URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Martie 2024, 15:07

Județul Bihor va avea sistem de rachete anti-grindină, cu puncte de lansare în șase localități

Județul Bihor va avea sistem de rachete anti-grindină, cu puncte de lansare în șase localități foto arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După aproape doi ani de la o solicitare făcută în acest sens de prefectul Dumitru Țiplea, județul Bihor va avea un sistem de protecție anti-grindină, alături de încă un județ din zona de nord-vest a țării.

Șase dintre cele 15 puncte de lansare a rachetelor anti-grindină care vor fi amplasate în tot atâtea localități din Bihor.

Primarii din Marghita, Săcueni, Tarcea, Tăuteu, Boianu Mare și Suplacu de Barcău au participat joi la o ședință organizată la Prefectura Bihor cu participarea unor reprezentanți ai Societății Intervenții Active în Atmosferă (SIIA) din subordinea Ministerului Agriculturii și ai centrelor de lansare a rachetelor anti-grindină din Vrancea și Maramureș, pentru a pregăti înființarea unui așa-numit Grup de Combatere Sălaj-Bihor.

Potrivit unei informări a Prefecturii Bihor, în Bihor și Sălaj vor fi amplasate, în cadrul Grupului de Combatere, 15 puncte de lansare a rachetelor anti-grindină.

„Cei șase primari din județul Bihor au fost invitați la Prefectură deoarece în localitățile respective vor fi amplasate platforme pentru lansarea rachetelor. Pentru construirea acestor platforme, unitățile administrativ-teritoriale vor trebui să pună la dispoziția SIIA terenuri de câte 2.000 metri pătrați”, a explicat BIHOREANULUI Ligia Oala, șefa Cancelariei prefectului Dumitru Țiplea.

Aceasta a mai precizat că în prezent SIIA elaborează un Studiu de Fezabilitate pentru înființarea Grupului de Combatere Sălaj-Bihor, iar finanțarea necesară va fi asigurată tot de SIIA. Acest Grup de lucru ar urma să protejeze împotriva grindinei o suprafață totală de circa 356.000 hectare, iar conducerea lui ar urma să fie asigurată de Unitatea de Combatere Maramureș.

Înființarea Grupului de Combatere Sălaj-Bihor este concretizarea unei inițiative a prefectului de Bihor, Dumitru Țiplea, demarată în 2021, când la Prefectura județului reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor au prezentat beneficiile acestui sistem.

„Trebuie să ne adaptăm condițiilor meteo actuale, atât pentru protejarea populației, cât și pentru sprijinirea agricultorilor, care aduc un aport consistent în economia județului. Voi depune toate diligențele pentru ca acest centru de combatere a grindinei să fie realizat”, a transmis prefectul.

Grupul anti-grindină Sălaj-Bihor ar urma să fie realizat anul acesta, pentru a deveni operațional cel târziu anul viitor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
KP
No vezi mă câte face Bolojan pt județul ăsta su tu nu-ți arăți recunoștința. Să-ți fie rușine.
Postat 08 Martie 2024, 10:26 de Sandu2100
La câți meteoreologi profesioniști are Bihorul, conduși de "uraganul" Țiple ...
... rachetele se vor consuma la prima adiere de furtună pe care geniile vremii o vor previziona ca fiind aducătoare de grindină. Din banii dați pe astfel de sisteme și rachete, dovedite deja în perioada Dragnea că nu sunt ceea ce trebuie, mai bine ați fi subvenționat sămânța de usturoi pe 2-3 ani în tot județul. Că o să aveți nevoie, liberali neomarxiști și socialiști progresiști, ca să îl alungați pe Michiduță dintre voi în campaniile electorale ale sezonului.
Postat 08 Martie 2024, 06:17 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON