URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Martie 2012, 11:25

Mang acuză UDMR că intră "cu bocancii" în viaţa universitară

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
El însuşi cadru didactic universitar, senatorul Ioan Mang a criticat dorinţa Guvernului de a înfiinţa o Facultate de Medicină şi Farmacie cu predare în limba maghiară şi engleză în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş. Ministerul Educaţiei a publicat un proiect de Hotărâre de Guvern în acest sens, asta după ce rectorul universităţii, Constantin Copotoiu, declarase public că ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, l-a avertizat că dacă nu înfiinţează o secţie în limba maghiară, i se va suspenda finanţarea.

"Mi se pare extrem de gravă această ingerinţă a politicului în domeniul academic şi această încălcare a autonomiei universitare", a declarat Mang, conform unui comunicat de presă, precizând că nu conotaţia etnică e gravă, ci faptul că o formaţiune politică poate determina Guvernul şi Ministerul Educaţiei să înfiinţeze o facultate. "În locul UDMR, putea fi orice alt partid politic, problema de fond rămânea la fel de gravă: cum îşi permite o formaţiune politică să intre cu bocancii în viaţa universitară şi, sfidând ceea ce se întâmplă acolo, să impună o decizie care nu este pe deplin acceptată chiar de către cei cărora li se aplică respectiva decizie?", se întreabă senatorul PSD.

Totodată, Mang acuză că nota de fundamentare a proiectului e una mincinoasă, dat fiind că se face precizarea că proiectul a fost consultat cu Consiliul Naţional al Rectorilor. "Conducerea UMF din Târgu Mureş a fost forţată, nu consultată să accepte decizia luată la nivel politic între PDL şi UDMR", precizează Mang.

Senatorul mai spune că dacă HG-ul va fi adoptată, USL o va ataca în contencios.

În final, sub titlul "o glumă a istoriei", Mang mai face o precizare: în februarie 2002, la Cluj Napoca demarat un protest public virulent împotriva ideii de segregare în Universitatea Babeş-Bolyai şi celelalte universităţi. "Cel care a prezentat acest protest era un tânăr conferenţiar care se numea Cătălin Baba. Astăzi, acelaşi domn, ajuns între timp ministru al educaţiei, face presiuni asupra universitarilor de la Târgu Mureş (că le taie banii de finanţare) pentru a accepta o soluţie negociată politic şi care nu are nimic de a face cu interesul educaţional", încheie Mang.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
replica la articol si la comentaorul @Ioan Mang
Senatorule PSD Ioan Mang asa se afirma ideile si mesajul catre cititori catre electorat?,,incalcarea ``,,bocancii`` grosolan foarte grosolan ,Multumeste colegului tau din USL Bihor senatorul PeNaL Popa Ciordel ca a votat cu senatorii puteri + alti 10 senatori PeNaLi care au votat pentru infiintarea Universitati ,,Sapientia `` vorba celor de a Realitatea ,,au schimbat un armasar pe 3 magari !``:))=)).ADEVAR si DREPTATE trebuia acuzata UDMR si scoasa in afara legii ,ea este asociatie culturala si nu este partid,dar dumneavoastra senatorule Ioan Mang mangaiati UDMR cu speranta de reinoire a mandatului de senator PSD si ajutor UDMR local in Bihor la alianta P UsL A !:))=))NICIODATA! Nu o savoteze maghiari alianta USL ci tot UDMR,,frectie la picior de lemn toata conferinta de presa PSD!:))=)) RUSINE!RUSINE!RUSINE!Senatorule @Ioan Mang dupa ce sa intram pe blogul personal?sa-ti marim traficul pe site,pentru ca daca vom scrie contra o sa ne cenzurezi ,la fel si daca vom scrie ADEVAR si DREPTATE iarasi o sane cenzurezi ,si atunci mai bine sa scriem aici pe forumul eBihoreanul ca sa vada si sa citeasca toata lumea nemultumirile simplilor membri PSD.Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 15 Martie 2012, 21:41 de Romanul Simplu
TATA HOTILOR
Domnule profesor! Dar ingerinta dumneavoastra ....pe la OPC , ITM si altele,,,pe unde ati plantat PSD-isti si PSD-iste ...spagari si prostituate ...cam cum am putea-o numi? Sau v-a lasat memoria de 4 ani?MAI SPERATI, MAI SPERATI???
Postat 15 Martie 2012, 20:47 de SIM-O-iA-N-KUR
Prostie pedelista.
Linia maghiara de la UMF Targu Mures va pregati medici pentru Ungaria pe banii de la bugetul de stat al Romaniei. Probabil urmeaza sa solicite si spitale pentru maghiarii de pretutindeni. Cine este prost, cel care cere sau cel care da?
Postat 15 Martie 2012, 17:23 de SAFE
Precizări privind "linia maghiară"
Vreau să fac precizarea că nu sunt împotriva "liniei" maghiare și nu sunt nici împotriva profesorilor sau studenților de etnie maghiară. Sunt însă împotriva modului în care unii politicieni, indiferent de etnia acestora, au înțeles să acționeze și să treacă peste autonomia universitară. Aș fi fost și împotriva unei "linii" românești, dacă aceasta ar fi fost creată așa cum se încearcă acum la UMF Târgu Mureș cu cele două linii de învățământ maghiară și engleză. Poziția mea transcede disputa etnică. Nu aceasta este problema, ci modul în care guvernanții și responsabilii din învățământ iau decizii fără o fundamentare serioasă și fără a se urmări, în primul rând, interesul educațional. Pentru a evita interpretările eronate, pe blogul meu puteți găsi câteva precizări utile: http://blog.ioan-mang.ro/post/2012/03/15/Precizari-privind-linia-maghiara-de-la-UMF-Targu-Mures.aspx
Postat 15 Martie 2012, 14:08 de Ioan Mang
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON