URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Februarie 2012, 11:11

Masacrul nucilor: Primăria orădeană, ameninţată cu o amendă record pentru tăierea ilegală a 200 de nuci

Masacrul nucilor: Primăria orădeană, ameninţată cu o amendă record pentru tăierea ilegală a 200 de nuci SURPRIZE, SURPRIZE. În timp ce inspectorii Direcţiei Agricole au descoperit întâmplător că un aliniament de 2 kilometri de nuci din fosta staţiune pomicolă de pe Calea Borşului a dispărut, Primăria spune că nici nu ştie dacă pomii erau acolo când a devenit proprietara terenului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vechea zicală "unde dai şi unde crapă" se potriveşte de minune conflictului creat între Primăria Oradea şi Direcţia Agricolă.

Chemaţi de municipalitate să avizeze tăierea unor nuci din parcul industrial, inspectorii agricoli au descoperit că alţi nuci, de pe un alt teren al Primăriei, din vecinătate, au dispărut. Drept urmare, acum vor să dea o amendă nemaiîntâlnită în Bihor, adică maximul prevăzut de lege pentru tăierea ilegală a unor arbori ocrotiţi. În apărare, municipalitatea spune că nici măcar nu se ştie când au dispărut nucii, ea fiind proprietară a terenului doar din 2008.

Aviz doar pentru unii

În urmă cu două săptămâni, inspectori din cadrul Direcţiei Agricole şi din Primărie s-au dus împreună în parcul industrial de pe Calea Borşului, pentru a analiza o cerere a municipalităţii de avizare pentru tăierea unor nuci. Conform Legii 348 din 2003, nicio persoană fizică sau juridică nu poate tăia nuci fără avizul direcţiilor agricole, aviz ce se dă numai dacă pomii sunt uscaţi ori dacă stau în faţa unor investiţii de interes public. Datorită roadelor sale, care au o compoziţie complexă de substanţe proteice, nucul este o specie ocrotită de lege.

02 Nicolae Hodisan.jpgDeplasaţi în teren, inspectorii au aflat că nucii pentru care Primăria vrea aviz sunt într-o zonă pe unde urmează să treacă un drum şi utilităţile parcului industrial, drept urmare au eliberat avizul necesar. Dar lucrurile nu s-au oprit aici. "Unul dintre colegii mei care a fost în teren a lucrat pe vremuri la fosta staţiune pomicolă, aflată în spatele parcului industrial. A mers până la staţiune, să vadă ce s-a ales de ea, şi aşa a constatat grozăvia", povesteşte şeful Direcţiei Agricole, Nicolae Hodişan (foto).

Maxim, dar prea puţin

Ajuns la staţiune, inspectorul a dat cu ochii de zeci de trunchiuri şi coroane de nuci tăiate, plus cioturi rămase de la alte zeci de nuci tăiaţi. Practic, un aliniament de 2 kilometri de nuci dispăruse, în total specialiştii aproximând că au fost tăiaţi circa 200 de pomi. "Era un peisaj sinistru, un masacru!", acuză Hodişan, care s-a dus să vadă cu ochii lui zona, de îndată ce subalternul său i-a raportat.

Pomii aveau între 25 şi 30 ani, deci nu erau prea bătrâni. În plus, Direcţia nu a avizat niciodată tăierea lor, semn că acest lucru s-a făcut ilegal. Drept urmare, inspectorii s-au decis să aplice amenda maximă prevăzută de lege: 10.000 de lei. "Nu am mai dat niciodată această amendă, dar în cazul de faţă considerăm că e oricum prea mică. Din păcate, legea nu prevede o amendă pentru fiecare nuc tăiat, ci pentru faptă în general", explică Hodişan.

Directorul adaugă că suma este oricum infimă faţă de cât s-a încasat din trunchiurile nucilor, acesta fiind la ora actuală cel mai scump lemn în România.

Fără răspunsuri

Puşi în faţa acuzelor, reprezentanţii Primăriei nu prea ştiu ce să spună. Asta pentru că nici nu ştiau că deţin atât de mulţi nuci! Fosta staţiune pomicolă a devenit proprietatea municipalităţii abia în 2008, până atunci fiind a Universităţii din Oradea. "Noi am preluat-o prin protocol, dar nu e specificat cu ce fel de arbori am primit-o. Practic, nu ştim dacă nucii erau acolo când am preluat terenul sau au fost tăiaţi înainte", spune purtătorul de cuvânt al Primăriei, Anca Sas.

Inspectorii agricoli nu cred, însă, că nucii au fost tăiaţi în urmă cu mai bine de trei ani, justificând că trunchiurile tăiate nu erau atât de uscate. În plus, cred ei, cei care au tăiat nucii i-ar fi valorificat până la ultima creangă, nu i-ar fi lăsat să zacă acolo.

Cert este că, după ce înştiinţarea de amendă va ajunge la Primărie, funcţionarii municipalităţii garantează că vor investiga problema, încercând să afle cum au preluat staţiunea pomicolă (cu pomii în picioare sau deja tăiaţi) şi cine a profitat de valoroşii nuci. Nu e exclus ca pe numele vinovaţilor să se facă şi un denunţ penal. Asta dacă vor fi descoperiţi vreodată...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Taierea Nucilor
Da, trist! :(...indiferent ca esti persoana fizica sau juridica (art.14, alin (1)) taierea nucilor este reglementata de Legea nr 348/2003 modificata si ai de RESPECTAT urmatorii pasi :
Postat 29 Ianuarie 2014, 08:10 de Chirila Minodora
@boom
@boom.Mama natura este DARUL DE LA DUMNEZEU!pe care nu stim al pretui.Vezi matatle,decimarea acestor 200 de nuci tineri este precum o blasfemie contra lui Dumnezeu. DAR!:cineva se inbogateste. In schimb nimeni din sleahta politrucilor de cacat,pe care-i are Romania,nu se inghesuie a drena crisurile,barcaul,ori a reimpaduri defrisariele fara nici o noima.SAU!:inzapezirile din partea de sud a Romaniei sunt tratate de seful statului,impreuna cu prim-ministrul drept o gluma. CATA OBEDIENTA!
Postat 15 Februarie 2012, 12:11 de morosanu
Penibil
Si ne miram ca avem mai tot timpul cod galben sau portocaliu de zapada sau inundatii?Ce sa mai faca mama Natura ca sa ne aduca pe drumul cel bun?
Postat 15 Februarie 2012, 11:01 de Boom
@tepes
@ tepes Sa-ti spuna nea Nelu ceva?N-am nici o culoare politica.In schimb tu,se vede treaba de pe luna ca esti pupincurist,cu mucii portocalii.Voi,sifonarii astia,cat primiti ca sa scrieti tot felul de ineptii?Sau,pur si simplu,va bucurati ca va da *,cei din clica lui Basescu?Si apropo de mata:Tat i-am zas curvistinei,acu vreo 40 de ani,cand "matura"Corso sa te lepede si sa te arunce-n Cris ,ca prunc da curva fiind,nu poate fi da-n tine numa bagabond,pa invers.Cat despre nume,acesta-i numele meu. Pupincurist portocaliu.Vrei sa-ti spun mai multe? Mi-e sila de unul de teapa ta.Stii ce se spune despre cacati ca tine:sa te feresti de acesti cacati,ca ai putea calca pe ei,si ai putea luneca...
Postat 15 Februarie 2012, 02:27 de moromete
pt moromete penal
MAI BAIETE NU CUMVA ESTI COPILUL DIN FLORI A GAGAUZULUI CRIN ANTENESCU HOMO PENAL CEL CARE IL PUPA IN CUR PE BOC ACEST PARTID SECURIST .GRIVCO VOICULESCU, CE DERBEDEI MOSCOVITI , DE CE NU ZICI NIMIC PUI DE CATEA COMUNISTA PENALA HAI POATE TE DEPISTAM GUNOIULE PENAL MATA STIE CE A FATAT JEGULE CEI CARE TE PLATESC SA DENIGREZI NU TE SI APARA MOSCOVA ESTE DEPARTE DE EI O S-A VINA ALEGERILE USLASILOR ORADEA NO S-A VOTEZE GRIVCO : PACAT CA BOLO NU INTELEGE S-A CANDIDEZE INDEPENDENT SI NU SUB SIGLA GIVCO ;
Postat 14 Februarie 2012, 23:14 de TEPES
MOROMETE UN GUNOI PENAL
MAI GUNOIULE CARE TRAIESTI DIN BANI NOSTRI SI LINGI CURUL LUI POPA ZERO BARAT SI A LUI BOLO SANTAJAT DE PENALI, ORADENIIIIII NU O S-A UITE CUM TU MA GUNOIULE AI ACCEPTA T CA ORADEA S-A FIE VANDUTA DE VOI PENALI CU TARICEANU IN FRUNTE BUCATA CU BUCATA LA UNGURI MAI JEGULE CARE TE SEMNEZI moromete de cacat PENAL SI PUI DE CATE A S-AU CURVA MATA CAND TEA FATAT POATE ERA FATA MARE NU ERA AFILIATA PARTDULUI PENAL JEGULE PENAL DACA ESTI BIHOREAN SI AI CURAJUL DATI NUMELE S-AU ESTI DIN CEI CARE AU PRIMIT UN MILION DE LA PENALI SI VREI S-A FII REVOLUTIONAR , MAI JEGURILOR DE CE NU ATI IESIT SI LA DEZAPEZIRE FARA BANI IN ORADEA SE INTREABA UN ORADEAN ?????????????????????????????????
Postat 14 Februarie 2012, 21:45 de TEPES
Tepes si udmr?
@ tepes TEPES si udmr ?Dute si te ca..ca pui da curva!
Postat 14 Februarie 2012, 19:51 de moromete
TOT PENALI
CUM BOLOVA ARE OROARE PE POMI ACEST MAFALDA PENAL TAIE SI SPANZURA S-AU DEFRISEAZA ORADEA DUPA BUNUL PLAC .ORADENI VA ADUCETI AMINTE CE SCANDAL A ORGANIZAT PARTIDUL PENAL POPA BOLOJAN DE CE S-AU TAIAT 3 TREI TUIA IN FATA LA BISERICA CU LUNA IAR ACEST UDEMERIST BOLOVAN A DEFRISAT ORADEA FARA S-A INTREBE PE NIMENI CU ASA PRIMAR NE MERITAM SOARTA VOTATI UDMR ORICUM ACEST OM ESTE CONDUS DE UNGURI ASTEPTAM ALEGERILE .PA PENALI
Postat 14 Februarie 2012, 19:22 de TEPES
Nu vezi bani de la primarie!
Domnule Hodisan,ai sa vezi banii pentru amenda data primariei,cand o face plopul pere...
Postat 14 Februarie 2012, 14:54 de Viorel
unde e avizul ? cade nucul
Eu astept de asta vara un aviz de la directiunea agricola pentru taierea unui nuc. Copacul este inclinat peste locul de parcare (loc platit) si are deja scorbura. Risca sa-mi cada pe masina in orice moment. M-am oferit sa plantez altul/altii, oriunde este nevoie. M-am oferit chiar sa platesc puietu/puietii de plantat. Am facut toate formalitatile necesare. Am fost la directia agricola cu poze, etc... Inca astept. Daca pica nucul pe masina, o sa iau masina directorului de la agricola..
Postat 14 Februarie 2012, 12:02 de nucu'
Cum adica primaria ?!
Primaria e o institutie, acolo a fost mana de (ne)oameni ! Daca va trebui sa plateasca amenda institutia primariei, inseamna ca o platim noi, oradenii, ori eu unul nu am taiat nici macar o craca, de ce sa platesc ?! Sa faca gibonul ancheta, sa-i puna pe fostii militisti (e plina primaria de fosti, seamana cu un azil), sa-si merite macar odata salariile nesimtite ! Finalul e plin de optimism ...Asta dacă vor fi descoperiţi vreodată...
Postat 14 Februarie 2012, 11:25 de .
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON