URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Lunca... de mântuială! Poduri încropite, diguri „tencuite”, capelă într-o mlaştină şi sală de evenimente într-un cătun cu... 25 de oameni (FOTO/VIDEO)

Lunca... de mântuială! Poduri încropite, diguri „tencuite”, capelă într-o mlaştină şi sală de evenimente într-un cătun cu... 25 de oameni (FOTO/VIDEO) PODEŢE „SPRIJINITE”. Un podeţ e sprijinit cu bucăţi de lemne, altul are pari aşezaţi la un capăt, pentru ca roţile maşinilor să nu se blocheze în găurile neacoperite, iar zidul de sprijin dintre ele, în acte proaspăt reparat, este plin de găuri. Lucrarea executată anul trecut a costat peste 70.000 lei
Lunca... de mântuială! Poduri încropite, diguri „tencuite”, capelă într-o mlaştină şi sală de evenimente într-un cătun cu... 25 de oameni (FOTO/VIDEO) S-A SURPAT. Semnalizate cu o pungă agăţată pe un băţ, conductele îngropate pe o stradă din Hotărel vor trebui înlocuite după ce pământul insuficient tasat s-a surpat sub roţile unor autospeciale ISU care interveneau pentru stingerea unui incendiu
Lunca... de mântuială! Poduri încropite, diguri „tencuite”, capelă într-o mlaştină şi sală de evenimente într-un cătun cu... 25 de oameni (FOTO/VIDEO) GRĂDINA CU CONDUCTE. Deşi aveau loc să îngroape conductele de canalizare sub trotuarul din faţa caselor, edilii din Lunca n-au vrut să piardă timpul cu avizul CNAIR. Din livada lui Remus Flore a rămas doar jumătate, după ce buldozerele au scos pomii ca să facă loc pentru canalizarea satului. „Abia ce i-am plantat”, se plânge săteanul
Lunca... de mântuială! Poduri încropite, diguri „tencuite”, capelă într-o mlaştină şi sală de evenimente într-un cătun cu... 25 de oameni (FOTO/VIDEO) CAPELĂ ÎN MLAŞTINĂ. Primăria Lunca a „îngropat” 100.000 lei în mlaştina de lângă biserica din Briheni, pregătind terenul pentru o capelă. În jurul acestuia s-a săpat un şanţ unde apa, neavând unde se scurge, bălteşte
Lunca... de mântuială! Poduri încropite, diguri „tencuite”, capelă într-o mlaştină şi sală de evenimente într-un cătun cu... 25 de oameni (FOTO/VIDEO) EVENIMENTE ÎN CĂTUN. Cei 25 de locuitori din cătunul Urseşti au o sală de evenimente pentru care Primăria Lunca a plătit 150.000 lei. Singurul eveniment ţinut aici a fost în septembrie anul trecut, la inaugurare

Localitate pitorească, cu aproape 3.000 de locuitori în 6 sate răsfirate la poalele Munţilor Codru-Moma şi Bihorului, între Ştei şi Vaşcău, cu tradiţii unice care dăinuie de secole, comuna Lunca are toate atuurile să atragă atenţia turiştilor şi deopotrivă a investitorilor. 

Totuşi, de Lunca se aude doar o dată pe an, când gospodinele organizează un festival al plăcintelor, cu vărzare, întorsuri şi alte bunătăţi. Primăria nu mai are pagină de internet, ci doar un cont pe Facebook, unde când şi când sunt aruncate, la grămadă, documente, informări şi înregistrările a trei şedinţe de Consiliu Local. 

Motivul? E de preferat să nu atragă privirile, căci administraţia locală toacă banii publici pe proiecte executate prost şi plătite scump, unele făcute de-a dreptul cu încălcarea legii, după cum a constatat BIHOREANUL...

Capele din şcoli

"Fac doar cum vor ei, iar dacă-i întrebi îţi spun că aşa-i bine", zice cu năduf un sătean din Urseşti. Deşi e locuit de doar 25 de oameni, cătunul are din toamna trecută propria sală de evenimente în fosta clădire a şcolii. Primăria a plătit 130.000 lei pentru amenajarea interiorului - o sală cu două mese şi scaune, o toaletă şi o mică bucătărie, cu chiuvetă şi masă din metal. De atunci e zăvorâtă, pradă prafului şi igrasiei. 

Sală de evenimente Lunca
EVENIMENTE ÎN CĂTUN. Cei 25 de locuitori din cătunul Urseşti au o sală de evenimente pentru care Primăria Lunca a plătit 150.000 lei. Singurul eveniment ţinut aici a fost în septembrie anul trecut, la inaugurare

În satul Hotărel, şcoala în care nu mai învăţa nimeni a primit 33.000 lei pentru schimbarea tâmplăriei, apoi 280.000 lei ca să fie transformată în capelă mortuară şi încă 272.000 lei pentru amenajarea curţii. 

Scump, dom’le...

Gheorghe JidoiO altă capelă urmează să se ridice în satul Briheni, lângă biserica ortodoxă, pe un teren pe care, de câte ori plouă, apele de pe versanţi îl transformă în mlaştină (foto jos). Primăria a angajat o firmă care a acoperit noroiul cu piatră şi a săpat în jur un şanţ pentru scurgerea apei. Preţul - 100.000 lei. "A fost scump pentru că a trebuit să mergem în jos 29 de centimetri", a explicat Gheorghe Jidoi (foto), patronul Geojid SRL, firmă ce pare să fie abonată la lucrările din sat. 

În ultimii doi ani, a primit peste 110.000 lei pentru deszăpezire, 21.000 lei ca să îndrepte 3 kilometri de drum spre păşune, peste 70.000 lei ca să repare două podeţe de lângă cimitirul din Briheni şi să îndrepte pe câţiva metri zidul de sprijin pe Valea Brihenilor. În ce au constat reparaţiile? Pe picioarele vechi ale podeţelor s-au turnat plăci de beton, zidul a fost "stabilizat" cu o... tencuială, iar golurile rămase au fost umplute cu deşeuri din construcţii. 

Lunca
CAPELĂ ÎN MLAŞTINĂ. Primăria Lunca a „îngropat” 100.000 lei în mlaştina de lângă biserica din Briheni, pregătind terenul pentru o capelă. În jurul acestuia s-a săpat un şanţ unde apa, neavând unde se scurge, bălteşte

Una-i în acte, alta pe teren

Cea mai "trăsnită" ispravă a administraţiei locale vizează, însă, o investiţie de 6 milioane lei finanţată prin Programul Naţional pentru Dezvoltare Locală (PNDL), pentru reţeaua de canalizare din satele Lunca şi Hotărel. 

Potrivit OG 28/2013, proiectele depuse spre finanţare trebuie să respecte o serie de reguli, între care şi aceea că lucrările se fac doar pe terenuri "aflate în proprietate publică sau privată a unităţilor administrativ-teritoriale sau în administrarea acestora", încălcarea reglementării fiind sancţionată cu pierderea banilor acordaţi.

Dar edilii comunei n-au ţinut cont de lege. În zona unde localitatea se află de o parte şi de alta a DN76, reţeaua a fost proiectată să treacă prin grădinile oamenilor. Motivul? Şoseaua e proaspăt reabilitată, în garanţie, iar lucrările, chiar şi pe trotuar, se puteau face doar cu avize de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi doar în condiţii speciale, cu protejarea carosabilului. 


GRĂDINA CU CONDUCTE. Deşi aveau loc să îngroape conductele de canalizare sub trotuarul din faţa caselor, edilii din Lunca n-au vrut să piardă timpul cu avizul CNAIR. Din livada lui Remus Flore a rămas doar jumătate, după ce buldozerele au scos pomii ca să facă loc pentru canalizarea satului. „Abia ce i-am plantat”, se plânge săteanul

Ca să nu i se respingă proiectul, Primăria Lunca a menţionat doar în treacăt, în memoriul tehnic, faptul că investiţia afectează şi proprietăţi private. În autorizaţia de construire nu se scrie niciun cuvânt despre asta, iar în caietul de sarcini se arată că "terenul ocupat de investiţie este proprietatea domeniului public administrat de Primăria Comunei Lunca". Aşa s-a specificat, vara trecută, şi în Sistemul Electronic de Achiziţii Publiceplatforma electronică unde lucrarea a fost scoasă la licitaţie. 

Nici expropriere, nici cumpărare

Buba mare a fost că, potrivit Legii 51/2006 privind serviciile comunitare de utilităţi publice, dacă amplasarea unor reţele impune ocuparea definitivă a unor terenuri private, "acestea vor fi trecute în proprietatea publică a unităţilor administrativ-teritoriale", inclusiv prin asigurarea unei "zone de protecţie şi de siguranţă a acestora". 

Pe româneşte, Primăria Lunca era obligată să exproprieze ori să cumpere de la proprietari terenurile. N-a făcut-o şi nici n-a încheiat cu fiecare proprietar acte pentru a oficializa înţelegerea, nu i-a avertizat că pe porţiunile unde se află conductele nu pot construi, nu pot planta pomi, iar în caz de avarie muncitorii au dreptul de liberă trecere, pentru reparaţii. Nici nu le-a spus că, potrivit aceleiaşi legi, ar fi avut dreptul să ceară chirie şi o indemnizaţie care să compenseze faptul că nu-şi vor mai putea cultiva terenul.

Cu buldozerul în grădină

Remus Flore"Ne-a pus să semnăm că suntem de acord să pună conducte în grădină. Altceva nu ne-a zis", a povestit BIHOREANULUI Remus Flore (foto), unul dintre sătenii care s-a trezit astă-toamnă cu buldozere în grădină. 

Muncitorii i-au distrus o mare parte din livadă, scoţându-i un şir întreg de pomi din pământ. "A fost ca-n război. La mine era Ucraina, iar ruşii săpau tranşee cu buldozere. De la mine au vrut să meargă la vecin, i-au şi desfăcut gardul şi au intrat. L-am sunat, iar omul a zis: «ho!». A sunat la Poliţie, a depus plângere penală împotriva muncitorilor şi lucrările s-au oprit. De atunci nu s-a mai făcut nimic", zice bărbatul. 

Vecinul care a oprit "asediul" muncitorilor e un orădean, Teodor Gavrilaş. Îşi cumpărase casa cu grădină în Lunca anul trecut, iar vânzătorul nu îi spusese nimic despre lucrările pe care Primăria urma să le facă în grădina lui.

Buturuga mică 

Ioan Popa, primar LuncaInterpelat de BIHOREANUL privind rateul, primarul Ioan Popa (foto) zice cu obidă: "Domnul Gavrilaş e singurul nemulţumit". Aflat la al şaselea mandat, edilul e supărat că orădeanul n-a vrut să accepte situaţia şi i-a adus pe cap Inspectoratul de Stat în Construcţii. Controlul s-a soldat cu o amendă, cu măsuri de luat pentru intrarea în legalitate, dar şi cu sistarea lucrărilor pe terenurile private. 

Mai mult, ISC a sesizat şi Prefectura privind neregulile din autorizaţia de construire, cu riscul, deci, ca Primăria să fie călcată de noi controale. "Inspectoratul spune că sunt probleme de fond, eu - că sunt doar formalităţi", zice Popa, care a cerut în instanţă anularea dispoziţiilor ISC, a amenzii, şi suspendarea deciziei de sistare a lucrărilor pe proprietăţile private.

Deşi a solicitat reporterului o discuţie la sediul Primăriei tocmai "ca să vă pot arăta acte şi să vorbim în cunoştinţă de cauză", primarul a pus pe masă doar o copie cu lista persoanelor care ar fi acceptat amplasarea conductelor pe proprietăţile lor şi un desen cu traseul lucrării. "Acesta era la dosar când s-a obţinut finanţarea, deci se ştia unde se face", a spus primarul.

E bine...

Cât despre celelalte lucrări aiuristice descoperite în comună, edilul pretinde că toate au fost necesare şi nu are nemulţumiri nici legate de costuri, nici de calitate.

Despre sala de evenimente din cătunul cu 25 de suflete susţine că era necesară "pentru nunţi şi parastase", fără însă a putea să explice ce lucrări interioare s-au făcut de 150.000 lei. N-a vrut să spună nici pe ce s-au cheltuit 272.000 lei în curtea unei capele ori dacă e normal ca la un zid de sprijin, esenţial pentru protecţia malurilor împotriva eroziunii, alunecărilor şi prăbuşirilor de teren, reparaţiile să se limiteze la câteva tencuieli. 

"Lucrările au fost recepţionate, vom trimite oameni să verifice cele semnalate. Dacă se constată probleme, executantul le poate remedia. Dar de ce discutăm despre astea, când de fapt problema e domnul Gavrilaş?", a întors primarul discuţia, în final, spre omul care i-a stricat şustele, oprind o investiţie de 6 milioane de lei şi aducându-i pe cap controale. Semn că vechea pildă despre buturuga mică şi carul mare e şi azi actuală...

Vezi mai jos videoreportaj în comuna Lunca. Imagini: Paul Lelea


DREPTUL LA REPLICĂ

După apariția articolului în BIHOREANUL tipărit, primarul din Lunca a transmis redacției un drept la replică. Îl regăsiți integral mai jos:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Mulți primari PNL se cred, la ei prin sate, niște Bolojeni protejați de Statul Paralel.
Eu îi îndemn pe cei afectați de trăznăile acestor edili, cum este și liberalul din Lunca, să depună în paralel cu acțiunile civile obișnuite și plângeri penale pentru tulburare de posesie, distrugere și abuz în serviciu, respectiv fals și uz de fals în acte publice. Procurorii nu vor avea ce face decât să constate și să stabilească prin expertize prejudiciile produse persoanelor ... iar edilii vinovați vor trebui condamnați cu sau fără executare, după caz, cu plata din buzunarul propriu al tuturor cheltuielilor aferente.
Postat 12 Mai 2023, 13:23 de KP
echipa buna :))
La Lunca doamna contabil le stie pe toate si de aceea arata asa lucrarile: caz real - am asistat la diferite discutii in care le spunea proiectantilor cum sa procedeze! Rezultatele se vad!!
Postat 12 Mai 2023, 10:06 de seb77
Oare
Firma de partid Vutan a făcut lucrările?
Postat 12 Mai 2023, 10:02 de PureStupidity
Oare
Asta nu-i cumva localitatea natală a unui mare procuror DNA din vremea lui Koveși? Marele rector universitar PNL-ist de la Universitatea de Vest din Timișoara nu e de aici? Un mare actuall consilier județean, (viitor primar) nu e din comună? Primarul PNL nu are vreo ,,multe" mandate? CJ Bihor, nu a fost pastorit de zeci de ani de PNL ? Șamd
Postat 12 Mai 2023, 09:48 de PureStupidity
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON