URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Între ursuleţul de pluş şi ursul de cartuş

Între ursuleţul de pluş şi ursul de cartuş (ilustraţie generică, sursa: ziarulargesul.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ursul Arthur e cel care a creat deunăzi un val naţional de efuziune după ce a fost împuşcat în Covasna de un prinţ de Liechtenstein lihnit după trofee. La polul opus, un urs rămas în istorie prin faptul că a îndurerat cei mai mulţi români e Urs Meier, arbitrul de fotbal care ne-a tot prelungit meciul decisiv pentru Euro 2004 până când Danemarca a marcat şi s-a calificat.

Revenind la oile noastre, mai exact la cele din Parcul Natural Apuseni, e de salutat proiectul european prin care ONG-uri de mediu au împrejmuit electric câteva stauluri din zona Padiş şi le-au dat şi dulăi ciobăneşti ca să probeze că tehnologia şi biologia doar împreună pot face casă, sau stână, bună.

Astfel de proiecte sunt un început bunicel, chiar dacă protejează doar fermele din munte, nu şi excursioniştii ori localnicii de mai la vale.

Însă Uniunea Europeană, care tot dă bani şi lecţii fiindcă-i atotştiutoare în ce-i priveşte pe producătorii de bio-carburanţi, pe agenţii poluanţi, pe azilanţi sau pe masculii în colanţi, e habarnistă în ce-i priveşte pe urşii transhumanţi. Bruxelles-ul are canci know-how privind noile sub-specii de urs "de cartier", "de pubelă", "de drumul mare" şi "de jaf la drumul mare".

Doar prin nordul Italiei sunt ceva ursuleţi cât un koala, pe când Franţa, Germania sau Austria se mulţumesc să aibă lupi şi carnivore mai mici. Sigur că preferă să le vină magnaţii la vânătoare de trofee în Carpaţi, iar ei să se plimbe prin Alpii şi Pirineii lor fără spaimă. Ca atare, putem încerca să aflăm cum să împăcăm la noi ursul şi omul doar uitându-ne spre alte zări.

În genere, americanii nu se sfiesc să-i înmoaie cu carabina pe curioşii grizzly din Alaska. Iar oligarhii ruşi ies la picnic cu Kalaşnikovul sau chiar tancul ca nu cumva să ajungă "În umbra marelui urs", după cum cântă Nicu Covaci de la Phoenix. 

Niponii, mai calculatorişti de felul lor şi încă pasionaţi să afle dacă inteligenţa artificială va putea vreodată compensa prostia naturală, s-au apucat de un amplu proiect de recunoaştere facială a urşilor periculoşi, ca să-i trateze altfel decât pe urşii ceva mai vegetarieni şi sfioşi. Şi nu-i chiar de colea să recunoşti "smart" blana ursului din pădure.

Momentan, marea dificultate e că până şi în Japonia ursul umblă nebărbierit aşa încât musai ar fi să se uite îndelung şi fix, ca un dependent de jocuri video, în camera foto pitită în pădure, pentru a putea fi identificat. Sigur, le-ar fi mai uşor japonezilor să tranchilizeze ursul arţăgos, să-l cipeze, să-l strămute prin ceva pustietăţi unde să-l ţină sub observaţie strictă prin satelit. Şi la fel am putea face şi noi pe scară largă, dacă am şti să cerem bani pentru asta de la UE. Însă nepoţii samurailor pesemne îs prea miloşi ca să-l înţepe cu un sedativ pe ursul scandalagiu.

De altfel, s-a observat că odată cu gradul de civilizaţie a unei societăţi creşte şi milostivenia faţă de necuvântătoare. Aşa a păţit Spania cu coridele de tauri nervoşi. Tot aşa a păţit şi Anglia, care a renunţat la emblematica ei vânătoare de vulpi cu câini hăitaşi şi e chestie de ani ori maxim decenii până să renunţe la vânătorile de orice fel. Iar tot vestul Europei a interzis de ani buni circurile cu animale dresate.

Cine ştie, poate peste vreun secol, sălbăticiunile nu vor mai fi deloc vânate, ci doar unele sterilizate, pentru ţinerea sub control a populaţiilor. De altfel, şi gânditorul Immanuel Kant, trăitor în secolul XVIII, nota încă de-atunci că: "Putem judeca inima unui om după tratamentul său faţă de animale". Drept e că pe când filozofa pe acest subiect, Kant se gândea mai degrabă la căţelul de companie şi nu la un urs întărâtat care poate zdrumica lejer un om, cam după cum se poate vedea în filmul "The Revenant", în atacul asupra călăuzei interpretate de DiCaprio. Căci una e să susţii cauza urşilor din birou ori de pe canapea, legănat încă de poveştile copilăriei ori de desene animate cu ursuleţi pufoşi. Şi cu totul alta e să urci la munte cu familia cu gândul că ai şanse să dai faţă cu ursul flămând. Adică cine ar paria pe un spray cu ardei iute când ursul poate are nasul înfundat sau poate chiar însuşi spray-ul e stricat?

Şi hai că turiştii încă pot alege să meargă ori ba într-o zonă frecventată de urşi. Dar sătenii care se trezesc cu ditamai namila înfometată că le tot dă târcoale pe lângă bătătură chiar e de înţeles că-s timoraţi ori chiar panicaţi după ştirile cu atacuri de urs de prin Curbura Carpaţilor.

În atare condiţii, pare dintr-un foc chior Hotărârea de Urgenţă de zilele trecute, prin care nu specialistul Agenţiei de Mediu sau Ocolului Silvic, ci primarul comunal e cel ce decide dacă ursul vizitator va fi împuşcat ori îndepărtat. Păi, crede cineva din guvern că în România un primar fără bacalaureat chiar se va lăsa înduioşat de abstracţiuni precum biodiversitatea sau zestrea genetică a faunei naţionale? Şi asta când miza sunt voturile consătenilor care-s cu un gând la purceii şi viţelul din bătătură şi cu alt gând la pruncii ce merg poate pe jos spre şcoala aflată la kilometri?

Dacă va fi vreodată vreun primar care să nu aleagă împuşcarea ursului, atunci sigur va fi un edil liberal dornic să reloce ursul buclucaş în vreo comună condusă de-un rival pesedist, ori viceversa. De altfel, apariţia în zona metropolitană Beiuş, mai exact pe raza comunei Finiş, a ursului care fugărea schiori pe pârtia din Predeal, e un bun anti-exemplu de relocare cinegetică.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
vrajeli marca WWF
sigur tine gardul electric ! eu zic sa mai cititi stirile si sa nu mai credeti ONG-urile https://alba24.ro/foto-un-urs-a-atacat-pe-o-pasune-de-langa-aiud-a-omorat-o-vaca-ingrijitorul-a-scapat-dupa-ce-s-a-refugiat-intr-un-adapost-862645.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook
Postat 28 Iulie 2021, 09:28 de vax
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON