URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Ianuarie 2022, 15:34

Mica Unire a fost sărbătorită la Oradea ca-n pandemie: fără horă, doar cu public şi defilare (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unirea Moldovei cu Ţara Românească, sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a fost sărbătorită, luni, la Oradea, unde participanţii au respectat restricţiile anti-Covid, așa că nu s-au prins în horă ca în anii de dinaintea pandemiei, ci doar au privit manifestările.

Vremea a fost friguroasă, dar însorită, așa că orădenii au ieșit din case, circa 150 de persoane fiind prezente în Piaţa Unirii, unii cu steguleţe şi cocarde colorate.

Domnitorul reformelor

Evenimentul a început la ora 12, cu primirea prefectului Dumitru Ţiplea şi a comandantului Garnizoanei Oradea, locotenent-colonel Vasile Gabriel Simion, de către garda de onoare, urmată de o slujbă Te Deum oficiată de preotul Garnizoanei Mircea Ioniţă.

Printre oficialităţile prezente la eveniment s-au numărat primarul oraşului Oradea, Florin Birta, viceprimarul Marcel Dragoş, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor Mircea Mălan, subprefecţii Emilian Pavel şi Botházy Nándor, episcopul greco-catolic Virgil Bercea şi city managerul municipiului, Mihai Jurca.

La microfon, Ţiplea a vorbit despre momentul Unirii, dar şi despre reformele domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

"Mica Unire s-a realizat după un întreg deceniu în care elitele româneşti au făcut presiuni diplomatice permanente în cancelariile europene cu privire la dorinţa de unire, izvorâtă din mijlocul poporului. Domnitorul celor două teritorii româneşti, Alexandru Ioan Cuza, cu sprijinul lui Mihail Kogălniceanu, a pus în aplicare o agendă liberală şi a generat reforme precum: instaurarea unui nou cod civil şi penal, înfiinţarea Armatei Naţionale Române, modernizarea educaţiei, reforma agrară, trecerea de la alfabetul chirilic la cel latin, reforma fiscală şi secularizarea averilor mănăstireşti", a spus reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Fără Hora Unirii

Despre contextul istoric şi importanţa alegerilor din urmă cu 163 de ani a vorbit istoricul Gabriel Moisa, directorul interimar al Muzeului Ţării Crişurilor şi decanul Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii din Oradea.

"Nu toate puterile Europei au susţinut ideea unirii celor două principate. Desigur, contextul internaţional a fost unul favorabil pentru că în urma Războiului Crimeei petrecut în anii 1853 – 1856, s-a creat un context care a generat ceea ce s-a întâmplat în 1859 – 1862, pentru că este vorba de o succesiune de evenimente care au dus la recunoaşterea celor două principate într-o Românie Unită. Momentul fundamental este însă ziua de 24 decembrie 1859. Românii aveau atunci o mare putere de partea lor: Franţa, care ne-a susţinut aproape în totalitate. Acest eveniment este un exemplu de ceea ce se poate întâmpla atunci când clasa politică este solidară, unitară şi are interese comune", a spus Moisa.

După discursuri, participanţii au ascultat mai multe melodii patriotice interpretate de solistele Alexandra Paina şi Georgiana Sabău, inclusiv Hora Unirii. Apoi au asistat la ceremonia de depuneri de coroane a principalelor instituţii din oraş precum şi a unor organizaţii ca Asociaţia Cultul Eroilor filiala Bihor sau Asociația Naţională a Cadrelor Militare in Rezervă şi Retragere "General Traian Moşoiu", filiala Bihor.

În anii de dinaintea pandemiei momentele artistice erau pregătite la final, când toţi cei prezenţi se luau de mâini şi formau o Horă a Unirii. "Mereu mi-au plăcut aceste manifestări. E important să nu uităm trecutul nostru şi să-i aducem şi pe cei mici. Pe vremea când eram educatoare îi aduceam pe micuţi aici în fiecare an şi le povesteam despre dragostea de ţară", a spus BIHOREANULUI Viorica Dobran (foto stânga), pensionară şi fost cadru didactic în Oradea. Acum, însă, din motive de precauție, oamenii nu se mai prind în horă.

Manifestările s-au încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare, în aplauzele publicului. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Marea unire
Aceasta este Marea Unire, intrucat daca aceasta nu avea loc, nici macar nu avea sens sa vorbim de cea din 1918, intrucat Transilvania nu avea cu cine se uni.
Postat 25 Ianuarie 2022, 09:12 de marginan
Silver_Cat
Da tu ai fost??
Postat 24 Ianuarie 2022, 20:15 de Sandu2100
Mascarada
Tot asa s-a impus certificatul verde pentru acces ca si la targul de craciun?? Sau la sarbatorile legale nu circula covidul si nu este necesar certificatul!
Postat 24 Ianuarie 2022, 20:11 de User anonimizat
Ziua Unirii Principatelor si cultura de birtin...
Monosprancenatul birtinului nu stia ca ar fi fost de un bun-simt elementar sa onoreze cu prezenta evenimentul ?
Postat 24 Ianuarie 2022, 17:53 de Silver_Cat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON