URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Februarie 2021, 10:48

La clase, împieliţaţilor!

La clase, împieliţaţilor! sursa foto: scmp.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când profesorul de istorie a întrebat cine vrea să răspundă la întrebare, o colegă a ridicat brusc fruntea spre tavan şi s-a trezit pe dată invitată la răspuns, deşi habar n-avea de el. Mişcarea smucită a capului îi fusese provocată de colegul din spate care o trăsese simultan de ambele codiţe ce atârnau ispititor tocmai în faţa lui. Recunosc, "colegul" eram eu. Colega m-a iertat de mult, iar amintirea întâmplării ne-a făcut să râdem şi peste mulţi ani.

Vântul aducea prin geamul deschis mirosul vacanţei ce se apropia tot mai mult. Era ultima oră din ziua aceea, soarele dogorea, în clasă era foarte cald, iar profu' tare plictisitor. Aşa că un coleg a ieşit pe geam, s-a dus la ţâşnitoarea din curte, s-a adăpat corespunzător şi s-a întors în acelaşi fel, tiptil, ca hoţii. Cu ochii în cartea din care citea cu voce tare, profesorul de biologie n-a observat excursia, iar clasa s-a amuzat mocnit, ca să nu stârnească suspiciuni. Recunosc din nou, "colegul" eram eu.

Fiecare dintre voi aveţi zeci sau sute de poveşti de genul acesta, poveşti care n-ar fi existat dacă n-aţi fi fost acolo, în clasă. Poate că aţi uitat 95% din lecţiile la care aţi asistat, dar, cu siguranţă, şotiile le reţineţi de parcă s-ar fi întâmplat ieri. Până la urmă, şcoala nu este doar o pâlnie prin care li se toarnă copiilor informaţii în creier, ci şi un instrument de socializare, de dezvoltare a relaţiilor interumane, de descoperire a lumii şi a sinelui, de jucat, de făcut lucruri bune şi mici prostii. De aceea mă bucur de revenirea elevilor în şcoli, cu tot riscul de a fi una de scurtă durată.

Am întrebat în ultima perioadă de restrişti mai mulţi copii de vârste diverse ce le lipseşte cel mai tare. Aproape toţi au spus "colegii de la şcoală". De aceea, probabil că primele zile în clase vor fi la fel de încărcate de bucurie ca primele zile de vacanţă din timpurile ante-pandemice, cu toate restricţiile, măştile, dezinfectantele şi distanţarea aferente. Va fi o combinaţie de firesc şi nefiresc, o readaptare la o rutină veche şi adaptare la ceva nou. Pentru autorităţi va fi o încercare mai mare decât pentru copii sau profesori, dar nu despre autorităţi e vorba aici.

La reuniunile de 10, 20, 30 de ani, dacă s-or mai organiza astfel de evenimente pe atunci, tinerii de azi îşi vor aminti perioada ciudată de acum, dar poveştile pe care şi le vor împărtăşi vor fi tot din zona întâmplărilor savuroase de pe vremea liceului sau a gimnaziului. Ori, cine ştie, obişnuiţi bine cu întâlnirile virtuale, îşi vor aniversa absolvirea printr-o întâlnire pe Meet, Google Classroom, Zoom ori ceva platformă neinventată deocamdată. Fără haine scumpe, fără şampanie, fără tort, fără dans, fără emoţiile revederii.

Dar, chiar şi aşa, poveştile le vor rămâne. Aşa că, dragi şcolari, daţi-i drumul la creat amintiri viitoare! Şi, pe cât posibil, faceţi-vi-le frumoase!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON