URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 IULIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Lumea se întreabă de ce trebuie să achite asigurări de sănătate și veteranii de război. Sau de ce mamele aflate în îngrijirea copilului sunt supuse aceleiași obligații. Doar cu banii astfel adunați în plus nu astupăm marea gaură din buget. Numai că Ilie Bolojan știe că, dacă faci o excepție, imediat urmează și altele. Când a introdus plata parcării pentru absolut toți cetățenii Oradiei, au sunat telefoanele în draci. Ziariști, judecători, polițiști, atârnători de partid ș.a. s-au trezit cu amenzi pe parbrize. Știți care a fost reacția lui Bolojan? „Vă rog să trimiteți amenda la mine la birou, că o s-o plătesc eu”. Așa i-a pus la punct.
Zic şi eu
Adrian Cris
În 2008, când prelua Primăria Oradea, îl știam deja binișor pe Ilie Bolojan. Își începuse ascensiunea cu patru ani înainte. În 2004, câteva luni, fusese consilier județean, unul venit „de la țară”, dar singurul care citea toate proiectele de hotărâri (ceea ce, cred, nu făceau nici măcar șefii Consiliului Județean) și care punea întrebări.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că măsurile fiscale adoptate de Guvernul Bolojan sunt necesare și eficiente?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public faptul că măsurile fiscale de austeritate așteptate în cursul lunii iulie vor fi cuprinse într-un act normativ ce nu va fi ordonanță de urgență, cum se întâmplă de obicei, ci o lege care va fi adoptată prin procedura specială a angajării răspunderii Guvernului în fața Parlamentului.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Februarie 2021, 17:35

Iohannis: "Pregătiţi copiii pentru şcoală!". În Oradea, cel mai probabil, nu toţi elevii se vor întoarce în bănci

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că unităţile de învăţământ din ţară se vor redeschide pe 8 februarie, când începe al doilea semestru al acestui an şcolar.

Şcoală pe culori

Elevii se vor reîntoarce la şcoală în funcţie de scenariul în care se află localitatea lor, a spus preşedintele. În localităţile din scenariu verde, adică unde incidenţa infectărilor cu Covid-19 este sub 1,5 la mie, vor merge la grădiniţă şi la şcoală toţi copiii.

În localităţile din scenariul galben (incidenţă între 1,5 şi 3 la mie), preşcolarii merg fizic la grădiniţă, la fel şi elevii din clasele primare şi cei din a VIII-a şi a XII-a, în timp ce ceilalţi continuă lecţiile online. În scenariul roşu (localităţi cu incidenţa de peste 3 la mie), merg fizic doar copiii la grădiniţă şi elevii din ciclul primar, în timp ce clasele V-XII rămân acasă.

"În localităţile unde incidenţa este mai mare şi se instituie carantină, în mod natural toată lumea stă acasă", a declarat Iohannis.

Preşedintele a spus că "mai sunt multe detalii de clarificat", precum măsurile sanitare care trebuie respectate de şcoli şi ce se întâmplă când un elev se îmbolnăveşte. Acestea vor fi prevăzute într-un ordin comun al Ministerului Educaţiei cu Ministerul Sănătăţii, care urmează să fie făcut. "Pregătiţi copiii pentru şcoală!", a spus Iohannis, la finalul intervenţiei.

Cum stăm în Bihor

Când anume se va stabili care unităţi de învăţământ se deschid complet şi care nu, Iohannis nu a precizat. Cel mai probabil, aşa cum s-a întâmplat din septembrie până în noiembrie, comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă se vor întruni săptămânal, vor analiza incidenţa îmbolnăvirilor în fiecare localitate şi vor încadra în scenariul potrivit fiecare grădiniţă şi şcoală.

Conform datelor anunţate marţi de DSP Bihor şi Prefectură, Oradea este în scenariul galben, cu o rată a îmbolnăvirilor de 1,71%. Asta înseamnă că în municipiu ar urma să se deschidă toate grădiniţele, dar la şcoală ar urma să meargă fizic doar elevii din clasele primare, respectiv a VIII-a şi a XII-a.

În aceeaşi categorie mai sunt oraşele Beiuş şi Ştei, respectiv comunele Săcădat, Bulz, Auşeu, Cociuba Mare, Holod, Lunca, Copăcel, Oşorhei, Sântandrei, Girişu de Criş.

În scenariul roşu se încadrează, potrivit datelor de marţi, comunele Drăgăneşti, Cherechiu, Câmpani şi Şinteu, ceea ce înseamnă că aici se vor deschide doar grădiniţele şi clasele primare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3461 RON
  • 1 EUR = 5.081 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON