URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Aprilie 2022, 10:42

Mai-fest: Marcel Iureş, Tudor Chirilă şi formaţia Dirty Shirt, printre artiştii care vor ajunge la Oradea

Mai-fest: Marcel Iureş, Tudor Chirilă şi formaţia Dirty Shirt, printre artiştii care vor ajunge la Oradea (surse foto: Yorick.ro, Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

V-a fost dor de evenimente? Ei, bine, acum aveţi de unde alege! În luna mai, agenda oraşului este plină... 

Oradea Arena va găzdui un prim festival, cu muzică electronică, Cetatea va primi din nou zeci de food truck-uri cu mâncăruri din gastronomia internaţională la Street Food Festival, Marcel Iureş va urca de două ori pe scenă în cadrul Conferinţelor Dilema Veche, iar la Bers Nova continuă seria concertelor în aer liber, cu Celelalte Cuvinte şi cu maramureşenii rock de la Dirty Shirt.

Distracţie la berărie

Agenda Oradiei este tot mai bogată. Pe 30 aprilie şi 1 mai, fabrica de bere artizanală Bers Nova, din Parcul Industrial Borş, organizează evenimentul "Sfârşit de săptămână între prieteni", cu mici şi bere, şi găzduieşte (sâmbătă, de la ora 18) un spectacol de muzică şi poezie numit "Sunt un frate tânăr", în onoarea lui Florian Pittiş. Tot luna viitoare, la berărie va avea loc un concert aniversar al formaţiei rock orădene Celelalte Cuvinte (7 mai, ora 20, preţ bilet 60 lei, bersnova.ro), menit să marcheze împlinirea a 40 (şi ceva) de ani de la primul concert al trupei, susţinut la Casa Studenţilor din Timişoara. 

Tot la Bers Nova, pe 13 mai, va poposi formaţia Dirty Shirt, înfiinţată în 1995 în Maramureş şi apreciată datorită stilului original prin care îmbină stilurile hard-rock şi metal cu folclorul românesc, interpretând versiuni proprii ale unor cântece ca "Săracă inima me" şi "Când s-o-mpărţit norocu’" şi oferind show-uri impresionante alături de ansambluri tradiţionale. Concertul de lângă Oradea va marca lansarea unui nou album, "Get your dose now", iar biletele se pot cumpăra de pe ambilet.ro la preţuri între 60 şi 100 lei. 

Un prim festival 

Tot la începutul lunii mai, va fi un prim festival în Oradea Arena, noua sală polivalentă a oraşului, cu 5.300 de locuri pe scaune şi capacitate de 7.000 de persoane la concerte. 

Eagle Festival, un eveniment EDM (Electronic Dance Music), va avea loc pe 7 mai şi va aduce pe scena orădeană mai mulţi DJ-i, apreciaţi în circuitul festivalier: Ummet Ozcan, Sunnery James & Ryan Marciano, Brooks, Noel Holler, Toby Romeo, Partydul Kiss FM, Aqila Atak. Biletele s-au pus în vânzare pe site-ul evenimentului (eaglefestival.ro), la preţul de 249 lei. 

Comedia lumii 

În premieră, Oradea va găzdui, în perioada 5-7 mai, Conferinţele "Dilema Veche", patronate de revista de cultură cu acelaşi nume. Tema aleasă pentru ediţia orădeană, care se va ţine la Sinagoga Sion şi Teatrul Regina Maria, este "Comedia lumii", iar invitaţi sunt: psihologul Daniel David, rector al Universităţii Babeş-Bolyai, profesoara de literatură comparată şi scriitoarea Adriana Babeţi, criticul de teatru George Banu şi unul dintre cei mai apreciaţi actori români, Marcel Iureş. Moderator va fi Sever Voinescu, redactorul-şef al revistei Dilema Veche. "De ce ne ocupăm de comedii tocmai acum? Pentru că istoria ne-a arătat ce succes enorm au teatrul şi filmul comic în vremuri de mare criză. Pentru că cel mai omenesc mod de a înfrunta moartea şi spaima în numele vieţii şi al încrederii este râsul", explică organizatorii.

În program au fost incluse şi două spectacole ale Teatrului Act: "Rosto", după I.L. Caragiale (6 mai, ora 19, cu Marcel Iureş, Dan Rădulescu şi Ionuţ Toader; regia: Alexandru Dabija) şi "Moş Nichifor", după Ion Creangă (7 mai, ora 19, cu Marcel Iureş şi Ruxandra Maniu; regia: Alexandru Dabija). Ambele se vor juca la Teatrul Regina Maria, biletele disponibile pe eventim.ro costând fie 90 lei, fie 120 lei, în funcţie de loc. 

Chirilă, one man show 

Sunt şi alte oferte. Pe 12 mai, pe scena Teatrului din Oradea se va juca spectacolul "Bărbaţii la 40, femeile la 43", cu Octavian Strunilă, Andreea Mateiu şi Leonid Doni, biletele fiind între 60 şi 90 lei. 

Pe 15 mai, la MA Hub (Parcul Brătianu) va avea loc un concert Marco Mendoza, fost basist al trupei The Dead Daisies, preţul unui bilet va fi de 85 lei pentru adulţi, respectiv 40 lei pentru elevi şi studenţi. 

Pe 18 mai, Tudor Chirilă aduce la Oradea one man show-ul "Visul american", de Eric Bogosian, în regia Iarinei Demian. Producţia cuprinde 9 monologuri ale tot atâtor personaje interpretate de Chirilă, fiind o radiografie "brutal de sinceră, comică şi cinică a Americii şi a lumii în care trăim". Biletele au preţuri de 125 şi 145 lei, în funcţie de loc. 

În fine, între 19 şi 22 mai, Cetatea va găzdui o nouă ediţie a Street Food Festival, cu preparate culinare interesante şi muzică live. Invitaţii urmează să fie anunţaţi, aşadar agenda locală va deveni şi mai bogată decât se arată acum...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON