URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Ianuarie 2012, 18:12

Luminat de vânt: un bihorean şi-a pus eoliană în curte

Luminat de vânt: un bihorean şi-a pus eoliană în curte CURENT INOVATOR. Pe Alexandru Pop l-ar fi costat o mică avere să-şi tragă curent la căsuţa de vacanţă amenajată la aproape un kilometru în afara satului Gepiu, dar a găsit soluţia în vânt. La propriu, căci din el îşi "stoarce" toată energia
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La marginea Gepiului, vântul roteşte întruna o morişcă mai ciudată. Este vorba de singura turbină eoliană montată de un bihorean pe proprietatea sa.

Afaceristul Alexandru Pop a vrut să-şi aducă electricitate în afara satului, la căsuţa de vacanţă pe care şi-a amenajat-o lângă o mică baltă de pescuit. Dar, cum un transformator şi extinderea reţelei l-ar fi stors de bani, s-a îndreptat spre o soluţie naturală care, pe lângă faptul că nu poluează, îl şi scuteşte de facturile lunare.

Viaţa la ţară

În vârstă de 39 de ani, Alexandru Pop este unul dintre orădenii care au preferat să renunţe la viaţa în oraş pentru cea de la ţară. În urmă cu mai bine de zece ani s-a mutat cu familia în Gepiu, unde a deschis o staţie de benzină, o frizerie şi un ABC. S-a implicat şi în politică, iar din 2004 este consilier local PNL.

"La bloc simţeam că îmbătrânesc. Aici sunt tot timpul în mişcare, nu există plictiseală", povesteşte bărbatul. Pentru a avea o oază unde să se relaxeze cu adevărat alături de soţie şi cei doi copii, dar şi împreună cu prietenii, bărbatul şi-a cumpărat în urmă cu câţiva ani şi un teren la marginea satului. Aici şi-a construit o mică încăpere, un loc de grătar, un mini-parc cu balansoare şi tobogan pentru copii, şi a amenajat şi o baltă de pescuit, pe care a umplut-o cu crapi şi caraşi. Cu alte cuvinte, un loc unde să poată ieşi vara. Dar, în timp ce de alte utilităţi, precum apa caldă, se putea lipsi, curentul îi era necesar.

În bătaia vântului

Alexandru s-a interesat cât l-ar costa racordarea la electricitate, având în vedere că terenul e situat la aproape un kilometru de sat, iar suma l-a şocat. "Sunt foarte departe de reţeaua de înaltă tensiune. Ca să mă branşez la Electrica, aveam nevoie de un transformator în apropiere, care mă costa 50.000 de lei. În plus, cu alte cheltuieli pentru aducerea releţelei, ajungeam la aproape un miliard de lei vechi", povesteşte bărbatul. Mai mult, odată conectat, el ar fi trebuit să scoată din buzunar 50 de lei în fiecare lună. "Cam atât consuma transformatorul, deşi consumul meu nu ar fi ajuns la această sumă", explică el.

Renunţând imediat la idee, bărbatul s-a orientat spre metode alternative, căutate pe internet. Aşa a descoperit turbinele eoliene, care transformă energia vântului în electricitate. Văzând oferta unei firme specializate din Timişoara, omul a observat în primul rând diferenţa de preţ. Realizată în primăvara anului trecut, investiţia - constând într-un stâlp şi o turbină cu capacitate de 3 kilowaţi, adaptorul şi acumulatorii care stochează curentul - l-a costat doar 35.000 de lei. Deşi nu e o sumă mică, Alexandru e bucuros că are acum curent la o treime din suma pe care ar fi plătit-o la Electrica.

Fără poluare

Chiar dacă în Bihor nu sunt vânturi puternice şi o turbină de o capacitate mică nu produce foarte multă electricitate, omului îi acoperă nevoile. "Produce cât îmi trebuie. Am doar nişte becuri în interior şi în exterior, toate economice, ca să consume cât mai puţin, un hidrofor şi o pompă de apă. Chiar dacă nu bate vântul, eu am o rezervă care ţine până la 9 zile".

În plus, fiind vorba despre o căsuţă de vacanţă, familia nu o locuieşte zi de zi. Iniţiativa de a-şi produce singur curentul, printr-o modalitate nepoluantă, a stârnit interesul şi prietenilor lui. Totuşi, din câte ştie omul, el e deocamdată singurul bihorean care şi-a instalat o turbină eoliană pe proprietatea sa.

Pentru a-şi completa sursa de energie, afaceristul şi-a comandat deja şi trei panouri fotovoltaice, care costă 1.800 de euro. De altfel, în urmă cu câţiva ani şi-a meşterit chiar el un mic panou solar în curtea casei, care îi asigură apa caldă pe timpul verii. "Acesta e viitorul. E mai convenabil şi mai ieftin", zice Alexandru, mulţumit că îşi produce singur lumina. Fără nicio grijă pentru facturi...


MORI DE VÂNT
Lumină pe gratis

Din totalul consumului intern de electricitate, doar 3% provine din valorificarea energiei eoliene. Jumătate din cele 1.000 de turbine care funcţionează în România sunt amplasate în Dobrogea, zonă ideală din acest punct de vedere, datorită intensităţii cu care vântul bate tot timpul anului. În Bihor, însă, nu funcţionează deocamdată niciun asemenea parc eolian, ci există doar planuri. Compania Eoliană SA, condusă de fostul viceprimar de Oradea, Constantin Jurcă, a realizat un proiect pentru construirea unui parc cu 35 de turbine în Munţii Plopişului, în zona dintre Auşeu şi Borod. Lucrările sunt programate să înceapă în acest an.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
zic..
si eu zic ca a costat exagerat pentru...mai nimic! adica pentru cateva becuri si o pompa de apa...hmmm! doar atat, ca nu polueaza!
Postat 23 Ianuarie 2012, 08:32 de dante
felicitari
felicitari Alex,de abia astept sa-ti vad investitia
Postat 22 Ianuarie 2012, 22:32 de roman
Tare ca vintul
Cu 35.000 lei putea sa-si ia un generator de 20 Kw, nu numai de 3Kw, si carburant cit sa-i ajunga toata viata. Dar ce-si face omul cu mina lui nici ... oricum scopul e atins ... cine e ca el in sat?
Postat 22 Ianuarie 2012, 21:22 de Z
dl
bani aruncati in vant, ce face cand nu bate vantu, da el la manivela. Omu habar nu are cum se fac astfel de chesti, dar are o scuza , e politician.
Postat 22 Ianuarie 2012, 21:07 de unu
FELICITARI
FELICITARI !!!!!!! UN OM DESTEPT !!!!!!!!!!!!
Postat 22 Ianuarie 2012, 21:00 de FELICITARI
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON