URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Martie 2021, 10:58

La Tribunal, cu Primăria

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul trecut, am primit din partea Serviciului de Parcări al Primăriei Oradea o amendă pentru parcare fără achitarea taxei aferente. Nu a fost prima, iau cam una pe an (şi o plătesc urgent, cu consolarea că banii merg la bugetul local), dar a fost prima pe care am contestat-o în instanţă. 

Oprisem maşina sub nişte pomi, într-un loc nemarcat, neaflat în raza de acţiune a unui indicator de parcare, cu nişte urme vagi şi vechi de linii trasate, aidoma locurilor de parcare desfiinţate. Inclusiv aplicaţia AmParcat mi-a spus că mă aflu în afara locurilor de parcare cu plată atunci când am vrut să achit.

După ce am găsit nota de constatare pe parbriz, am sunat la Serviciul Parcări şi am vorbit cu şeful. N-a fost chip să ne înţelegem, dumnealui nici măcar nu înţelegea care este problema mea şi îmi recita din regulamentul de parcare, ca un disc de pick-up zgâriat care repetă acelaşi pasaj la nesfârşit. Am încercat să-l conving că este o eroare cu parfum de abuz din partea agentului constatator ascuns în spatele unui cod (căci, din lipsă de testicule, numele nu şi-l trec pe nota de constatare). "Atunci nu-mi rămâne decât să vă dau în judecată!". "Daţi-ne!", a fost reacţia funcţionarului public.

Zis şi făcut. Am achitat amenda de 75 lei (ca să evit posibile complicaţii mai târziu), am depus plângerea la Judecătorie şi am cerut ca, în cazul în care câştig, să mi se returneze suma. Printr-o întâmpinare făcută ca la carte, Primăria a invocat excepţia necompetenţei materiale a Judecătoriei şi a cerut transmiterea cauzei către Tribunal, deoarece actul contestat este unul administrativ. Pe lângă asta, Primăria m-a mai pârât că n-am formulat iniţial o plângere la autoritatea emitentă, adică la ea însăşi, aşa cum trebuia.

Judecătoria a zis "Bine" şi s-a spălat pe mâini de mine cu următoarea frază elucubrantă: "Având în vedere că nota de constatare a fost încheiată de Poliţia Locală Oradea, autoritate publică locală, competenţa de soluţionare a prezentei cauze revine Tribunalului Bihor". Pe nota de constatare, singurul document ce îl depusesem ataşat plângerii, scria frumos şi limpede - Municipiul Oradea – Direcţia Patrimoniu Imobiliar - Serviciul Parcări", nici vorbă de Poliţia Locală! Dar, probabil că literele erau prea mici. La Tribunal am încasat un nou gol din foarfecă, aşa că înfruntarea cu justiţia s-a încheiat 2-0 pentru doamna legată la ochi, iar Primăria a rămas cu banii la teşcherea.

Dar, în toată povestea asta există şi o parte frumoasă. La vreo două luni după ce am depus plângerea, în locul în care am luat amenda, pomii au fost toaletaţi, s-au trasat linii noi şi s-a montat un indicator de parcare. Vorba unei amice de pe Facebook, "ţi-au băgat amenda în legalitate!". A fost o recunoaştere cu jumătate de gură a erorii agentului secret şi o reacţie de apărare a organizaţiei. În ceea ce mă priveşte, mai am de făcut vreo 3 parcări fără plată până îmi scot pârleala pentru donaţia de 75 lei din vara trecută. 

Să fim sănătoşi cu toţii!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON