URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 August 2020, 18:40

Lansare ciudată la UDMR: Cseke intră în cursa pentru Primăria Oradea, dar nu îşi dezvăluie proiectele (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Senatorul UDMR Bihor Cseke Attila s-a lansat oficial în cursa pentru Primăria Oradea.

La o zi distanţă după un eveniment festiv de partid, organizat miercuri în Teatrul de vară din Cetate, preşedintele UDMR Bihor a convocat joi, aproape ad-hoc, o conferinţă de presă, cu scopul de a deschide campania electorală pentru alegerile din 27 septembrie.

Întâlnirea cu jurnaliştii orădeni a avut loc în aer liber, în Parcul 1 Decembrie, iar primul lucru pe care Cseke l-a spus a fost că nu va vorbi despre adversarii politici. „Campania candidatului Cseke Attila şi a UDMR-ului nu se va îndrepta împotriva cuiva, nu vom ataca alt candidat şi ne dorim ca alţii să nu ne atace, decât eventual cu proiecte şi idei”, a declarat politicianul.

Ce a promis el au făcut alţii...

Cseke Attila a mai candidat la Primăria Oradea în 2012, când a obţinut un scor de 18%, iar acum a ţinut să precizeze că mai multe proiecte propuse de el atunci au devenit realitate, chiar dacă el nu a devenit primar.

Folosindu-se de o ştire publicată de BIHOREANUL în 2012, pe care a printat-o şi a lipit-o pe un panou, Cseke a amintit că el a propus încă de atunci amenajarea unor pasaje subterane în Centrul Civic, care să rezolve aglomeraţia din traficul rutier. „Unul dintre proiectele mari, importante de infrastructură pe care le-am propus, dacă vă amintiţi, eram acolo la colţul Colegiului Naţional „Emanuil Gojdu”: un sistem de pasaje supra şi subterane în aşa-numita turbogiraţie. Din câte ştiţi, acum există un proiect al municipalităţii asemănător, pentru pasaje subterane din piaţa Cetate şi Centrul Civic şi care aşteaptă să fie implementat. Evident, noi vom susţine acest proiect, pentru că el este necesar”, a declarat Cseke.

Alte idei pe care el le-a vehiculat în campania electorală din 2012 şi care au intrat pe agenda Primăriei au fost construirea unui campus pentru Universitatea Oradea, organizarea de târguri de produse tradiţionale în Cetate ori construcţia unui spaţiu expoziţional, care, în opinia lui Cseke, echivalează cu sala polivalentă de pe centură.

Idei cu suspans

Chiar dacă s-a prezentat ca un vizionar, Cseke n-a vrut să dezvăluie proiectele pe care le are acum pentru Oradea. „Dorim ca şi în această campanie să propunem proiecte care vor părea îndrăzneţe, dar, la fel ca şi cele din 2012, se vor dovedi absolut necesare pentru oraş. (...) De mâine (n.r. vineri) până la sfârşitul campaniei electorale sunt 50 de zile şi ne dorim să propunem 50 de proiecte. În fiecare zi vom propune câte un proiect”, a spus candidatul UDMR.

Cseke a explicat şi că sloganul său electoral, „Echilibru sănătos”, vrea să sugereze tocmai că sunt domenii în care Oradea nu are suficiente proiecte sau investiţii.

Deşi jurnaliştii i-au cerut insistent să prezinte măcar câteva propuneri pe care le are pentru Oradea, de altfel un lucru esenţial pentru un candidat la o asemenea demnitate, UDMR-istul a refuzat. „Vă rog să aşteptaţi, mâine va fi prezentat pe Facebook primul proiect, iar apoi în fiecare zi altul”, a spus Cseke.

Candidaţi peste tot

Un alt aspect ciudat al candidaturii senatorului este că nu îşi doreşte un loc în Consiliul Local Oradea, aşa cum vor, de regulă, candidaţii la primării.

„Nu voi candida pentru Consiliul Local, aşa cum nu am făcut nici în 2012. (...) Aceste proiecte vor fi puse la dispoziţia celor care vor dori să le implementeze. Sigur, ne-am dori să le implementăm noi”, a mai spus senatorul, trădând şi scepticismul privind rezultatul UDMR la alegeri.

În schimb, Cseke candidează pentru un mandat de consilier judeţean, în timp ce candidatul UDMR la preşedinţia Consiliului Judeţean, Szabó József (foto jos, cu cămaşă roz, la lansarea oficială din Cetatea Oradea), deschide lista la Consiliul Local Oradea! Întrebat cum se explică aceste duble candidaturi, Cseke a spus că regulamentul UDMR Bihor prevede că preşedintele formaţiunii - în acest mandat, el - deschide lista candidaţilor la CJ Bihor, iar cel al UDMR Oradea - în prezent Szabó József -  este primul pe lista Consiliului Local.

Lista candidaţilor

Întrebat de BIHOREANUL ce le va răspunde orădenilor care îl vor întreba unde să-l voteze, la Primăria Oradea sau la Consiliul Judeţean, Cseke n-a oferit un răspuns clar: „Aşa este regulamentul intern al UDMR”.

În realitate, însă, este uşor de dedus planul UDMR Bihor: în timp ce la CJ Bihor nu au mari speranţe, după mandatul dezastruos al lui Pásztor Sándor, politicienii maghiari speră că tinereţea şi faima lui Cseke, care a fost şi ministru al Sănătăţii, să aducă cât mai multe voturi în Oradea, astfel încât numărul consilierilor locali ai formaţiunii să crească. În prezent, UDMR are în forul legislativ al municipiului doar patru reprezentanţi.

La cererea jurnaliştilor, Cseke a înşirat şi primii 11 candidaţi ai UDMR la Consiliul Local Oradea. Lista deschisă de Szabó continuă cu senatorul Derzsi Ákos (prezentat ca nominalizarea Episcopiei Romano-Catolice), Kádár Hunor (avocat), Pető Dalma (în prezent, consilier local), Hunyadi István (actor), György Csáki Janos (inginer), Tóth István (preşedinte club de dans sportiv), Farkas Timea (specialist protecţia mediului), Vindis Laszlo (medic ortoped), Jákob Szabolcs (întreprinzător), Fazekas Gábor (profesor).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON