URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Februarie 2010, 10:38

Lucia Varga vrea delimitarea clară a ariilor protejate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Deputatul PNL Lucia Varga, fost secretar de stat în Ministerul Mediului în perioada 2005-2008, a anunţat că, luni, va propune ministrului Laszlo Borbely amendarea Legii privind statutul ariilor protejate şi a parcurilor naturale astfel încât Ministerul să finanţeze delimitarea în teren a ariilor protejate de perimetrele în care va fi permisă desfăşurarea de activităţi economice.

Scopul delimitării este dublu: "Pe de o parte proprietarii de terenuri din ariile naturale protejate şi din parcurile naturale trebuie să poată fi despăgubiţi întrucât nu-şi pot folosi proprietăţile, iar pe de altă parte trebuie ca investitorii care intenţionează să dezvolte activităţi economice în apropierea acestor zone să cunoască unde anume pot derula investiţiile fără să încalce legea".

"Voi anunţa cele două amendamente întâi printr-o interpelare adresată luni domnului ministrul Laszlo Borbely şi, tot luni, le voi depune în comisia de administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic", a anunţat fostul secretar de stat.

Lucia Varga a afirmat că numeroşi locuitori care deţin terenuri pe suprafaţa celor 17 arii naturale protejate şi a Parcului Natural Munţii Apuseni din Bihor i-au semnalat că nu-şi pot folosi proprietăţile, iar investitorii interesaţi de turism în aceste zone că nu ştiu cu exactitate unde încep şi unde se termină aceste zone protejate, motiv pentru care "este necesară delimitarea lor în teren, de către topografi, cu compasul, cum se spune, şi nu doar pe hârtie".

"Eu sunt liberală şi, deci, apăr dreptul de proprietate, dar sunt şi ecologistă, şi, deci, interesată de conservarea patrimoniului natural. Ca atare, singura soluţie corectă pentru proprietari, dar şi pentru investitori, este ca aceste perimetre să fie delimitate faptic", a argumentat deputatul bihorean.

Lucia Varga a adăugat că speră ca şi parlamentarii PDL şi UDMR din judeţul Bihor să susţină aceste amendamente. "În caz contrar, cetăţenii din Bihor care nu-şi pot folosi proprietăţile sau care nu pot face investiţii în aceste zone au dreptul să ştie cine sunt cei care nu ţin cont de interesele lor. Dar eu sper că nu vor fi probleme cu susţinerea acestor amendamente", a conchis fostul secretar de stat de la Ministerul Mediului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
@romanul simplu
Cateva dintre mesajele tale au fost sterse, deoarece contin injuraturi si un vocabular neadecvat acestui site. Te rugam sa iti controlezi limbajul, in caz contrar, dreptul tau de a posta comentarii pe acest site va fi restrictionat.
Postat 22 Februarie 2010, 20:47 de Redactia Bihoreanul
replica la @rom cel mai simplu
Catre cel care semneaza cu nick name-ul@rom cel mai simplu sa-ti scrie @Romanul Simplu o replica.BAH@rom cel mai simplu penal galben pishatiu am sa-ti dau un TAC in gura de o sa faci TIC nervos ,si o sa te internam la Spitalul 6, cu probleme pshihice si acolo o sa mori:)))))))=)).@Romanul Simplu este calm ,si nu recunoaste pe senatorul PSD-e Ioan Mang de sef pentru ca este presedinte de filiala PSD-e ,,INTERIMAR``.BAH @rom cel mai simplu ai grija sa nu pun rromi din Velentza pe tine ,pentru ca le spurci numele , si s-ar putea ca sa o primesti pe coaja la chelie,si o sa ti-o sparga ,si dupa aia o sa-ti=o traga :))))))=))fii foarte atent , e un sfat prietenesc . Analizind tot ce ai scris si faptul ca articolul a intrat in arhiva saptaminalului ,,Bihoreanul `` rezulta ca ori esti din redactia saptaminalului ,,Bihoreanul `` ,ori esti un dusman al lui @Romanul Simplu un roman simplu , asa ca ..sa-ti fie rusine porcul dreacului ce esti @rom cel mai simplu.Disclaimer ...cel mai ...cel mai...@Pepeo ...stiu cine esti.,vezi -ti dreacului de treaba sa nu te prind sa-ti rup picioarele :)))))))=))Aceasta este opinia lui@ Romanul Simplu.
Postat 22 Februarie 2010, 19:18 de Romanul Simplu
ia un Tic Tac in gura @romanul simplu
Ai grija sa nu faci atac de cord.Este foarte periculos sa te enervezi mai alles ca seful tau Mang a ratat la mustata sa fie ales vice. Inainte erai rosu acum vad ca incepi sa devii galben portocaliu. Ce naiba vrei sa dai in icter mecanic, trebuie supa aia sa te tratam la materinatate si nu cred ca mai vrei sa te inroci acolo. A fost un soc cand ai venit pe lume, nu? Ca vad si acum ti-au ramas sechele. Astai opinia lui @rom cel mai simplu.
Postat 22 Februarie 2010, 15:51 de @rom cel mai simplu
Ai crescut in velenta domenule Rom...
No, dupa cate vad, te-ai aprins. Si daca te-ai aprins inseamna ca esti rosu, doara nu poti verde desi esti cam necopt la mine. Si sa inteleg ca mamica ta cea blanda si gingasa te-a invatat sa injuri asa sau cumva te-ai incurcat cu ceva panarame si ai invatat numai lucruri rele. sau cumva te-a batut la funduletul tau rozaliu vreun penelist si acum nu mai ai puterea sa-l ierti. Si vad ca mai esti si plin de opinii, mai ceva la bunicuta Iliescu. Sa-ti fie de bine!
Postat 22 Februarie 2010, 10:22 de Rom foarte simplu
Romane simple munceste pentru a PD-ul Onoare
Mai tarane de Oradea, limbajul tau este bun pentru Bucuresti. Sau cumva faci partea din echipa miticilor PD de la Bucuresti si ai o tema pe tot ce este liberal. Cred ca este bine totusi sa te mai speli pe dinti dupa ce postezi ca-ti ramane mirosul de c...t in gura. Aceasta este raspunsul la opinia platita a lui Roman Simplu de tot. PS Si te rog invata sa scrii daca tot te apuci de injurat, injura corect gramatical, miticule!
Postat 20 Februarie 2010, 11:51 de Romanl foarte simplu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON