URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Lecţii de supravieţuire: Prigonite din cauza războiului, patru adolescente ucrainence se integrează în şcolile din Oradea (FOTO/VIDEO)

Lecţii de supravieţuire: Prigonite din cauza războiului, patru adolescente ucrainence se integrează în şcolile din Oradea (FOTO/VIDEO) PRIETENIE. Yeva Mysnyk (dreapta) s-a împrietenit rapid cu noii colegi de clasă, pe care îi aseamănă cu prietenii de acasă, din Kiev. Printre ei se numără şi Giulia Secara (stânga), care îi traduce lecţiile în timpul orelor predate de profesori care nu vorbesc engleza 
Lecţii de supravieţuire: Prigonite din cauza războiului, patru adolescente ucrainence se integrează în şcolile din Oradea (FOTO/VIDEO) Corul Liceului de Arte din Oradea
Lecţii de supravieţuire: Prigonite din cauza războiului, patru adolescente ucrainence se integrează în şcolile din Oradea (FOTO/VIDEO) Corul Liceului de Arte din Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Copiii ucraineni sunt forţaţi să se maturizeze prea repede. Şi-au abandonat jucăriile, şcoala, s-au despărţit de taţi, bunici, prieteni, au dormit în subsoluri sau în casele unor străini. Mulţi s-au refugiat împreună cu familiile în România, unde, dacă-şi doresc, se pot integra în sistemul de învăţământ public. 

Până la finalul lunii trecute, 40 de copii şi adolescenţi din ţara vecină au fost înscrişi în şcoli din Bihor. BIHOREANUL a vizitat trei astfel de unităţi de învăţământ şi vă spune poveştile a patru fete care încearcă să se adapteze în ciuda traumelor lăsate de război. 

Măsuri contracronometru

În ziua începerii războiului din Ucraina, pe 24 februarie, viaţa celor 7,5 milioane de copii din această ţară s-a schimbat dramatic. Aflate într-o situaţie fără precedent, autorităţile au impus o vacanţă şcolară de două săptămâni, răgaz în care au fost pregătite măsuri pentru continuarea studiilor în siguranţă. S-a decis ca orele să se desfăşoare online, la fel cum s-a mai întâmplat în ultimii doi ani din cauza pandemiei. 

Mulţi dascăli nu şi-au putut ţine, însă, cursurile nici aşa. "Noi mai facem acum doar istoria Ucrainei şi limba ucraineană. Profesorul de matematică a spus că nu poate intra la cursuri, s-ar putea să fie în armată", explică, în limba română, Damaris Vîntu (foto), acum elevă la Liceul Teologic Baptist Emanuel. 

Elevi în România

Imediat după declanşarea războiului, o mulţime de familii de ucraineni au fost strămutate din zonele periculoase, iar altele au ales să fugă în ţările învecinate ori în cele în care aveau rude. Zeci de mii de refugiaţi au rămas în România. Pentru a-i ajuta, Guvernul de la Bucureşti a adoptat, pe 9 martie, o Ordonanţă de Urgenţă care a permis înscrierea copiilor ucraineni în şcolile de la noi fără echivalarea studiilor, aceştia primind statut de elevi audienţi. 

"Avem obligaţia să-i şcolarizăm, dar trebuie să treacă printr-o procedură de echivalare a studiilor. Până când se întâmplă acest lucru, pot participa la cursuri şi sunt trecuţi provizoriu în catalog", explică Horea Abrudan, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor.

Pentru ca un elev să devină audient, părintele, tutorele sau persoana desemnată de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului trebuie să facă o cerere la Inspectoratul Şcolar. Documentele sunt preluate de o comisie formată la nivelul instituţiei, care are rolul de a găsi cea mai potrivită formă de şcolarizare şi de a monitoriza apoi modul în care elevul se integrează. 

Surorile din Cernăuţi

Potrivit celui mai recent raport al IŞJ Bihor, realizat la finalul lunii mai, 40 de copii din Ucraina erau repartizaţi la mai multe şcoli din judeţ. Printre ei se numără şi Damaris, alături de sora ei, Annamaria Vîntu, care trăiesc de mai bine de trei luni în apartamentul surorii mai mari, Tatiana, aceasta fiind căsătorită în Oradea.

Originare din satul Molniţa, aproape de Cernăuţi, fetele au fugit din ţară împreună cu părinţii chiar în ziua în care a început războiul. După vacanţă au participat la mai multe cursuri online, dar şi-au dorit să studieze şi la şcoli din Oradea. Pe 20 martie, Annamaria a fost repartizată în clasa a X-a A la Liceul de Arte, iar Damaris în clasa a XI-a B la Liceul Teologic Baptist Emanuel. Nu le-a fost greu să-şi facă prieteni, deoarece ambele ştiu bine limba română. 

Artistă în Oradea 

Înainte să plece din Ucraina, mezina luase primele lecţii de oboi. "Am luat şase ani lecţii de clarinet şi anul acesta am putut schimba instrumentul. Mă bucur că am fost repartizată într-o clasă de muzică, unde există şi un profesor care se ocupă de mine. E important să ne concentrăm pe ceva ce ne place şi să mai uităm uneori de ce se întâmplă în ţara noastră...", spune Annamaria.

Chiar dacă nu primeşte note în catalog, încearcă să fie activă la cursuri. "A învăţat rapid tehnica de suflat pentru oboi, iar acum studiază o piesă nouă. E receptivă, talentată şi ascultătoare", o laudă profesorul Sebastian Hercuţ (foto stânga)

Acum, când se apropie vacanţa de vară, Annamaria (foto dreapta) se gândeşte ce va face în toamnă. "Deşi ne-am dori să ne întoarcem, acasă nu avem viitor. Cred că voi continua studiile aici". 

Bac-ul în Ucraina 

Pentru sora mai mare, greul abia începe. În Ucraina, clasa XI-a este ultima din ciclul liceal, iar Damaris se pregăteşte să plece acasă pentru a-şi da bacalaureatul. 

"La noi e linişte, dar lumea este înspăimântată, tristă. Prietenii noştri ies rar din casă. Eu mă bucur că am putut să învăţ la un liceu creştin, mereu mi-am dorit asta. Ce-i drept, am mai lipsit de la cursuri, pentru că mă pregătesc şi pentru bac. Nu ştim încă data exactă, dar va avea loc la finalul lui iulie, mult mai târziu faţă de anii trecuţi", spune adolescenta. 

După examen, ar vrea să se întoarcă în Oradea şi să se înscrie la Universitatea de aici. "Damaris e norocoasă. Am înţeles de la ea că îşi cunoştea câţiva colegi, pentru că au fost aici într-o tabără vara trecută. E important pentru ei, mai ales în perioada aceasta, să socializeze, să aibă activităţi", crede diriginta ei, Mihaela Fildan (în foto, alături de Damaris)

Mai lejer 

Tot la Liceul de Arte, dar în clasa a IX-a B, a ajuns, după vacanţa de Paşte, şi Yeva Mysnyk, refugiată din Kiev. "Am stat o perioadă la rude din Transcarpatia, dar apoi am găsit, pe un site din România dedicat refugiaţilor, o familie care oferea gratuit un apartament în Oradea. Am pornit încoace cu mama, cu maşina. Tata a rămas în Kiev, unde ajută răniţii", povesteşte adolescenta, în engleză. Extrovertită şi vorbăreaţă, i-a fost greu să stea în casă. Îşi petrecea mult timp pe reţelele de socializare citind ştiri despre război, care o făceau să plângă. 

În aprilie mama ei a aflat că poate să facă cerere de şcolarizare la IŞJ, iar după câteva zile Yeva a ajuns într-o clasă cu elevi pasionaţi, la fel ca ea, de pictură şi desen. Recent, a pictat o imagine cu trupa Queen pe jacheta ei din jeans. 

"În Ucraina exigenţele erau mult mai mari. Aici am timp să pictez, să particip câteodată la cursurile online şi învăţ şi cuvinte în limba română. Cred că vom mai sta mult aici", zice fata. 

Prea dureros... 

Dintre adolescentele pe care BIHOREANUL le-a cunoscut, Latica Nikolaeva (12 ani) pare a fi cea mai afectată de război. Ştie doar câteva cuvinte în limba engleză, iar română deloc. Discuţia cu ea a fost intermediată de Bianca Simionca, o tânără originară tot din Ucraina, studentă în Oradea. 

Lata, cum îi spun cunoscuţii, a locuit în oraşul Sumî, la 30 de kilometri de graniţa cu Rusia, şi spune că nu vrea să-şi amintească ultimele zile petrecute acasă, pentru că au fost prea dureroase. A plecat în primele zile ale lunii martie, cu părinţii, lăsându-şi în urmă prietenii, bunicii şi celelalte rude, ajungând în Oradea după ce nişte cunoscuţi, stabiliţi deja aici, le-au găsit o cazare în centru.   

Ajutată de colegi 

La sugestia gazdei, părinţii au înscris-o la şcoală şi în aprilie a fost repartizată la Şcoala Gimnazială Oltea Doamna, în clasa a VI-a C. "În primele zile a fost mai tăcută, dar într-o zi am avut ideea de a ne juca telefonul fără fir şi i-am spus să ne zică un cuvânt. Ea a ales «prietenie», ceea înseamnă că ne place", spune colegul ei, Eric Grau Roşu. 

Lata apreciază ajutorul colegilor. "În urmă cu câteva săptămâni am ieşit cu colegele prin centru, inclusiv la un muzeu. A însemnat mult pentru mine", spune ea, vizibil emoţionată. 

Ucraineanca se străduieşte să înveţe în fiecare zi noi cuvinte româneşti, dar deocamdată se înţelege cu colegii doar prin semne şi cu ajutorul Google Translate. Asta nu i-a împiedicat, însă, deloc pe copii să fie prieteni. În "limbajul" universal, al sentimentelor...


Acest material a fost realizat cu ajutorul unei burse în cadrul proiectului "Educaţia media – instrument pentru creşterea abilităţilor de participare civică a adolescenţilor (faza 2) – Sprijinirea comunităţilor pentru a fi mai bine protejate de infodemie", implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în parteneriat cu UNICEF. Opiniile exprimate în acest articol aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat poziţia UNICEF.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
binenteles, sunt si alte persoane din Cernauti (mentionat in articol si orasul ala)
...dar inainte sa fim prea duri cu ei, sa ne uitam in oglinda: tatal ei si profu de mate sunt inregimentati, chiar a fost bombardat si orasul ala (desi nu umbla tancurile rusesti inca pe strada si nu a fost cucerit) precum si Ivano-Francisc si Lviv, asa ca nici nu e roza treaba acolo. Dar ca pomeneam de nationalistii patrioti de la AUR, care ne-ar vinde rusilor fara lupta, mari "curajosi": romanii stau la coada la pasapoarte, fug deja si ei prin vest de frica doar cand aud de stagiu militar, si tremura cand a zburat un Beechcraft pe deasupra tarii. Asa ca nu parem in masura sa criticam paiul din ochiul altora, cat timp avem barna intr-al nostru. Ucrainienii sunt adevarati refugiati, mame cu copii, nu ca si acum 10 ani cand Merkaloaia a chemat toti musulmanii in Jermania ca sa lucreze o generatie mai tanara pentru pensiile lor (ca nu mai stiu face copii nemtii), si ne-am trezit cu "refugiati" din Algeria, Pakistan si alte zone in care nu era nici un razboi (nu erau din Siria, Iraq, Afganistan), si cu gloate de baieti de 20-30 de ani.
Postat 09 Iunie 2022, 19:31 de unu
"a locuit în oraşul Sumî, la 30 de kilometri de graniţa cu Rusia"
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Sumy
Postat 09 Iunie 2022, 18:57 de unu
pinonel
Să înțele că nici tu nu ești un cunoscător al limbi române după cum dai de înțele din comentariul tău
Postat 09 Iunie 2022, 12:50 de Acela
......
,,Ucraineanca se străduieşte să înveţe în fiecare zi noi cuvinte româneşti" Poate se inspira de la tanara si ungurii traitori pe aceste meleaguri si necunoscatori ai limbii romane, singura limba oficiala in Romania!
Postat 09 Iunie 2022, 11:37 de pinonel
CrisDumi aka KP VUVUZELA comunistă
Tara lor e in război, ce nu ai înțeles???
Postat 09 Iunie 2022, 11:30 de Sandu2100
Ar fi fost mai "profi" d.p.v. jurnalistic să spuneți în articol din ce localități sunt de origine tinerele ucrainence.
Asta pentru că un inspector școlar spunea deunăzi că fetele au venit din două zone de sud-vest și centru-vest a Ucrainei, ceea ce înseamnă locuri lipsite de orice conflict, ba chiar foarte departe de linia frontului din est. Cumva precum distanța dintre Oradea și Vama Veche. Ceea ce nu înseamnă că prezența lor aici nu e "din cauza războiului" ... ci, urmare "invocării războiului", au găsit prilej să plece dintr-o țară profund coruptă, dictatorială și total disfuncțională. Nu că România ar fi foarte departe de așa ceva.
Postat 09 Iunie 2022, 09:27 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON