URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Aprilie 2020, 12:30

Mai uşor cu visurile de mai bine!

Mai uşor cu visurile de mai bine! (sursa ilustraţiei: discovermagazine.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mi-am amintit zilele trecute de Adrian Păunescu. Pe la începutul democraţiei româneşti, povestea, într-un interviu la radio, o istorioară din epoca Ceauşescu pe care o ştia din surse sigure. Un primar al unui oraş făcuse o cerere către un minister pentru a obţine ceva finanţare sau pentru a cere o investiţie locală, nu reţin exact. N-a primit niciun răspuns luni de zile. Dar, într-un joc incredibil al sorţii şi al lumii politice, peste mai puţin de un an, omul a fost numit în funcţia de ministru al respectivului minister către care făcuse cererea.

La puţin timp de la instalare, noul ministru s-a trezit în faţă cu cererea semnată de el ca primar. Şi, ce credeţi că a făcut? A respins-o! Când concitadinii stupefiaţi l-au întrebat cum de a fost posibil să-şi respingă propria propunere, omul a replicat lucid: "S-a schimbat perspectiva. De aici, lucrurile se văd altfel, iar cererea făcută de mine pe vremea când eram primar nu este foarte importantă. Priorităţile sunt altele, există lucruri mult mai importante de făcut". Iată un foarte bun exemplu despre cum se poate schimba felul în care vedem lucrurile.

Dacă mai ţineţi minte, în urmă cu 2 ani, mesajul care bubuia în societate era "Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!". Pentru cei cu memoria scurtă, o parte a românilor se războiau cu guvernul PSD care voia să deformeze Justiţia după bunul plac, să o facă mai permisivă cu furăciunile, cu corupţia, cu interesele obscure. Jandarmeria îi apăra pe politicieni şi le dădea cu gaze în ochi protestatarilor. Acum, în aprilie 2020, sloganul generalizat e altul ("Staţi în casă!"), iar jandarmii mai au puţin şi ajung eroi naţionali. Vedem, aşadar, cum poezia publică se schimbă în funcţie de necesităţi, de urgenţe, de interesele stringente ale momentului.

Aşa că nu-i mai certaţi pe oamenii politici pentru că acum zic una, iar mâine alta. Ei sunt ca nişte vânzători voiajori care trebuie să-şi schimbe produsele şi discursul în funcţie de priorităţile momentului şi de necesităţile pieţei. Nu le mai cereţi să fie constanţi fiindcă, în businessul ăsta (până la urmă tot business este), dacă reciţi aceeaşi poezie ani la rând, zbori din schemă de nu te mai ţine minte nici măcar cartea de istorie. Exemple: Vadim, Funar şi mulţi alţii.

Adaptabilitatea este una dintre caracteristicile cele mai importante pentru supravieţuire. Dar într-o lume dominată de conservatorism, cei care se adaptează prea uşor nu sunt văzuţi bine şi ajung la gazeta de perete înţepaţi cu pioneze înroşite în foc. Românii s-au lăudat mereu că au muncit 40 de ani în acelaşi loc, că au folosit aceeaşi maşină vreme de 30 de ani, că au cumpărat paltonul de pe ei din primul salariu ("Şi uite, dom’le, că e ca nou şi acum!"). Dinamismul în gândire, adaptarea rapidă la nou, schimbarea de optică n-au fost niciodată virtuţi şi nici nu vor fi în grabă. Probabil din cauză că aproape 90% dintre români se declară bisericoşi, iar biserica, la rândul ei, este dependentă de ritualurile ei seculare. Deci, mai uşor cu visurile de mai bine!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON