URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Octombrie 2022, 11:51

Maestrul jocului: Un orădean este campion mondial la Carcassonne, unul dintre cele mai răspândite jocuri de strategie (FOTO/VIDEO)

Maestrul jocului: Un orădean este campion mondial la Carcassonne, unul dintre cele mai răspândite jocuri de strategie (FOTO/VIDEO) ÎMPREUNĂ. La Essen, Gere Árpád (stânga) a fost susținut de soția Leona, și fetița Kincső (dreapta), iar în final a fost felicitat chiar de creatorul jocului Carcassonne, germanul Klaus-Jürgen Wrede (în mijloc), care i-a înmânat trofeul și diploma de campion mondial
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Concentrare, mişcări rapide, capacitatea de a deruta adversarul şi... mult noroc. Sunt elementele care l-au făcut pe orădeanul Gere Árpád să devină un maestru redutabil la Carcassone, un joc de strategie devenit tot mai popular în ultimii ani.

În urmă cu două săptămâni, gamerul a fost desemnat campion mondial la acest joc, după dueluri crâncene cu adversari din toată lumea care au avut loc în oraşul Esssen din Germania.

BIHOREANUL a vorbit cu marele câştigător şi vă propune o incursiune în lumea jocurilor.

Jocurile unor generaţii

Într-o societate dominată de tehnologie, gamerii s-au împărţit în două. O parte stau ore în şir pe calculator, jucând Counter-Strike, League of Legends (LoL) sau Fortnite, iar alţii au rămas fideli board game-urilor, adică jocurilor de societate, precum Activity, Catan sau Monopoly. În ultima categorie intră şi Carcassone, un joc ce poartă numele unuia dintre cele mai populare orăşele medievale din Europa, situat în sudul Franţei.

Creat în anul 2000 de germanul Klaus-Jürgen Wrede, Carcassone este un board game popular de strategie, unde o partidă durează în medie 30 de minute. Jucătorii, care pot fi maximum cinci, trebuie să construiască oraşul Carcassone cu ajutorul unor cartonaşe pe care le extrag la întâmplare şi care conţin bucăţi de drumuri, oraşe şi mănăstiri, câştigător fiind cel care reuşeşte să-şi finalizeze localitatea fictivă și să adune cele mai multe puncte. Deşi pare uşor, jocul e plin de reguli şi încurcături, gamerii având posibilitatea să-şi blocheze adversarii.

Gamer de modă veche

Pasionat din copilărie de jocurile de societate, orădeanul Gere Árpád a descoperit Carcassonne în urmă cu circa un deceniu. "Pe vremea aceea, eu şi soţia mea, Leona, ne jucam mult cu prietenii noştri Catan, 7 Wonders, Ligretto, Poker, Uno. Carcassonne mi s-a părut, însă, mai interesant, pentru că are multe strategii şi, dacă vrei să fii bun, trebuie să ştii toate cărţile din pachet, care sunt în număr de 72. Seamănă puţin cu şahul, însă aici ai nevoie şi de noroc, depinde ce cărţi extragi când îţi vine rândul", explică orădeanul.

Dacă la început exersa doar când se întâlnea cu prietenii, prin 2013 a început să se joace pe diferite platforme online, unde se duela "unu la unu" cu gameri din alte ţări. Programator de profesie, Árpád a intrat în "ring" pentru a se recrea în timpul pauzelor de la muncă, dar în scurt timp jocul a devenit o pasiune şi o provocare pentru el, încercând mereu să fie cât mai rapid.  

În ring din 2015

Tot în 2013 Árpád a aflat că în România există un campionat naţional de Carcassonne. "Ca să ajung acolo am încercat să-mi perfecţionez strategiile, să învăţ toate cărţile, ca să ştiu unde se potrivesc, dar şi să fiu cât mai rapid, pentru a-l deruta pe adversar. În joc contează nu numai cine termină primul oraşul, ci şi câte piese a folosit, pentru că un număr cât mai mare înseamnă mai multe puncte. După doi ani de antrenamente, în 2015 am ajuns şi eu la campionatul naţional, unde am şi câştigat, iar apoi am mers la etapa mondială, în oraşul Essen din Germania", povesteşte jucătorul, care atunci a reuşit să se califice pe locul 23.

În acelaşi an a devenit pentru prima dată tată, după ce soţia sa l-a născut pe Botond. Au urmat apoi Nimrod, Magor şi mezina familiei, Kincső, care s-a născut anul trecut. Odată ce a devenit părinte, responsabilităţile au crescut, însă Árpád nu şi-a neglijat pasiunea.

Campionul de la Essen

Anul acesta, la începutul lunii septembrie, orădeanul s-a înscris din nou la campionatul naţional de Carcassonne, care fusese pus pe "pauză", din cauza pandemiei de Covid-19. Competiţia a avut loc la Cluj-Napoca, unde Árpád s-a întrecut cu alţi 20 de jucători din ţară, inclusiv cu primul campion mondial român (în 2019) al jocului, Marian Curcan. Norocul a fost însă de partea lui, căci a obţinut titlul de campion naţional.

Campion mondial a fost declarat duminică, 9 octombrie, la cea de-a 16-a ediţie a competiţiei organizată la Essen, unde a pierdut o singură partidă din opt, cea dintâi, cu un spaniol. A concurat cu jucători experimentaţi din Ungaria, Brazilia, Chile, Argentina, Spania şi SUA, cel mai redutabil adversar fiind un tânăr din Taiwan, care s-a clasat pe locul 2. La final, orădeanul nu a fost recompensat cu vreun premiu în bani, ci cu un trofeu, o diplomă şi două jocuri noi de societate – surpriză, pe care le va primi în curând.

Revenit în ţară, Árpád încearcă să-i înveţe şi pe copiii săi jocul de care este pasionat. "Până acum le-am arătat jocuri mai simple, care le stimulează memoria, dar la cei mai mari le voi explica şi Carcassonne", spune bărbatul, sperând ca pasiunea sa să îi ajute pe micuţi să gândească logic şi strategic, ca nişte campioni...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Despre nimic
Nici nu știu dacă să zic "bravo lui", dar mie la ce îmi folosește această știre?
Postat 20 Octombrie 2022, 09:00 de Dinu29
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON