URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Februarie 2023, 11:27

Jurnaliştii de la BIHOREANUL au câştigat patru din cele nouă premii puse în joc la prima ediţie a galei Uniunii Ziariştilor Profesionişti Bihor. Vezi cine sunt! (FOTO/VIDEO)

Dacă marţi seară în Oradea ar fi descins extratereştrii, nu ar fi avut cine să dea ştirea, pentru că toţi jurnaliştii din judeţ erau adunaţi la Casa Tineretului, la festivitatea decernării premiilor din cadrul primei ediţii a galei Uniunii Jurnaliştilor Profesionişti Bihor.

"Ca în preziua pensiei"

Jurnaliştii redacţiei BIHOREANUL au câştigat patru din cele nouă premii puse în joc în cadrul unui eveniment cu peste 150 de participanţi, reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene, ai societăţii civile precum şi ai tuturor redacţiilor din judeţ. Distincțiile au fost acordate în baza unui vot al tuturor redacțiilor din Bihor și al unui juriu.

Marele premiu, "Jurnalistul anului 2022", i-a revenit redactorului-şef adjunct al publicaţiei BIHOREANUL, Adrian Criş.

Intrat în presă încă din studenţia petrecută în Cluj-Napoca, la începutul anilor ʼ90, Adrian Criş a abordat de-a lungul timpului toată paleta mass-media, trecând prin redacţiile Jurnal Bihorean, Crişana, TVS, Antena 1 Oradea, Radio Transilvania pentru ca din 2004 să se alăture redacţiei BIHOREANUL.

"Mă simt ca în preziua pensiei", a glumit Criş, tratând cu umor premiul primit pentru titlurile de primă pagină din ultimul an ca pe unul pentru întreaga carieră, reprezentând trei decenii de presă.

Adrian Criș, redactor șef adjunct BIHOREANUL

Jurnalistul a mulţumit pentru premiu cu o trimitere la principalii beneficiari ai muncii sale, cititorii.

"Când era felicitat, tata spunea, pentru că avea o anumită meserie, «Servesc patria!». Eu aş putea să spun la fel, «Servesc patria!», sper ca patria să citească în continuare mai mult decât titlurile", a spus Criş.

Femeia care lucrează cu durii

Premiul "Jurnalistul de investigaţie" a revenit unui alt veteran al presei scrise bihorene, Laura Gal. Spirit lucid şi îndrăzneţ, jurnalista şi-a început cariera în 1993 ca reporter al cotidianului Jurnal de dimineaţă şi a făcut parte de-a lungul timpului din redacţiile publicaţiilor Crişana, Adevărul, Jurnal Bihorean, iar în prezent BIHOREANUL.

"Mulţumesc redacţiei că mă suportă, avocaţilor că mă susţin şi familiei mele că a stat lângă mine atâţia ani, în ciuda meseriei", a spus jurnalista.

Moderatorul evenimentului, Mircea Chirilă, directorul BIHOREANULUI, a amintit pe scenă de un moment inedit, greu de conceput azi, din cariera Laurei. Ea este jurnalistul pe care, la începutul anilor 2000, l-a căutat la redacţie - ca să se predea - un criminal bihorean care tocmai îşi omorâse soţia şi soacra.

"A început să povestească cum le-a ucis, cum le-a îmbrăcat, cum le-a pus pe masă... I-am chemat pe cei de la Poliţie, a venit Adrian Bucur (n.r. - atunci purtător de cuvânt al IPJ Bihor) şi era şocat că l-am lăsat să intre în redacţie. Şi eu m-am gândit atunci că probabil trebuia să îl las să plece acasă", a povestit Laura amuzată.

Deşi lucrează doar cu oameni duri, de la poliţişti la infractori, jurnalista a mărturisit că nu se lasă uşor impresionată: "Mă întreabă lumea dacă nu mi-e teamă. Adevărul este că n-ai de ce să îţi fie teamă dacă îi întrebi de sănătate", a spus Laura Gal.

Pentru generaţia smartphone

În ciuda celor care îi fac deja prohodul, adevărul este că presa nu dispare, doar se transformă. Odată cu noile generaţii care au crescut cu smartphone-ul în mână, publicul migrează dinspre televiziune şi presă scrisă către mediul electronic.

Premiul "Jurnalistul online" i-a revenit Ralucăi Avram. Intrată în presă în anul 2004, încă din primul an al facultăţii de Jurnalism, a activat, pentru scurt timp, la Informaţia de Vest, iar apoi a devenit redactor al săptămânalului BIHOREANUL. Din 2011 ea este editor-şef online al site-ului www.eBihoreanul.ro şi unul dintre cei mai buni specialişti în presa online.

"Sunt emoţionată pentru că nu îmi plac chestiile astea şi mă simt super-jenată. Să ştiţi că premiul acesta este un premiu pentru echipa BIHOREANUL", a spus cu modestie jurnalista, nominalizând apoi echipa alături de care lucrează pentru a face ştirile de pe portal cât mai atractive şi accesibile publicului online.

"Ochiul" BIHOREANULUI

Pentru că indiferent de titlu, temă sau abordare, când vine vorba de ştiri o fotografie face cât o mie de cuvinte, organizatorii au ţinut să recompenseze munca fotoreporterilor care însoţesc jurnaliştii în teren.

Fotoreporterul, şi probabil cel mai cunoscut membru al echipei BIHOREANUL, Szilágyi Loránd, a primit premiul "Fotograful anului".

Szilagyi Lorand, fotoreporter BIHOREANUL

Foto: Remus Toderici

"Mulţumesc", le-a transmis, scurt şi la obiect colegilor de breaslă şi organizatorilor fotojurnalistul orădean, vizibil emoţionat.

De altfel, și ceilalți jurnaliști de la BIHOREANUL au fost nominalizați, la cel puțin o categorie: Florin Ciucaș, Dan Simai, Adriana Totorean, Smaranda Chișbora, Mădălina Sim, Paul Lelea.

"Aţi făcut o greşeală"

În ceea ce priveşte (încă) vedeta mass-media, televiziunea, premiul pentru activitatea din anul precedent i-a revenit jurnalistului Bogdan Băcilă.

Bogdan Băcilă, jurnalist Digi24

Intrat în presă în anul 2001 ca reporter al TVS Oradea, Băcilă a făcut parte de-a lungul timpului din redacţiile Transilvania TV şi Connect.

Revenit în echipa TVS în 2010 după lansarea postului Digi24, a preluat din 2013 funcţia de producător, până la închiderea acestuia în martie 2019, dată de la care a rămas corespondent local.

"Vă mulţumesc că m-aţi nominalizat şi ţin să vă spun că aţi făcut o mare greşeală", a spus Băcilă cu umor.

La fel ca Raluca Avram, reporterul TV a ţinut să precizeze că în ciuda legendelor, jurnalismul este o muncă de echipă. "Cei care sunt oarecum «în faţă», cum sunt eu, probabil că sunt mai vizibili în presa de genul acesta, TV, dar sunt foarte mulţi oameni «în spate», care merită cu prisosinţă un astfel de premiu", a spus acesta.

O voce pentru bihoreni

Şi pentru că a venit vorba de jurnaliştii care nu se văd dar se ştiu face auziţi, premiul pentru jurnalismul de radio i-a revenit producătorului radio Transilvania, Florin Mihalca, cunoscut și ca jurnalist sportiv.

Jurnalistul s-a aşezat pentru prima dată la microfonul postului în 1997 şi a avut de-a lungul timpului colaborări cu redacţii precum Radio Cluj, Radio Transilvania, Radio Timişoara, cu publicaţii ca Informaţia de Vest, Zi de zi, iar acum BIHOREANUL.

"Mulţumesc celor care m-au nominalizat. Mulţumesc Radio Transilvania, canalul media unde mă exprim cel mai bine de peste 20 de ani", a spus Mihalca.

"Specie pe cale de dispariţie"

Premiul pentru cea mai bună prestaţie din presa scrisă bihoreană în anul 2022 i-a revenit jurnalistului sportiv Teodor Biriş de la Jurnal bihorean.

Teodor Biriș, Jurnal Bihorean

Intrat în presă în anul 2000, Biriş a urcat pe rând treptele carierei profesionale pentru a conduce redacţia în perioada 2017 - 2019. Corespondent al publicaţiilor de profil Pro Sport şi Gazeta Sporturilor, jurnalistul s-a declarat surprins de premiu.

"Un ziarist sportiv - ziaristul (n.r. de presă scrisă al) anului 2022, asta da nominalizare", a spus Biriş.

Vorbind despre jurnaliştii de presă scrisă, Teo a ţinut să remarce să "suntem o specie pe cale de dispariţie, dar cât vom mai fi, vom încerca să ne facem meseria zi de zi cu pasiune".

Jurnalistul comunităţii maghiare

Organizatorii nu au uitat nici de presa de limbă maghiară, ca una dintre vocile importante ale societăţii civile orădene. Premiul "jurnalistul de limbă maghiară" pentru activitatea din 2022 i-a revenit redactorului Pap István, una dintre vocile critice ale publicaţiei Bihari Napló.

Pap Istvan, jurnalist Bihary Naplo

La rândul său, jurnalistul s-a declarat surprins de nominalizare. "Lucrând în presa de limbă maghiară aveam sentimentul că comunitatea română nu prea citeşte presa maghiară, că (n.r. - românii) nu prea sunt interesaţi. Acest premiu dovedeşte că măcar unii dintre colegii noştri mai urmăresc ceea ce scriem noi", a spus Pap.

În ceea ce priveşte întreaga carieră, un premiu special pentru jurnalismul de televiziune i-a fost acordat de către organizatori reporterului PRO TV Călin Ardelean. Intrat în presă în anul 1993, ca reporter al postului TVS, Ardelean a intrat un an mai târziu în echipa PRO TV, unde a fost de-a lungul timpului reporter, producător de ştiri, director al staţiei locale, iar, după restructurarea staţiilor TV, corespondent al televiziunii.

Activitatea productivă a lui Călin a fost ilustrată cu un fragment video dintr-o știre spumoasă a stației Oradea, cu un interlocutor anonim care, dorind să relateze prețios un eveniment de fapt divers, în fața microfonului Pro TV, a scos un discurs memorabil, care i-a amuzat teribil pe cei prezenți la Gală.

"M-aţi lăsat fără vorbe"

Cu ocazia întâlnirii, jurnaliştii au ţinut să îşi premieze nu doar colegii, ci şi colaboratorii de zi cu zi.

Premiul "Purtătorul de cuvânt" al anului 2022 i-a revenit comisarului-şef Alina Fărcuţa, cea care este imaginea şi vocea Poliţiei bihorene.

Alina Fărcuța, purtătorul de cuvânt al Poliției Bihor

Dovedind încă o dată că îşi merită nominalizarea, Fărcuţa a urcat pe scenă să îşi primească premiul ţinând în mână telefonul de serviciu, gest reflex în cazul în care unul dintre jurnalişti o apelează pentru informaţii oficiale despre un accident sau o infracţiune.

Fost jurnalist în anii de pionierat al televiziunii orădene, TV Oradea, Alina a fost surprinsă de premiul primit. "Chiar dacă meseria mea este de purtător de cuvânt, acum m-aţi lăsat fără vorbe. Nu m-am aşteptat. E un lucru important pentru că vine din partea voastră (n.r. a jurnaliştilor)", a spus ea, vizibil emoţionată.

Jurnaliştii întrei ei

Moderată de directorul publicaţiei BIHOREANUL, Mircea Chirilă, alături de Oana Mudura, fosta jurnalistă Digi 24, prima ediţie a premiilor UZP Bihor are meritul de a fi adus la un loc jurnaliştii bihoreni trecând peste orgolii şi rivalităţi, un efort lăudabil de cristalizare a unei comunităţi profesionale într-un context economic şi social dificil, accentuat de provocările noilor media.

Desfăşurat la Casa de Cultură a Tineretului, proaspăt reabilitată, evenimentul a reunit peste 150 de invitaţi, jurnalişti ai redacţiilor locale, reprezentanţi ai administraţiei judeţene şi locale, cum ar fi prefectul Dumitru Ţiplea şi primarul de Oradea, Florin Birta, ori reprezentanţi ai societăţii civile precum Preasfinţitul Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, şi mulţi alţii.

Festivitatea de premiere a fost punctată cu momente artistice susţinute de corul de copii Greco, al Liceului Greco-Catolic, dirijat de profesoara Nicoleta Țâmpu, actorul Ştefan Borda, dansatorii Roli și Miruna de la Feeling Dance, solistele Briana Magdaș și Esther Malec, de la Școala de Arte Francisc Hubic, şi o pereche a trupei de dans contemporan a Teatrului Szigligeti.

Cu ocazia evenimentului, trupa Fraţii Jdieri şi-a prezentat noul videoclip al piesei "Diavolul este femeie", lansat în ziua precedentă, şi a susţinut un scurt recital în faţa unui public care, judecând după manifestări, a fost format în mare parte din fani.

Vezi mai jos cum a fost la gală! Imagini: Impress Media

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Atenție cronică
Exagerat .... 150 de participanţi, reprezentanţi ai ........ ai societăţii civile. Haida deh, adică s.c. pe post casque bouche?
Postat 10 Februarie 2023, 08:25 de Just-22
JURNALIST cu Feedback
Bihoreanul rămâne la înălțime, confrații eventual se inspiră. Referitor la Premii nu există scuză Trebuie premiată rubrica COMMENT. Ne mai gândim.
Postat 10 Februarie 2023, 08:21 de Just-22
Felicitari echipei de la Bihoreanul!
Desi in majoritatea situatiilor avem principii similare si aceleasi idealuri, totusi de multe ori mai comentez si eu la cate o chestie de detaliu pe aici-acolo care o vedem din perspective diferite. Si uneori mai gresesc si eu, nu doar altii, si poate o si incasez verbal de la ei, daca tot intru in discutia publica. Dar ziarul e de calitate, isi merita premiile si palaria jos cu respect ptr toti din echipa!
Postat 09 Februarie 2023, 03:03 de unu
RE: Felicitari echipei de la Bihoreanul!
Vă mulțumim!
Postat 09 Februarie 2023, 13:54 de Moderator
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON