta derulată de Consiliul de Etică. "Ioan Mang va părăsi funcţia de ministru dacă acuzaţiile se vor dovedi întemeiate", a garantat şeful Guvernului.

Între timp, 17 universitari din centre precum Bucureşti, Cluj Napoca, Timişoara i-au cerut lui Ponta să nu mai aştepte nicio anchetă, ci să-l demită pe Mang pentru a-şi respecta promisiunea că nu va permite ca din Guvern să facă parte persoane cu probleme de integritate. Iar în cazul lui Mang, problema de integritate e uriaşă, căci cum ar putea un ministru ca el să le ceară elevilor şi studenţilor să înveţe şi să nu copieze, ori profesorilor să facă performanţă în cercetare fără a plagia?

Până când cercetările Consiliului şi ale Academiei se vor încheia, un lucru pare cert: viitorul politic al lui Mang e compromis, ca şi cel de universitar, căci Legea Educaţiei sancţionează plagiatul prin nerecunoaşterea lucrărilor furate, retragerea titlului didactic universitar şi desfacerea contractului de muncă. În asemenea condiţii, Mang nu mai are nicio urmă de credibilitate şi, mult mai rău, prin contagiune, şi-a pus în lumină proastă atât partidul, cât şi judeţul şi Universitatea din care provine, care oricum nu se bucura de o faimă bună. Iar pentru toate acestea, chiar dacă acuzele au fost semnalate de opoziţie şi de presă, principalul vinovat e nimeni altul decât Mang, cel care şi-a dorit cu ardoare să ajungă ministru fără să ţină cont că CV-ul îi este plin de "copiuţe" şi furăciuni.


"Mie îmi pare rău, că m-aş fi bucurat să fie şi în Guvernul USL un ministru din Bihor, dar nu poate fi ministru cel care copiază ca să ajungă profesor universitar. Cu tot respectul, dar nu poate fi nici măcar profesor universitar"

Vasile Blaga, lider PDL


DELIMITARE
Universitatea nu anchetează

Deşi acuzele aduse lui Ioan Mang vizează cariera sa la Universitatea orădeană, unde predă din 1990, conducerea instituţiei se fereşte să comenteze scandalul iscat. Noul rector, Constantin Bungău, se spală pe mâini invocând Legea 260/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, conform căreia sesizările ce vizează persoane cu funcţii de demnitate publică sunt judecate nu de comisia de etică a Universităţii, ci de Consiliul Naţional de Etică. Iar cum CNE a început o anchetă, şefii Universităţii orădene zic că nici pe Erica Mang nu trebuie s-o cerceteze, deşi aceasta nu este demnitar. "Dacă ancheta Consiliului Naţional de Etică va stabili sancţiuni, ele vor fi valabile pentru toţi autorii. Nu avea sens să facem noi o anchetă în paralel", explică rectorul Bungău motivul pentru care nu se "bagă".


O MODĂ
"Obiceiul pământului"

Deşi este de departe cel mai sonor scandal de plagiat care vizează Universitatea din Oradea, cazul Ioan Mang nu e singular. De-a lungul istoriei de două decenii, instituţia s-a confruntat cu mai multe situaţii similare, prima datând din 2001, când decăniţa de atunci a Facultăţii de Textile-Pielărie, Daniela Ionescu, a fost dovedită în justiţie că a plagiat o carte a profesoarei Constanţa Comandar. Cu toate acestea, Universitatea n-a sancţionat-o niciodată. În primăvara acestui an, Consiliul Naţional de Etică a cerut desfacerea contractului de muncă al Danielei Ionescu, dar femeia e păstrată în organigramă, juriştii Universităţii susţinând, hilar, că "nu au identificat modalitatea legală" de a o da afară.

Un alt scandal s-a consumat anul trecut, când fizicianul orădean Ioan Stanca a fost dovedit că-şi atribuise fraudulos 14 articole ştiinţifice elaborate de alţii, fiind concediat, poate şi pentru că nu avea nicio funcţie de conducere. Acuzele de furt intelectual nu l-au ocolit nici pe fostul rector Cornel Antal, despre care liderul sindical Gheorghe Ionescu (soţul plagiatoarei Daniela Ionescu) a afirmat că şi-a copiat teza de doctorat după lucrările unor colegi ca Marcel Roşca şi Antics Miklos. Comisia de Etică a Universităţii a stabilit, însă, că teza lui Antal e originală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
28 Comentarii
Academica
asemenea expresii nu apartine de un ziar local oradean,chiar daca Mang a facut ce a facut sa vorbim ca oameni civilizati si nu cu expresii BADARANE. P REDACTIA NU AR AVEA VOIE SA PUPLICE ASEMENEA COMENTARII! @Oradean [15.05.2012, 20:22] Bai cacatule, spre exemplu in ungurica un astfel de impostor a ajuns presedinte ! *** postat de: BOSS
Postat 15 Iunie 2012, 18:07 de Taran
replica decenta lui @Stefan poupincuristul senatorului PSD Ioan Mang
@Stefan poupincuristul senatorului PSD ioan Mang sa-ti scriu decent pentru ca altfel iarasi ma cenzureaza cei de pe forumul eBihoreanul pentru cuvinte vulgare si expresii indecente.DREPTATEAsi ADEVARUL faptelor ,si dupa fapta (de plagiat )si rasplata=excuderea din viata publica si viata politica a senatorului PSD Ioan Mang PLAGIATORUL DEMISIA lui,demiterea lui din toate functiile publice platite din banii publici!:))=)) 1)Sunt un forumist de pe forumul eBihoreanul si nu sunt un postac de servici de partid PSD Bihor asa ca si tine @Stefan !:))=)) @stefane pe mine un @roman simplu din ROMANIA ,tu NU ma ameninti ,intimidezi,cenzurezi cu Insulta si Calomnia atita vreme cit nu te-am insultat injurat sau am scris minciuni (adevar si dreptate)despre tine si PLAGIATORUL!:))=)) @Romanul simplu scrie adevar si dreptate dar si poate scrie si mai acid si mai critic comentarii la articolele analizate despre PSD Bihor , eu nu vreau NIMIC , numai sa distrug credibilitatea PSD Bihor si conducerea corupta!:))=))P.S,@Romanul Simplu va scrie si mai multe comentarii acide si critice la adresa PSD Bihor ,@stefane go to hell cu PLAGIATORUL Mang!:))=))Aceasta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 18 Mai 2012, 06:29 de Romanul Simplu
vai de noi
Dle Mang, nu va suparati, dar nu mai bagati Uoradea in treburile dvs neserioase, sunteti culmea, daca NU SUNTETI IN STARE DE LUCRURI, PLECATI!
Postat 17 Mai 2012, 16:59 de incredibil
rusine
tot e bine ca a reusit sa recite1 mai mult cred ca si comisia era ca si el , niste plagiatori la randul lor . hooo!
Postat 16 Mai 2012, 22:44 de prastie
@ Rocker - corectura
... a invatat trei referate pe de rost si le-a recitat in fata unei comisii formate din profesori de la TM, Bucuresti si alte universitati, care, fiind motivati cu niste ciubuc de coordonator, "nici nu au observat" cu ce analfabet au de-a face si ca acele cercetari nici nu se puteau face in tzara...
Postat 16 Mai 2012, 18:44 de Oradean
@ Rocker
Eu am vazut un doctorat facut la Timisoara in care se vedeau pur si simplu xerox-uri dupa experimente facute de altii. Beneficiarul, un "cadru didactic" oradean, era destul de smecher sa nu isi faca la UO doctoratul, ci sa se dea absolvent la TM. Pretul a fost rezonabil, undeva intre 3000 si 5000 de euro (nu i-am cerut amanunte precise, asa lasase el sa se inteleaga). A invatat trei referate pe de rost, in fata comisiei din profesori de la toate universitatile din Oradea, si cu niste carti si articole "cosemnate" cu autorii lor adevarati, va ajunge mare profesor cu salariu mare. Nu numai UO e un chiosc de diplome, ci probabil toate universitatile din tara.
Postat 16 Mai 2012, 18:41 de Oradean
Rocker
Ioan Mang a obtinut doctoratul la Timisoara, nu la Oradea. Repet: Ioan Mang a obtinut doctoratul la Timisoara, nu la Oradea.
Postat 16 Mai 2012, 10:36 de @Oradean
@Oradean
Bai cacatule, spre exemplu in ungurica un astfel de impostor a ajuns presedinte ! ***
Postat 15 Mai 2012, 20:22 de BOSS
bravo ebihoreanul !
mang impostorul a fost dovedit !
Postat 15 Mai 2012, 20:10 de abet
L-a ejaculat tonta din ministeriat !
Postacilor (u)slinosi, de ce l-o fi aruncat tonta ca pe o masea stricata ?! Decat la oras codas, mai bine-n satul tau fruntas !
Postat 15 Mai 2012, 17:51 de .
are de dat socoteli serioase
ATENTIE! de ce MOTIUNE si nu plangere penala :)))? vedeti ca totul este de scanadal, faceti plangere penala si raspundeti de acuzatia pe care o aduceti, PDL este un pratid de HAM_HAM_HAM atat in rest nu MAI POT baga in familie banul PUBLIC :))) PONTA ar fi ff destept daca ar da un OUG de a veifica toti functionari publici cu privire la PLAGIATURA :)) am termina cu functii nemeritate si cu nepotismul politic.
Postat 15 Mai 2012, 16:38 de cine vorbeste :))
ARACIS
prima lovitura:pop claudiu,infatuatu din mercedesuri scumpe,proprietar de hotel,dar angajat la stat,a doua: mang,putred de bogat au supt de pe stat tot ce s-a putut,ce au dat inapoi?sa fim seriosi,au educat ei pe cineva cu diplomele lor copiate?n-a ajuns,a vandut calculatoare cu de trei ori pretul aceleiasi universitati,a treia:filip,a patra: manglitoru junior se insoara cu junioara sefului pedele,nu credeti stimabililor ca ajunge?daca ati avea cel mai mic bun simt,dar de fapt pt ce ma oftic eu?pt binele stangii acaparata de niste tristi?
Postat 15 Mai 2012, 15:42 de rambo
Risca????
E de rasul curcilor. Auzi, domnul Mang RISCA sa iasa din viata publica pe usa din dos. In alta parte ar fi luat de mult un picior in dos. Pardon, nu ar fi ajuns niciodata pe o asemenea functie, la fel ca marii "profesori" de la UOradea si de la celelalte Sorbonici (Universitatea de Vest, U Bucuresti samd) care vand doar diplome si dau unor loaze semianalfabete salarii pe care profesorii adevarati din Vest le castiga dupa multa munca... Asta e Romania, puteti sa o f....i, tara adevarata nu va fi niciodata.
Postat 15 Mai 2012, 14:47 de Oradean
Altu-i baiul !
Pt. fiecare hot/plagiator dat in vileag alte cateva zeci de hoti/plagiatori se bucura nestingheriti de functii/grade/onoruri nemeritate ! ASTA-I BAIUL !
Postat 15 Mai 2012, 13:14 de .
plagiatori din toate zarile uniti-va
E greu pentru Mang sa recunoasca si sa accepte ca minciuna s-a terminat. Egreu nu numai deoarece este un farsor, dar si pentru ca "colegii lui" universitarii si politrucii farsori ca si el, vor sa reziste acolo si pentru cauza lor. Ce s-ar intampla daca de la "Cazul Mang" s-ar declansa curatenia generala in randul profesorilor universitari? Ce s-ar intampla daca de la "cazul Mang" s-ar declansa curatenia generala intre politicieni?! Ar fi ca si cand in 1990 s-ar fi aplicat Punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara, iar Ion Iliescu ar fi disparut din viata politica romaneasca impreuna cu bastarzii lui politici: Nastase, Roman, Vacaroiu, Stolojan, Melescanu, Voiculescu si in general tot esalonul de securisti si activisti de PCR care ne conduc pana azi.
Postat 15 Mai 2012, 12:54 de CPEX
blestemul filip... mangule
te urasc din momentul in care ne-ai jignit pe multi spunand ca ai adus un om de valoare in PSD, acea valoare era PETRU FILIP... mai stii proverbul cine se aseamana se aduna... acuam sunteti doua valori mari in PSD Bihor ...a ta a fost demonstrata deja.
Postat 15 Mai 2012, 12:51 de oradean
rusine
rusine,si lui si sotiei,ar trebui dati afara amandoi,nu stiu cum nu le e rusine ,cand indiferent ce ar face studentii pe la colturi tot plagiatori ii vor numi,iar cei care nu-i sanctioneaza fac probabil acelasi lucru
Postat 15 Mai 2012, 12:30 de cita
GUNOIUL MANGLITOR DE BIHOR
SA-TI FIE RUSINE MANGULE! NE BUCURAM CA AI FOST DESCOPERIT IN FATA INTREGII TARI NU NUMAI A BIHORENILOR CARE TE CUNOSC CA PE UN CAL BREAZ! IN ZADAR VEI INCERCA SA POZEZI INTR-UM OM RESPECTABIL! TE TRADEAZA OCHIIN DE VIEZURE DIN SPATELE OCHELARILOR...TE-AI COMPROMIS NENE MANGULE! SI NE BUCURAM CA IN SFARSIT TE CUNOASTE LUMEA ASA CUM ESTI! AFARA CU TINE DIN UNIVERSITATE! AFARA CU TINE DIN PARTID! ADIO PLANURI CU FUNCTII PUBLICE DATE PE BANI SI PE PLATI IN NATURA DE LA PROSTITUATE DI PUSCARIASI! NU TE FA CA NU-NTELEGI! AMINTESTE-TI DE SIMONA IANCUR SI DE SECOSAN SEBASTIAN! N E M E R N I C U L E
Postat 15 Mai 2012, 12:15 de PSSSSSS!
teoria conspiratiei
Oameni buni...va rog frumos...ce aveti toti cu "saracul" domnul Mang. Ce-i cu teoria conspiratiei asta impotriva domniei sale? Oare nu vede toata populatia ca este de fapt un complot impotriva lui Mang si USL-ului? :))))))) Daca stau bine sa ma gandesc....toata scuza USL-ului de acum inainte va fi o mare teorie a conspiratiei! :))) Un Guvern responsabil, modest si corect! :))))
Postat 15 Mai 2012, 12:01 de Andrei
eu mi as dori chiar daca suna a TERIBILISM
sa nu UITATI ROMANI ca PDL nu se va lasa pana nu ne va DISTRUGE la comanda lui TRAIAN BASESCU , PDL nu va renunta sa umilesca poporul pentru ca si au pierdut FELIA, asta conteaza ca stim in REST sa murim in pace, va ramane in istorie atrocitatile comise in perioada condusa de PDL (sanate nu, locuri de munca prost platie si migrare fortata, trafic de carne si avorturi, mortalitate crescuta si foarte multi MILIONARI.
Postat 15 Mai 2012, 11:56 de interesant
eu mi as dori chiar daca suna a TERIBILISM
au plagiat TOTI pariu si din PDL dar sincer nu avem NEVOIE de confirmare l ati auzit pe IGAS cum VORBESTE :))) sau il auziti pe altii din PDL cum cunosc LEGILE si au terminat DREPTUL :))) asta se numeste plagiat in practica :))) daca ai invatat NU UITI daca ai copiat gata s a pierdut din memorie, sa ne feresca D-zeu de cata batjocura am suferit si vom mai suferi si totul pentru ca suntem un POPOR luat de fraieri de cei din politica, ei nu au ce pierde traiesc din taxele si impozitele celor care lupta pentru o ROMANIE adaptabila la CIVILIZATIE.PROFESIONALISMUL de calitate nu AMATORISM se dobandeste treptat in ani nu in cateva luni de studiu:vezi EBA , UDREA si altii mai ales in SRI.
Postat 15 Mai 2012, 11:44 de interesant
@interesant...razbunare????? esti orb????
CE RAZBUNARE ???OMUL A PLAGIAT PUNCT!!!!!! CE SA VEDEM CA VERIFICA ACADEMIA...OMUL TREBUIA SA ISI DEA DEMISIA CAND DOVEZILE SUNT ATAT DE CLARE...A FACUT USL BIHOR DE RAS SI PE CORNEL POPA! NU MAI VOTEZ CU EI...MI-E RUSINE CA SUNT BIHOREAN CAND MA UIT LA TV SI VAD CATA NESIMTIRE ZACE IN BIHORENII DIN GUVERN...AR TREBUI SA DEMISIONEZE
Postat 15 Mai 2012, 11:39 de crisul repede
RUSINE USL!!! NISTE INCOMPETENTI
a facut bihorul de ras ....cat mai are nerusinarea sa stea ministru si sa semneze acte stiind ca este un plagiator....RUSINE USL RUSINE CORNEL POPA CA INCA IL MAI TINE PE LOCUL 2 LA CONSILIERI JUDETENI...mi-e sila de usl-istii astea care ba pun niste ministri incompetenti ba pun prefecti pe cei dati afara de pdl...nu ai cum sa votezi cu incompetentii astea RUSINE!!!!!!!!!!!!
Postat 15 Mai 2012, 11:31 de real madrid
eu mi as dori chiar daca suna a TERIBILISM
FALIMENTUL ROMANIEI : INFRACTIUNI grave obligate :sanatate, invatamant industrializat chiar credeti ca romani peste noapte s au nascut genii li s a impus : vrei JOB adu hartia si in plus examenul si spaga cum s a putut , chiar credeti ca fostul SEF al finantelor a invatat daca a avut PREOCUPARI sa intretina INTERLOPII cu banii publici si sa formeze o RETEA !!! dar chiar credeti ca EBA este EUROPARLAMENTAR INDEPENDENT fara acte sau ca UDREA ajungea MINISTRU fara vocatie avocatiala:))) sa fim SERIOSI , mang incurca foarte bine si se rezuma la RAZBUNARE din partea cuiva, e o REGLARE de conturi dar cu sacrificiul ROMANIEI, am ajuns de rusine in U.E . riscam sa nu ami fim RECUNOSCUTI cu DIPLOMELE DIN ROMANIA in U.E , este un atac NATIONAL ce face PDL -ul , asta putea fi rezolvat pasnic nu cu TAM-TAM , rusine sa va fie ca ne UCIDETI si cand nu CONDUCETI, BLAGA care isis intretine FINI cu banii PUBLICI vorbeste de ONOARE? TREBUIE sa iesim in strazi si nu le sa dam salarii, sa si dea DEMISIA .
Postat 15 Mai 2012, 11:29 de interesant
copy mang paste
ministrul copy mang paste
Postat 15 Mai 2012, 11:27 de mircea popescu
XeroX!!!!!!!!
parteneriat cu XeroX...va rog nu mai faceti reclama mascata:))))
Postat 15 Mai 2012, 11:25 de mircea popescu
eu mi as dori chiar daca suna a TERIBILISM
COMUNISTY au ucis si abuzat de ROMANI, i au trata ca pe IOBAGI si au construit ROMANIA MARE dar se pare ca acum ei au o ROMANIE IMENS DE MARE : milionari care s au imbogatit din FALIMENTUL ROMANIEI .
Postat 15 Mai 2012, 11:11 de interesant
eu mi as dori chiar daca suna a TERIBILISM
sa fie VERIFICATI toti MINISTRI fosti si actuali de PLAGIAT, am avea mai multa INCREDERE in ce am ales, dar ma indoiesc sa fie unul DEMN de diploma OBTINUTA deoarece e o moda sa faci PLAGIAT precum e o moda sa ai SILICOANE :))) sanatos nesanatos POLITICA ne invata ce inseamna sa nu fi DEMN de cetatenia ROMANA numeste interlopi si infractori in GUVERN si PARLAMENT. Vai si amar cand ne CONDUC comunisty atat din PDL cat si USL !
Postat 15 Mai 2012, 11:09 de interesant
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON