URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 13 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Iunie 2017, 17:58

Ioana Pârvulescu, Andrei Vieru şi Horia Roman Patapievici și-au prezentat cele mai recente cărți la Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ioana Pârvulescu, Andrei Vieru şi Horia Roman Patapievici au fost oaspeţii cititorilor orădeni, în cadrul prezentării celor mai recente cărţi ale acestora. Evenimentul a avut loc la librăria Humanitas de pe strada Republicii.

Volumele au fost prezentate de moderatorul evenimentului, scriitorul şi criticul literar Dan Liviu Boeriu, care şi-a rezervat dreptul de a începe cu romanul "Inocenţii", al Ioanei Pârvulescu. Este "o carte despre copilărie, cu interpretarea modului în care cei mici descifrează secretele casei în care locuiesc, a mediului", a arătat Boeriu. Cartea este despre copilăria sub comunism, în oraşul Braşov, iar în ea se pot regăsi tipologii tinereşti ale multor maturi de azi.

"Am încercat să scriu o poveste care se confundă cu copilăria multora (…) Este un roman în care casa este personaj principal, iar strada pe care se află este una unde s-au petrecut crime, demolări… (…) este strada Sfântul Ioan. (…) Este o carte cu copii, dar nu pentru copii, iar naratorul are între 7 şi 11 ani", a arătat Ioana Pârvulescu. Aceasta a explicat că naratorul învaţă pe măsură ce creşte, înţelege evenimentele şi iese încet din naivitatea specifică copilăriei.

Al doilea titlul prezentat a fost "Elogiul vanităţii" a lui Andrei Vieru. Aici, autorul este şi narator, iar cartea ne obligă să ne punem problema relaţiei noastre cu orgoliul şi cu vanitatea. Conform propriei sale mărturii, autorul a vrut să scrie "o carte despre invidie". "Am scris-o într-un spaţiu cultural catolic, unde diferenţele dintre orgoliu şi vanitate e mare (…) Am scris-o cu obrăznicie, dar controlată, încercând să atac tema din toate părţile", a precizat Vieru. Volumul a fost scris, iniţial, în limba franceză, apoi tradus în română.

Ultimul volum prezentat a fost cel al lui Horia Roman Patapievici, "Partea nevăzută decide totul", un volum de eseuri despre condiţia omului sub nevăzut şi neprevăzut, despre forţele care impactează asupra cotidianului fiecăruia.

În luarea sa de cuvânt, autorul s-a oprit, între altele, asupra tendinţei generale recente de negare a originii popoarelor. Acesta a mai vorbit despre pilonii modernităţii, patru la număr, între care ştiinţa naturii, secularizarea, "separarea puterilor în cosmos" şi capitalismul, despre ultimul spunând că este "cel mai scandalos".

"Capitalismul nu este o soluţie pentru problema capitalului, ci a la problemele individului", a spus Patapievici. "Persoana umană este o fântână a spontaneităţii, iar cultura este un mod de captare a libertăţii şi spontaneităţii individului", a completat autorul. Cât priveşte societatea, Patapievici a arătat că "omul este erodat tocmai de societatea pe care a creat-o (…) acesta urmând să creeze tot altele".

La finalul evenimentului, autorii au răspuns la întrebările celor prezenţi şi au acordat autografe. Cărţile prezentate fac parte din cele mai recente apariţii ale autorilor, fiind publicate de editura Humanitas, şi pot fi găsite în librării.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5521 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON