URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Mai 2013, 17:22

Insulta şi calomnia pot fi din nou infracţiuni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ca urmare a unei decizii recente, din 29 aprilie 2013, a Curţii Constituţionale, este posibil ca insulta şi calomnia să fie din nou infracţiuni. Spun "este posibil", deoarece o altă decizie anterioară a Curţii Constituţionale a fost ignorată de instanţele judecătoreşti, iar o afirmaţie sigură poate fi făcută doar după conturarea unei practici unitare a instanţelor.

Astfel, insulta şi calomnia au fost infracţiuni în România până în 2006 când au fost abrogate prin Legea nr. 278/2006. Dispoziţiile legii de abrogare au fost declarate neconstituţionale un an mai târziu, prin Decizia nr. 62/2007 a Curţii Constituţionale. În motivarea acestei decizii, s-a apreciat că a fost încălcat şi principiul egalităţii în drepturi, prevăzut în art. 16 din Constituţie, nerespectându-se interdicţia de lezare a demnităţii, onoarei, vieţii particulare şi a dreptului la propria imagine.

În urma acestei decizii, la nivelul instanţelor de judecată s-a conturat o practică neunitară. Unele instanţe au apreciat că insulta şi calomnia au redevenit infracţiuni întrucât deciziile CCR sunt obligatorii, iar dispoziţiile art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006 au încetat să mai existe din moment ce Parlamentul nu şi-a îndeplinit obligaţia de a pune de acord reglementările din acest text de lege, constatat neconstituţional, cu prevederile corespunzătoare din Constituţie. Pe de altă parte alte instanţe au apreciat că reincriminarea faptelor de insultă şi de calomnie ar fi în neconcordanţă şi cu principiul legalităţii incriminării consacrat prin Constituţie.

Prin Decizia nr. 8/2010 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că normele de incriminare a insultei şi calomniei cuprinse în art. 205 şi 206 din Codul penal, precum şi prevederile art. 207 din Codul penal privind proba verităţii, abrogate prin dispoziţiile art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006, dispoziţii declarate neconstituţionale prin Decizia nr. 62/2007 a Curţii Constituţionale, nu sunt în vigoare, întrucât nu este admisibil ca prin abrogarea unui act de abrogare anterior să se repună în vigoare actul normativ iniţial. Săptămâna viitoare voi prezenta posibilele efecte ale deciziei din 29 aprilie 2013 a Curţii Constituţionale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
acum pe penal e o porcarie platesti o amenda penala
sa va mai scrie cineva a ceva urat ca sunt orb, surd, am ochii XXX ca SUFAR o viata intrega si cer daune :))) mai jucati va voi mult cu focul !! IN Oradea nu sunt avocati buni sa stie cum sa te apere dar avem noroc cu SPIRU HARET :))) BUCURESTI sunt mult mai pregatiti ca nivel de specialitate, daca faceti o facultate va sugerez BUCURESTIUL. GRIJI la relatii alta responsabilitate morala !!!
Postat 12 Mai 2013, 19:44 de au existat dar pe ci
acum pe penal e o porcarie platesti o amenda penala
ele au existat prin articolul codului CIVIL 998-999 ca daune :)) pe cine intereseaza o amenda penala ?!!! de ce sa mearga un OM pe penal si sa ramana cu buzele umflate , nu are rationament ?? Jurnalisti vor fi acuzati penal si vor avea dreptul la replica :)) NU VA AGITATI ca si pana acum era :))).
Postat 12 Mai 2013, 19:19 de au existat dar pe ci
Foarte bine
Insulta si calomnia nu are nimic comun cu libertatea presei si cu democratia! De si poza atasata sugereaza contrariul...
Postat 12 Mai 2013, 18:46 de Bishop
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5879 RON
  • 1 EUR = 4.9751 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON