URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 August 2021, 07:57

Atenție, trotinetişti! Prietenoase cu mediul şi rapide, trotinetele electrice au devenit coşmarul pietonilor şi al şoferilor din Oradea

Atenție, trotinetişti! Prietenoase cu mediul şi rapide, trotinetele electrice au devenit coşmarul pietonilor şi al şoferilor din Oradea STATISTICĂ. Potrivit Poliţiei, în perioada 2016 - 2019 posesorii de trotinete electrice au fost implicaţi în 192 accidente soldate cu un deces, 37 răniţi grav şi 156 victime cu leziuni uşoare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trotinetele electrice sunt un mijloc de transport ecologic şi o alternativă pentru cei care vor să evite aglomeraţia din trafic ori transportul în comun. Unii dintre cei care le folosesc conduc însă haotic, cu viteză, de multe ori pe trotuare, în pieţe pietonale ori prin parcuri.

Un orădean a ajuns la spital în urmă cu două săptămâni după ce s-a dezechilibrat şi a căzut de pe trotineta cu care-şi plimba fetiţa de 4 ani. Din fericire, copilul a scăpat nevătămat, dar bărbatul imprudent s-a rănit grav. Şi nu e singurul accident provocat de trotinetiştii indisciplinaţi. Poliţiştii i-ar amenda, dar deocamdată nu prea au cum. Motivul? Deşi anul trecut a fost adoptat un act normativ cu reguli şi amenzi pentru utilizatorii de trotinete electrice, normele de aplicare vor intra în vigoare abia după aprobarea unui alt act normativ, printr-o hotărâre de guvern aflată încă în fază de proiect...

Un coşmar

În ultima perioadă, trotinetele electrice pot fi văzute peste tot, pe carosabil, pe pistele pentru biciclişti, ba chiar şi pe trotuare, de multe ori proprietarii sfidând regulile elementare. "Sunt silenţioase şi numai te trezeşti că-ţi sare în faţă, îţi taie calea în intersecţie", se plânge un şofer. În parcuri, oamenii se tem pentru siguranţa copiilor şi a bătrânilor. "Nici nu se uită, merg cu viteză, chiar sunt un pericol. Sunt şi copii mici, nu e în regulă...", zice o orădeancă.

Dacă în Oradea utilizatorii de trotinete electrice încă nu au interdicţii, primăria din Drobeta Turnu Severin, de exemplu, vrea să le interzică accesul în zonele pietonale, din cauza numeroaselor plângeri formulate de pietoni.

Există reguli

Actul normativ care reglementează circulaţia cu trotinetele electrice pe drumurile publice a fost aprobat în februarie 2020. OUG 13/2020 interzice copiilor sub 14 ani să circule cu astfel de vehicule, iar cei între 14 şi 16 ani trebuie să poarte obligatoriu cască de protecţie.

Totodată, normativul prevede că aceste mijloace de transport pot fi folosite doar pe pistele pentru biciclişti, iar în cazurile în care acestea nu există pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 kilometri pe oră, circulaţia pe trotuare şi transportul pasagerilor fiind interzise.  

La fel ca în cazul bicicletelor şi mopedelor, trotinetele electrice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare în stare de funcţionare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente.

Aşteptăm după norme

Deşi Ordonanţa a fost publicată în Monitorul Oficial, normele de aplicare nu au apărut nici acum, după mai bine de un an. Proiectul de Hotărâre de Guvern în care sunt cuprinse a ieşit abia săptămâna trecută din procedura de dezbatere publică şi, când va fi adoptată, va aduce şi noi norme de conduită, interdicţii, precum şi condiţii tehnice similare celor pentru biciclete.

În esenţă, trotinetele electrice se vor conduce numai în linie dreaptă pe drumurile publice (urmărind traseul acestora), iar schimbarea direcţiei de mers se va face prin deplasarea conducătorilor pe lângă acestea întrucât caracteristicile tehnice ale trotinetelor nu permit semnalizarea schimbării direcţiei în mers prin ridicarea unui braţ, existând riscul dezechilibrării conducătorului. Utilizatorii sunt obligaţi să aibă asupra lor acte de identitate, să nu consume alcool ori substanţe interzise şi nu au voie să se ţină de un vehicul aflat în mers, să transporte sau să tragă orice fel de obiecte.

De asemenea, pe trotinetele electrice se poate circula doar cu ambele mâini pe ghidon, iar în parcuri sau grădini publice doar dacă nu stânjenesc pietonii, fiind interzise pe drumuri cu polei, gheaţă ori zăpadă.

Amendaţi ca biciclişti

Cum pot fi disciplinaţi trotinetiştii până când noile reguli vor intra în vigoare? Sunt încadraţi în categoria bicicliştilor, după cum a explicat pentru BIHOREANUL ofiţerul de presă al Poliţiei Bihor, Ioana Lascău, şi, deci, li se aplică aceleaşi reguli, interdicţii şi amenzi.

"Regulile de circulaţie pe drumurile publice şi sancţiunile pentru contravenţiile comise de biciclişti sunt reglementate de Codul Rutier, amenda fiind cuprinsă între 6 şi 8 puncte. În prezent, punctul de amendă este de 145 de lei. Asta înseamnă că riscă amenzi între 870 şi 1.160 de lei", spune Ioana Lascău. Usturătoare, dar aplicate, deocamdată, mai mult în teorie, de vreme ce trotinetiştii zburdă fără să le pese...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Pericol
Unii de pe trotinetele astea, sunt chiar pericol public.
Postat 07 August 2021, 20:40 de B90
Bicicliști
Da. Cred că dacă ar avea mai mult bun simț și respect față de viața, nu ar trebui alte reguli.
Postat 06 August 2021, 14:37 de Valcov
De groază
Trotinetiștii ăștia chiar sunt de groază. Pe Corso te iau în plin.
Postat 06 August 2021, 08:15 de Shogun
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON