URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Octombrie 2021, 13:44

Interzis pe trotuar: Guvernul a stabilit regulile de circulație pentru trotinetele electrice

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Circulaţia trotinetelor electrice a fost reglementată luni printr-o hotărâre de Guvern. Trotinetiştii trebuie să respecte mai multe reguli de circulaţie, între care deplasarea doar pe piste de biciclete sau carosabil, dar şi altele care sunt valabile şi în cazul bicicliştilor.

Interzis pe trotuare

Ministerul Afacerilor de Interne a anunţat, luni, printr-un comunicat, că circulaţia trotinetelor electrice a fost reglementată printr-o Hotărâre de Guvern pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

"Principalele reguli de circulaţie aplicabile conducătorilor de trotinete electrice constau în obligativitatea de a circula numai pe pista pentru bicicletă atunci când aceasta există, fiind interzisă circulaţia acestora pe trotuar. Acestea trebuie conduse numai pe un singur rând atunci când circulă pe drumurile publice, iar conducătorii au obligaţia de a avea asupra lor actul de identitate", se arată în comunicatul MAI, citat de site-ul Digi24.ro.

Românii trebuie să nu folosească trotinetele în timp ce se află sub influenţa alcoolului ori substanţelor psihoactive. Ei nu au voie nici să circule cu ele când partea carosabilă e acoperită cu zăpadă, polei sau gheaţă.

Totodată trotineta trebuie să fie perfect funcţională, dotată cu un sistem de direcţie, cu un dispozitiv de frânare, cu sistem de avertizare sonoră şi pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, cu lumini şi cu cel puţin un dispozitiv reflectorizant. "De asemenea, trotinetele electrice trebuie să fie echipate cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roţi, care, în mişcare, formează un cerc continuu", se mai arată în comunicat.

Conducătorii de trotinete pot schimba direcţia de mers prin deplasarea conducătorilor pe lângă vehicul.

În ultimul timp, trotinetele electrice pot fi văzute peste tot prin oraşe, pe trotuare, piste de biciclete şi carosabil.

Nerespectând regulile elementare de circulație, unii trotinetişti au provocat accidente în ţară, inclusiv în Oradea.

Numere de înmatriculare verzi pentru maşinile nepoluante

O altă noutate introdusă, prin același HG, o reprezintă plăcuţele cu numărul de înmatriculare cu litere şi cifre de culoare verde pentru autovehiculele care utilizează combustibili alternativi.

"Am modificat legislaţia privind înmatricularea mijloacelor de transport, autoturismelor şi introducem numerele verzi pentru mijloacele de transport nepoluante. Este o măsură în sprijinul celor care fac un efort pentru a proteja mediul, în special, în marile oraşe unde poluarea aerului a generat deja infringement împotriva României. Aceste numere verzi vor funcţiona ca un fel de paşaport verde pentru aceste mijloace de transport şi vor putea sta la baza asigurării unor facilităţi în marile oraşe, în ceea ce priveşte parcarea, accesul în anumite zone sau impozitarea", a declarat Tanczos Barna într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON