URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Aprilie 2011, 12:25

Lecţia de civism: Eleva de 12 ani care a mobilizat orădenii să iasă la curăţenie pe străzi

Lecţia de civism: Eleva de 12 ani care a mobilizat orădenii să iasă la curăţenie pe străzi IUBITOARE DE ANIMALE. Pe lângă grija pe care o poartă naturii şi mediului înconjurător, Hadi Kinga este nespus de afectuoasă şi cu animalele. De fiecare dată când vede câte o pisică ori un căţel părăsit pe stradă, îl ia acasă pentru a-l îngriji
Lecţia de civism: Eleva de 12 ani care a mobilizat orădenii să iasă la curăţenie pe străzi TRIO DE SUCCES. Împreună cu mama ei, Maria Roth, şi cu liderul local al Mişcării Verzilor, Horea Vuşcan, Kinga a organizat o acţiune de curăţenie în oraş. Din păcate, prea puţini orădeni şi-au sacrificat câteva ore pentru a face puţină curăţenie în jur...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine vede copila de 12 ani, a cărei înălţime abia trece de-un metru şi a cărei siluetă nu e din cale-afară de viguroasă, n-ar crede că o fiinţă aşa plăpândă a adunat atât de multă ambiţie încât să creadă că ar putea muta şi munţii din loc.

În ciuda aparentei fragilităţi, orădeanca Hadi Kinga a reuşit totuşi să convingă mai mulţi semeni că Oradea merită să fie curată şi că implicarea locuitorilor ar putea transforma oraşul într-unul din cele mai frumoase din ţară. Determinându-i pe oamenii mari să iasă pe străzi ca să strângă mizeriile aruncate de alţii, Kinga a dovedit că are mai mult simţ civic decât mulţi dintre adulţi. Ba chiar şi dintre cei care ne conduc...

Viaţa la ţară

Hadi Kinga era până săptămâna trecută o anonimă. Elevă în clasa a V-a la Liceul cu Program Sportiv, fata n-a avut ocazia să iasă în evidenţă, până când vocea sa de copil a fost băgată în seamă de cineva. Acum e celebră în toată şcoala, profesorii o felicită când trec pe lângă ea, iar în pauze colegii se înghesuie să-i stea alături.

Cu toate acestea, a rămas o copilă obişnuită, cu visuri simple: dorinţa de a practica atletismul şi cea de-a avea cândva o casă la ţară. "Când am fost mică, am locuit în sat. Aveam flori, iarbă verde, era foarte frumos...", povesteşte Kinga. Adoră să stea în mijlocul naturii şi e convinsă că viaţa la ţară e mult mai bună decât cea de la oraş. Deocamdată nu are posibilitatea să-şi îndeplinească visul, fiind încă un copil, aşa că face ce-i stă în putinţă: încearcă să schimbe oraşul!

"Gunoiero!"

În urmă cu ceva timp, lui Kinga i-a venit ideea să organizeze o acţiune de curăţenie în oraş, văzând cum peste tot domneşte nepăsarea oamenilor care îşi aruncă mizeriile pe jos. "Am văzut un desen animat cu nişte cercetaşe care făceau tot felul de acţiuni şi jocuri în natură. Mi-am dorit să fiu ca ele", spune fata.

Primii cărora le-a împărtăşit dorinţa au fost colegii de clasă, care însă nu s-au arătat prea interesaţi. Ba chiar au luat-o la mişto, strigând după ea "gunoiero" şi spunându-i că-i vor aduce mătură şi lopată, să facă zilnic curăţenie în şcoală. Nici profesorii nu i-au dat prea multă atenţie, aşa că Kinga s-a consultat cu mama ei. "Mama mi-a zis să-i scriu pe Facebook lui Horea Vuşcan, că-l văzuse că are activităţi ce ţin de ecologie", explică Kinga.

Internetul salvează curăţenia

Fetiţa i-a lăsat un mesaj liderului local al Mişcării Verzilor, spunându-i că ar vrea să organizeze o acţiune de ecologizare, dar că nu ştie de unde s-o apuce. "Kinga este una dintre surprizele plăcute pe care le-am avut în ultimul timp", spune Horea Vuşcan, încântat că şi cei mai mici dintre orădeni sunt interesaţi de ecologie şi curăţenie.

Drept urmare, a ajutat-o: a stabilit cu ea ziua şi locul unde vor face igienizarea, a vorbit cu directorul Liceului Sportiv, Dan Matei, să popularizeze evenimentul în şcoală pentru a aduna cât mai mulţi elevi, a creat afişe şi a anunţat acţiunea în întreg oraşul.

Astfel, sâmbăta trecută, cam 30 de elevi şi adulţi s-au adunat la Grădina Zoologică, înarmaţi cu saci şi mănuşi, hotărâţi să facă lună şi bec zona dintre Parcul Bălcescu şi Universitate. Deşi au fost puţini în comparaţie cu câţi şi-ar fi dorit Kinga să se adune, voluntarii au ridicat toate mizeriile de pe traseul străbătut. "Păcat că oamenii mari n-au avut timp sau chef să vină", spune mica orădeancă.

Va urma

Numărul mic de participanţi la acţiune însă n-a descurajat-o. Fata a fost mândră de ceea ce au reuşit să facă şi e hotărâtă să mai aibă iniţiative similare. Mai ales că e deranjată de faptul că oraşul în care locuieşte e unul murdar şi poluat. "Pe cei care aruncă mizerii pe jos i-aş pune să plătească aspru!", zice Kinga, care crede că doar o pedeapsă de ţinut minte poate schimba atitudinea unui om obişnuit să fie delăsător sau să-şi bată joc de munca altuia.

Fata a prins curaj şi nu se mai teme că adulţii o vor ignora, pentru că ambiţia ei de a schimba lucrurile depăşeşte inerţia celor din jur. Kinga e convinsă că nu-şi va abandona niciodată concepţia "verde" pe care şi-a descoperit-o. Şi, în mod cert, când va ajunge şi ea mare, va da mai multă importanţă vorbelor unor copii, mai ales atunci când îşi doresc un lucru atât de simplu: să trăiască într-o lume curată...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
pt propaganda
hey propoganda uite nu vreau sa ma cert cu tine si cu absolut nimeni dar unde ai fost tu de fata? ??? daca ai fost de fata de ce nu ai venit sa ne dai o mana de ajutor daca chiar ai gura mare !!!! de ce ? pentru ca ti-e lene sau nu vrei ca oradea sa fie un oras mai curat ? pentru ca daca chiar vrei sa stii nu a fost o actiune de 30 de min . si nu stiu ce aveti cu Horea Vuscan este un om bun pe mine niciodata nu ma suparat cu nimik , poate a facut si el greseli in viata . dar tu esti perfect/a sau ce , tu niciodata nu gresesti ia zi tu . te rog frumos daca nu iti place ceva tine-ti parerea pt tine pentru ca pe nimeni nu intereseaza parerea ta asa ca te rog frumos nu te mai baga ca musca-n lapte si nu te agita ca pepsi pt ca nu ai dece . si apropo ai gura mare deoarece esti geloasa sau invidioasa pt ca nu ti-a venit tie ideea aceasta imi pare rau nu ai de ce sa fii gelos sau geloasa ...! daca chiar esti geloasa sau invidioasa atunci mai bine veneai sa ne ajuti si participai si tu la aceasta activitate! aici am pus punct acestei discuti !
Postat 28 Martie 2012, 13:18 de hadi kinga
Curatenie
Draga Kinga! Ai dreptate!Dar eu am o alta propunere: sa nu faca nimeni mizerie, si o sa avem un oras mai curat!Stau linga un liceu mare, asa se incepe ziua , la ora 7-8 se string elevii in jurul blocurilor de linga liceu, cu tigara cu doze de bautura, cu pahare plastice in mina cu cafele. Si cu gura mare !!!!Dupa ce plec ramine chistoace, cuti de tigari goale, paharele plastice aruncate pe jos, in gradini, unde apuca.Si de la scuipatul lor, de multe ori nu putem sa intram in casele noastre.Si atunci vine Bolojan, vine politia comunitara cu amenintarile: ca daca nu mergem si facem curat, o sa ne amendeze.Am fost sluga tuturori o viata intreaga, pe gratis, sau cum spui draga Kinga, voluntar!Dar la 61 de ani, nu o sa cobor sa matur dupa altii!
Postat 13 Mai 2011, 04:35 de Tanti Aurora
buna!
buna!!!va multumesc foarte frumos , dar eu nu stiu ce aveti cu Vuscan Horea si el este om ca voi si trebuie sa ne respactam unii pe altii chiar daca nu ne cunoastem , si daca a baut bine a afcut este treaba lui nu treaba noastra !!!!deci va rog terminati daca el ar spune despre voi ca sunteti criminali atunci voi ati sari in sus ca voi nu sunteti criminali , nu are rost sa ne tot certam trebuie sa vina si vremea cand noi suntem uniti .....noi toti vom reusi !!!!!
Postat 20 Aprilie 2011, 17:04 de hadi kinga
Oradea curata
Bravo KINGA!!!
Postat 20 Aprilie 2011, 10:39 de SSS
o oradea mai curata
Sper ca aceste actiuni ale micutei Kinga sa continue...si sa se alature tot mai multi si tot mai des, Oradea e un oras cat de cat curat acum, dar trebuie sa ne implicam si noi ceilalti, aveti grija de Oradea!
Postat 20 Aprilie 2011, 10:36 de io
propaganda
Toata actiunea a tinut 30 de minute cand criminalul & co. au sarit in bolizi si s-au dus la baut. Inainte de marea curatenie "junele" a dat declaratii pe la televiziuni spunand la un moment dat ca a baut asa mult in seara precedenta incat abia se tine pe picioare.In fine ii venea bine salopeta pacat ca nu era in dungi si nu purta si numar
Postat 19 Aprilie 2011, 16:28 de Eu am fost de fata
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON