URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Mai 2011, 18:25

Lakatos Peter: Cu un deficit de 3% în 2012, economia românească nu va putea fi relansată

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Chiar dacă a făcut declaraţii care pot să nu fie pe placul colegilor de coaliţie, UDMR-istul Lakatos Peter a prezentat joi, într-o conferinţă de presă, ce presupune aderarea României la pactul Europlus, un pact european de coordonare economică. După ce preşedintele Traian Băsescu a anunţat, pe 25 martie 2011, că România aderă la acest pact, Guvernul a adoptat un memorandum cu lista de măsuri pe care ţara şi le asumă în acest sens.

Astfel, România se obligă ca în 2012 să aibă un deficit bugetar de 3%, în condiţiile în care în 2011 ţara ar urma să aibă un deficit de 4,4%. "Nu se va putea realiza acest deficit (cel din 2012 - n.r.) pentru că nu este sustenabil decât în varianta ca plata indemnizaţiilor câştigate în urma proceselor, despre care există Ordonanţă de Guvern că 34% dintre ele se vor plăti în 2011, se va amâna şi nu se vor plăti nici altele de acest tip. Înseamnă şi că plata arieratelor nu se va produce în ritmul dorit şi că nu vor fi suficienţi bani pentru investiţii, ca să nu mai vorbim de măsuri de relansare a economiei", a declarat Lakatos.

Relansarea economiei e cu atât mai dificilă cu cât banii strânşi din impozitele pe profit şi pe venit au scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010 cu 13%, respectiv 4,5%. "Ştim ce situaţie catastrofală a fost în 2010. Dacă veniturile din impozitele scad, înseamnă că economia nu s-a revigorat", a completat parlamentarul.

Deputatul susţine că deficitul va putea fi ţinut la 3% doar cu sacrificii, despre care, când vor fi făcute, membrii Guvernului vor spune că nu au avut cum să le prevadă şi că au fost constrânşi de acordul cu FMI. Însă şi despre acest acord Lakatos spune că există variante, oferind exemplul Portugaliei, căreia i s-a impus un deficit bugetar tot de 3%. "Parlamentul nu a fost de acord cu varianta de 3% şi, suprise, FMI a zis: "Aveţi dreptate, hai să replanificăm"", a spus parlamentarul. Aşa, Portugalia şi-a stabilit pentru 2012 un deficit bugetar de 4,5% şi abia pentru anul 2013 unul de trei procente.

"Cine zice că există doar două modalităţi de lucru cu FMI, cum a făcut Ungaria care i-a dat afară sau cum face România, că îngenunchează? Există şi o variantă intermediară, Portugalia a demonstrat şi ar fi bine să procedăm la fel", a precizat udemeristul.

Scutul poate ieftini gazele

Despre amplasarea scutului antirachetă în localitatea Deveselu, judeţul Olt, Lakatos Peter a spus că ar putea fi favorabil României nu doar în păstrarea unei relaţii bune cu SUA.

"Dacă există relaţii bune şi garanţii că nu e îndreptat împotriva Rusiei, ne-ar putea ajuta la o relaţie economică favorabilă şi să nu plătim noi gazul cel mai scump", a precizat deputatul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
nesimtitul lakatos
ungur e de o nerusinare, crasa!!!!!! ei la guvernare, infruptandu-se din ciolan si tot ei si in opozitie!!!!!!
Postat 06 Mai 2011, 19:54 de wall
lacatus
iar vorbeste bozgoru' asta care e abonat la contracte frauduloase cu statu'. ai uitat ca camarila lui shoani chis este la guvernare in momentu' de fata bai baiete.??......
Postat 06 Mai 2011, 08:36 de OVIDIU
ce deficit in 2012 alte alegeri
cine va suporta costurileviitoarei campani avem specula pe piata , preturi umflate , salarii umflate
Postat 05 Mai 2011, 20:43 de anca
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON