URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Decembrie 2021, 14:58

Județul Bihor, pe primul loc în țară la numărul școlilor închise, în care cursurile continuă online

Județul Bihor, pe primul loc în țară la numărul școlilor închise, în care cursurile continuă online (Foto: generic, sursa: Hotnews.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judeţul Bihor se află pe primul loc la nivel național în ceea ce priveşte numărul școlilor închise, în care cursurile se desfăşoară în continuare pe internet. Datele au fost transmise de Ministerul Educației, care a anunțat și că, luni, în urma campaniei de testare rapidă antigen a elevilor, la nivel național au fost descoperite 86 de cazuri de infectare cu Covid-19. 

Peste 50 unități închise în Bihor

Potrivit unui comunicat transmis luni de Ministerul Educaţiei, 17.677 de unităţi de învăţământ din totalul de 17.915 funcţionează cu prezenţă fizică, adică "peste 99% din numărul total de elevi şi preşcolari pot fi prezenţi fizic la cursuri".

Celelalte 238 de unităţi de învăţământ sunt închise, iar cursurile se desfăşoară în sistem online, fie pentru că nu au minimum 60% din personal vaccinat, fie pentru că localităţile în care se află înregistrează o rată de infectare cu Covid-19 de peste 3 cazuri la mia de locuitori. În unitățile administrativ teritoriale în care incidenţa este mai mică, lecţiile se pot ţine la școală, indiferent de câţi dintre profesori şi angajaţi sunt vaccinaţi împotriva Covid-19.

Cele mai multe şcoli închise sunt în Bihor (52), topul fiind continuat apoi de Arad (36) şi Hunedoara (20).

Din cele 52 de unităţi de învăţământ cu activităţi online din județ, aproape toate sunt în mediul rural: Tinca, Dobreşti, Luncasprie, Topa de Sus, Crînceşti, Budoi, Câmpani, Fânaţe, Sighiştel, Cărpinet, Cefa, Ceişoara, Corbeşti, Inceşti, Cotiglet, Duşeşti, Chişlaz, Chiraleu, Cociuba Mare, Cheşa, Petid, Cărăsău, Hidişelu de Jos, Hidişelu de Sus, Sântelec, Mierlău, Leş, Nucet, Sălişte de Vaşcău, Criştioru de Jos şi Poiana.

Testări în toată țara

Pe de altă parte, luni a fost prima zi în care elevii şi copiii de grădiniţă din toată ţara au trebuit să facă teste rapide antigen Covid, cumpărate de guvern. Nefiind o procedură unitară, fiecare şcoală şi-a făcut propria regulă. Potrivit aceluiaşi comunicat, majoritatea unităților au trimis părinţilor testele pentru a le face copiilor acasă (16.956), iar unele au ales ca părinţii să le comunice rezultatul doar dacă testul este pozitiv.

"În 216 unităţi de învăţământ, testele se vor administra la şcoală, iar în cazul a 467 de unităţi de învăţământ vor fi administrate fie la domiciliu, fie la şcoală, diferenţiat, pe niveluri de studiu", se mai arată în informare.

Tot luni, până la ora 19, în urma utilizării testelor rapide antigen de salivă, la nivel național au fost raportate 86 de cazuri de infectare cu Covid-19 în rândul elevilor.

În ce priveşte vaccinarea anti-Covid, Ministerul a mai transmis că, în total, 437.800 de elevi (130.000 de elevi în categoria de vârstă 12-15 ani, respectiv 307.800 de elevi cu vârsta peste 16 ani), adică peste 35% din numărul total al elevilor eligibili, sunt vaccinaţi împotriva virusului SARS-CoV-2.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Cand se guverneaza cu dosul
Interesant este cum cei mai sănătoși membri ai unei societăți și anume copiii sunt ținuți să învețe online de către guvern. Cine răspunde pentru asta? Ei au sistemul imunitar cel mai performant și nealterat comparativ cu un adult. Și dacă reacționează mai lent la întâlnirea cu un virus cu care nu s-a mai întâlnit, comparativ cu un adult, vitalitatea și capacitatea organelor interne de a lupta este mult peste cea a unui adult. De asemenea capacitatea de recuperare este mult superioară. Dar la noi medicina nu mai e medicină iar știința e doar ceea ce spun vânzătorii de seruri. Românii nu mai judecă de mult timp cu propria lor minte. Iau de bun ceea ce le spune tembelizorul!
Postat 08 Decembrie 2021, 23:15 de georgemarian
Niciun virus cunoscut de până acum ...
... nu a intenționat să-și omoare clientul. Sistemul online de învățământ însă ... are această "capacitate".
Postat 07 Decembrie 2021, 16:11 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON