URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Iulie 2011, 12:20

Legea înnoirii: Orădenii care nu-şi îngrijesc faţadele pot fi executaţi silit

Legea înnoirii: Orădenii care nu-şi îngrijesc faţadele pot fi executaţi silit AMINTIRI. Pentru ca oamenii să nu mai fie loviţi de tencuială sau de elemente decorative ce cad de pe clădiri, iar oraşele să-şi îmbunătăţească aspectul arhitectural, noua lege obligă orice proprietar să-şi renoveze faţadele. Dacă nu îşi permite, poate fie să ia un credit a cărui dobândă o plăteşte statul, fie lasă Primăria să achite lucrările, iar apoi să-i trimită factura
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru Oradea n-a fost bun regulamentul ce obliga cetăţenii să-şi renoveze faţadele clădirilor, dar o lege care spune acelaşi lucru e bună pentru întreaga ţară! După ce hotărârile de Consiliu Local care prevedeau obligativitatea reabilitării faţadelor de către locuitorii din centrul istoric al oraşului au fost anulate în instanţă, intră în vigoare o lege care obligă toţi cetăţenii la asta.

Legea faţadelor aplică aproximativ acelaşi mecanism pe care şi municipalitatea orădeană voia să-l pună în practică: Primăria notifică proprietarii care trebuie să-şi renoveze clădirile, iar dacă aceştia nu au bani, statul îi ajută. Dacă nici aşa nu vor, autoritatea locală e liberă să plătească lucrările, iar apoi îşi recuperează banii de la proprietari. Practic, vrând-nevrând, toate faţadele neîngrijite vor avea schele pe ele.

Legea lui Udrea

02 elena udrea.jpgLegea faţadelor a fost iniţiată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus de Elena Udrea (foto), iar lunea trecută, după ce în prealabil fusese adoptată de Parlament, a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu. Mai trebuie doar publicată în Monitorul Oficial, iar la 30 de zile din acel moment intră în vigoare.

Legea zice, încă din primul articol, că "deţinătorii de orice fel ai clădirilor care, prin nivelul de degradare, pun în pericol sănătatea, viaţa, integritatea fizică şi siguranţa populaţiei şi/sau afectează calitatea mediului înconjurător, a cadrului urban construit şi a spaţiilor publice urbane, sunt obligaţi să ia măsuri de reabilitare structural-arhitecturală a clădirilor". Astfel, îngrijirea imobilelor devine o obligaţie pentru proprietari, dar şi pentru primării.

Credit de la Primărie

Primăriile au obligaţia de a inventaria clădirile care trebuie renovate, de a stabili care din acestea sunt prioritare, de a notifica proprietarii, de a controla lucrările şi de a participa la recepţii. De la data primirii notificării, cetăţenii au cel mult 18 luni pentru executarea lucrărilor. Ele trebuie să vizeze repararea sau refacerea pereţilor exteriori, a finisajelor, acoperişului, tâmplăriei şi elementelor arhitecturale.

Dacă lucrările nu au fost terminate la termen sau dacă proprietarul refuză să le facă, primăria va face lucrările, din fonduri aprobate anual în acest scop, urmând să-şi recupereze banii de la proprietari. Care, dacă refuză să plătească de bună-voie, vor fi executaţi silit.

Legea reglementează şi modalitatea de creditare, dacă proprietarul are un venit lunar sub salariul mediu pe economie. Municipalitatea va plăti lucrările, metoda de recuperare urmând să fie stabilită prin hotărâre de Consiliu Local. Dacă proprietarul câştigă peste salariul mediu lunar, dar tot nu-şi permite lucrările, legea mai deschide o portiţă: credit bancar garantat de stat şi cu dobândă plătită tot de stat. Împrumutul trebuie să fie de cel mult 90% din valoarea lucrărilor şi trebuie returnat în maxim 5 ani.

Oradea, pregătită să aplice legea

Legea cere primăriilor ca în termen de trei luni de la intrarea în vigoare să inventarieze clădirile ce trebuie renovate şi să decidă priorităţile. Oradea, însă, nici nu are nevoie de trei luni, pentru că are făcut inventarul de anul trecut, când Primăria propunea regulamentul ce-i obliga pe orădenii din centrul istoric să-şi reabiliteze clădirile. Aşa că legea se va aplica direct cu notificările!

Similitudinea între regulamentul Oradiei şi legea Elenei Udrea nu se opreşte aici, căci şi administraţia Bolojan gândise o modalitate de creditare a orădenilor care nu au bani pentru lucrări, precum şi o taxă anuală pentru cei care nu renovează. Toatre aceste hotărâri au fost, însă, atacate de Prefectură, iar apoi anulate de instanţă, pe motiv că Primăria nu poate institui o taxă fără să asigure un serviciu nou.

Cert este că, acum, s-au creat premisele ca Oradea să se schimbe la faţă. În caz contrar, legea prevede sancţiuni mari, atât pentru proprietari, cât şi pentru Primărie. Iar decât să dea banii pe o amendă, orice orădean cu bun-simţ ar trebui să prefere să-i bage în casa lui...


OK DE LA PREFECT
Legea, mai bună ca regulamentul

Principalul contestatar de anul trecut al iniţiativelor Primăriei Oradea, prefectul Gavrilă Ghilea, consideră că legea e mai bună decât ce propunea Bolojan. "Din anumite puncte de vedere se aseamănă cu regulamentul Oradiei, dar nu peste tot. Regulamentul se aplica şi la cei din capătul curţilor, care n-aveau nicio treabă cu faţada. Nu degeaba au existat mii de reclamaţii", susţine Ghilea. Nici Legea faţadelor nu face diferenţă între mai mulţi proprietari ai unei clădiri, însă, ce-i drept, acest lucru poate fi instituit prin normele de aplicare.

De cealaltă parte, primarul Ilie Bolojan e mulţumit că oraşul are totuşi şansa să devină mai frumos. "Legea este un instrument nou pe care îl avem la dispoziţie, instrument pe care o să încercăm să îl utilizăm astfel încât un număr cât mai mare de clădiri din Oradea să fie reabilitat", spune edilul.


VOX POP 

Ce credeţi despre legea care obligă proprietarii să-şi renoveze imobilele?

02 Teodor Bot.jpgAm citit şi eu prin ziare şi nu cred că e o lege bună. Nu pot să-mi imaginez cum un pensionar ca mine va putea să plătească pentru aşa o renovare.

Teodor Bot (foto), 68 ani, pensionar

Mi se pare o hotărâre destul de bună şi sunt de acord cu ea. Mai ales dacă ne uităm la cum arată centrul oraşului. E păcat de arhitectura frumoasă.

Andreea Vaşadi, 18 ani, studentă

02 Korosi Bianka.jpgCred că e o lege bună şi e bine ca financiar să-i ajute pe proprietari şi primăriile. Ar fi păcat să rămână multe clădiri de la noi din oraş în starea în care sunt acum.

Korosi Bianka (foto), 23 ani, studentă

Mi se pare normal ca fiecare să-şi renoveze faţada clădirii în care locuieşte. Cred însă că multora le va fi greu din punct de vedere financiar.

Vass Monika, 34 ani, coafeză

02 Octavian Morgovan.jpgSunt de acord, pentru că oraşul trebuie să aibă un aspect frumos, să fie ordonat şi curat. Dacă sunt proprietarii imobilului, să-l întreţină!

Vasile Trip, 54 ani, inginer

Mi se pare normală. Eu întotdeauna mi-am întreţinut casa singur, nu a venit nimeni să mă ajute. Toţi trebuie să facă la fel cu proprietăţile lor.

Octavian Morgovan (foto), 28 ani, poliţist de frontieră

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
sau mai avem o solutie
sa vina cineva COMPETENT sa verifice daca fondurile alocate de primar sunt corecte deoarece in timpul mandatului lui BOLOJAN ungurimea a fost favorizata INTENTIONAT, UDMR isi face felilile, de ce nu verifica organele competente de ce Oradea s a degradat in ultimul hal, Oradenii platesc taxele unde sunt INVESTITI? UNDE? ce vreti sa ne OMORAM ca avem un Primar care gestioneaza pagubos, nu avem privat avem mafieeeee, nu avem piata de desfarcere ca suntem invadati de importuri si preturi triple, unde e concurenta neloiala cum functioneaza pe piata FIRME acre nu si platesc taxele, cum?
Postat 17 Iulie 2011, 12:51 de mama!
oricum ajung in strada
daca intervine executarea silita nu incasezi ca sa cumperi altceva si tot pe drumuri ramai, vedeti de ce oamnii isi pierd mintiile pentru ca sistemul ii obliga nu sustin, ii OBLIGA nu vin cu masuri de reprezenytare iti spune in fata : IMPUSCA te!
Postat 17 Iulie 2011, 12:39 de mama!
da ce gandire de primitivi
dupa tine saracia e solutia? daca Statul nu incurajeaza cetateanul sa investesca decat sa l oblige ce sa mai spun sa cada toata cladirea pe noi ca nu sunt banii, TARANULE du te la camp nu ai ce cauta intre oamenii, stai cu animalele.Daca statul nu poate oferi forta de munca de care dispune: puscariasi, elevii, fundatii ce vreti atunci sa i scoateti din case, faceti un sondaj sa vedeti cati si ar cumapara case : monumente istorice:) CE e fraier! sa intretina ceva ce orasul trebuie sa intretina, sa dam banii catolicilor si sa le restauram avem, dar noi slugile, scalvi nu ne convine ne spanzuram gata, videm de gratis sa fie multumit satul care ne reprezinta, sanatate nu, invatamant nu ca esty obligat sa platesty mediatii FOOOC sa le dati nu sa mai bagati banii in ele, foc sa ramana si orasul fara ele, ca va doare in cot de oamenii.
Postat 17 Iulie 2011, 12:31 de mama!
Mda
Pt. Anca,Viloi si Radu analfabetul, as vrea sa vad cat de fericiti ati fi daca v-ar cadea pe masina o bucata sanatoasa de tencuiala, sau pe voi, sau sa cada pe copilul vostru si sa moara... cine ar fi de vina???? N-aveti nimic in cap!
Postat 17 Iulie 2011, 09:16 de KKK
@radu
esti sarac rau cu duhul si nici nu ai fost pe la scoala!
Postat 15 Iulie 2011, 23:04 de cornel
bravoo punct ochit punct lovit:))
e idem problema masinilor second hand, iti cumperi una nou decat sa investesti in una veche :)) vai si amar de ce mangement administrativ are Oradea!
Postat 15 Iulie 2011, 22:22 de radu
bravoo punct ochit punct lovit:))
era bine daca gaseau solutii impacau si capra si lupul si varza dar asa ce ve ti face, ve ti pierde voturi seriose, eu sincer ma bucur ca Bolojan nu va mai fi Primar, in tot raul va si un bine, platesc altii dar tot altii isi vor arata si dispretul fata de acesat procedura de a saraci OMUL, Monumentele istorice sunt ale orasului, nu spatiul IMOBILULUI, ci fatada:))) e admirata, nu saptiul locuit si in plus caldirile sunt faorte vechi, unlele trebuie resaturate serios cheltuiala e dubla si tripla, cnalaizarea e praf sunt si sobolani, cine le va cumpara:))) si pe ce banii?
Postat 15 Iulie 2011, 22:20 de radu
???
VILOI si anca = ingusti la minte. Lege foarte buna pentru toata Romania!
Postat 15 Iulie 2011, 19:32 de ???
Schimb casa cu 6 camere cu garsoniera
Se poate constata faptul ca pupincuristii lui Bolojan stau la bloc si nici nu viseaza sa aiba o casa. Acesta este bazinul electoral, asa este si Oradea.
Postat 15 Iulie 2011, 19:26 de Viloi
asta este DRPTATEA in Romania
pacat legea nu e buna nu e conforma cu stituatia economica, daca statul nu suporta cheltuieli cum poate suporta proprietarul , e un abuz dar e opinia mea.Asa este si la sanatate esti asigurat dar daca nu sunt fonduri nu conteaza ca tui ai platit, idem chiar daca proprietarul plateste taxa la zi , este obligat sa vanda in conditii in care nu exista cumparator! deci e un tames-balmes , faceti petitie, cum raman fara casa ca nu am cumparator?
Postat 15 Iulie 2011, 15:27 de anca
bravo bolo, le-ai tras-o!
noroc ca n-a avut de ales udrea si a trebuit sa se conformeze unor cerinte ue cu privire la cladirile de patrimoniu, ca altfel orasul asta - desi avea legea dinainte de udrea - se degrada si mai mult. poate nu e prea tarziu pentru minunatele cladiri sa fie restaurate. singurul caruia i-a pasat de cladirile astea a fost bolojan, poa sa urle pedeii pana mor. gunoiul de prefect a facut totul sa blocheze legea lui bolojan, dar uite ca i-a venit de hac chiar sefa lui, neavand incotro. si acum prefectul mai are si tupeul sa-si dea cu parerea. pana vand vom mai suporta analfabeti la conducerea tarii?
Postat 15 Iulie 2011, 13:26 de mia
jos prefectul!
macar acum sa taca dracului prefectul cel analfabet. legea udrei a fost facuta dupa modelul de la oradea. asa se si explica faptul ca legea e de bun-simt.
Postat 15 Iulie 2011, 13:21 de mircea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON