URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Martie 2021, 10:58

La Tribunal, cu Primăria

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul trecut, am primit din partea Serviciului de Parcări al Primăriei Oradea o amendă pentru parcare fără achitarea taxei aferente. Nu a fost prima, iau cam una pe an (şi o plătesc urgent, cu consolarea că banii merg la bugetul local), dar a fost prima pe care am contestat-o în instanţă. 

Oprisem maşina sub nişte pomi, într-un loc nemarcat, neaflat în raza de acţiune a unui indicator de parcare, cu nişte urme vagi şi vechi de linii trasate, aidoma locurilor de parcare desfiinţate. Inclusiv aplicaţia AmParcat mi-a spus că mă aflu în afara locurilor de parcare cu plată atunci când am vrut să achit.

După ce am găsit nota de constatare pe parbriz, am sunat la Serviciul Parcări şi am vorbit cu şeful. N-a fost chip să ne înţelegem, dumnealui nici măcar nu înţelegea care este problema mea şi îmi recita din regulamentul de parcare, ca un disc de pick-up zgâriat care repetă acelaşi pasaj la nesfârşit. Am încercat să-l conving că este o eroare cu parfum de abuz din partea agentului constatator ascuns în spatele unui cod (căci, din lipsă de testicule, numele nu şi-l trec pe nota de constatare). "Atunci nu-mi rămâne decât să vă dau în judecată!". "Daţi-ne!", a fost reacţia funcţionarului public.

Zis şi făcut. Am achitat amenda de 75 lei (ca să evit posibile complicaţii mai târziu), am depus plângerea la Judecătorie şi am cerut ca, în cazul în care câştig, să mi se returneze suma. Printr-o întâmpinare făcută ca la carte, Primăria a invocat excepţia necompetenţei materiale a Judecătoriei şi a cerut transmiterea cauzei către Tribunal, deoarece actul contestat este unul administrativ. Pe lângă asta, Primăria m-a mai pârât că n-am formulat iniţial o plângere la autoritatea emitentă, adică la ea însăşi, aşa cum trebuia.

Judecătoria a zis "Bine" şi s-a spălat pe mâini de mine cu următoarea frază elucubrantă: "Având în vedere că nota de constatare a fost încheiată de Poliţia Locală Oradea, autoritate publică locală, competenţa de soluţionare a prezentei cauze revine Tribunalului Bihor". Pe nota de constatare, singurul document ce îl depusesem ataşat plângerii, scria frumos şi limpede - Municipiul Oradea – Direcţia Patrimoniu Imobiliar - Serviciul Parcări", nici vorbă de Poliţia Locală! Dar, probabil că literele erau prea mici. La Tribunal am încasat un nou gol din foarfecă, aşa că înfruntarea cu justiţia s-a încheiat 2-0 pentru doamna legată la ochi, iar Primăria a rămas cu banii la teşcherea.

Dar, în toată povestea asta există şi o parte frumoasă. La vreo două luni după ce am depus plângerea, în locul în care am luat amenda, pomii au fost toaletaţi, s-au trasat linii noi şi s-a montat un indicator de parcare. Vorba unei amice de pe Facebook, "ţi-au băgat amenda în legalitate!". A fost o recunoaştere cu jumătate de gură a erorii agentului secret şi o reacţie de apărare a organizaţiei. În ceea ce mă priveşte, mai am de făcut vreo 3 parcări fără plată până îmi scot pârleala pentru donaţia de 75 lei din vara trecută. 

Să fim sănătoşi cu toţii!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON