URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Aprilie 2020, 12:30

Mai uşor cu visurile de mai bine!

Mai uşor cu visurile de mai bine! (sursa ilustraţiei: discovermagazine.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mi-am amintit zilele trecute de Adrian Păunescu. Pe la începutul democraţiei româneşti, povestea, într-un interviu la radio, o istorioară din epoca Ceauşescu pe care o ştia din surse sigure. Un primar al unui oraş făcuse o cerere către un minister pentru a obţine ceva finanţare sau pentru a cere o investiţie locală, nu reţin exact. N-a primit niciun răspuns luni de zile. Dar, într-un joc incredibil al sorţii şi al lumii politice, peste mai puţin de un an, omul a fost numit în funcţia de ministru al respectivului minister către care făcuse cererea.

La puţin timp de la instalare, noul ministru s-a trezit în faţă cu cererea semnată de el ca primar. Şi, ce credeţi că a făcut? A respins-o! Când concitadinii stupefiaţi l-au întrebat cum de a fost posibil să-şi respingă propria propunere, omul a replicat lucid: "S-a schimbat perspectiva. De aici, lucrurile se văd altfel, iar cererea făcută de mine pe vremea când eram primar nu este foarte importantă. Priorităţile sunt altele, există lucruri mult mai importante de făcut". Iată un foarte bun exemplu despre cum se poate schimba felul în care vedem lucrurile.

Dacă mai ţineţi minte, în urmă cu 2 ani, mesajul care bubuia în societate era "Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!". Pentru cei cu memoria scurtă, o parte a românilor se războiau cu guvernul PSD care voia să deformeze Justiţia după bunul plac, să o facă mai permisivă cu furăciunile, cu corupţia, cu interesele obscure. Jandarmeria îi apăra pe politicieni şi le dădea cu gaze în ochi protestatarilor. Acum, în aprilie 2020, sloganul generalizat e altul ("Staţi în casă!"), iar jandarmii mai au puţin şi ajung eroi naţionali. Vedem, aşadar, cum poezia publică se schimbă în funcţie de necesităţi, de urgenţe, de interesele stringente ale momentului.

Aşa că nu-i mai certaţi pe oamenii politici pentru că acum zic una, iar mâine alta. Ei sunt ca nişte vânzători voiajori care trebuie să-şi schimbe produsele şi discursul în funcţie de priorităţile momentului şi de necesităţile pieţei. Nu le mai cereţi să fie constanţi fiindcă, în businessul ăsta (până la urmă tot business este), dacă reciţi aceeaşi poezie ani la rând, zbori din schemă de nu te mai ţine minte nici măcar cartea de istorie. Exemple: Vadim, Funar şi mulţi alţii.

Adaptabilitatea este una dintre caracteristicile cele mai importante pentru supravieţuire. Dar într-o lume dominată de conservatorism, cei care se adaptează prea uşor nu sunt văzuţi bine şi ajung la gazeta de perete înţepaţi cu pioneze înroşite în foc. Românii s-au lăudat mereu că au muncit 40 de ani în acelaşi loc, că au folosit aceeaşi maşină vreme de 30 de ani, că au cumpărat paltonul de pe ei din primul salariu ("Şi uite, dom’le, că e ca nou şi acum!"). Dinamismul în gândire, adaptarea rapidă la nou, schimbarea de optică n-au fost niciodată virtuţi şi nici nu vor fi în grabă. Probabil din cauză că aproape 90% dintre români se declară bisericoşi, iar biserica, la rândul ei, este dependentă de ritualurile ei seculare. Deci, mai uşor cu visurile de mai bine!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON