URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Decembrie 2012, 08:26

Inedit: Spitalul Municipal găzduieşte o expoziţie de pictură realizată de bolnavi psihici (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Spitalul de Psihiatie nu mai e ce-a fost. Acesta este mesajul unei expoziţii inedite vernisate joi, la Spitalul Municipal Gavril Curteanu, unde 60 de tablouri realizate de bolnavi cu afecţiuni psihice pot fi admirate până după sărbători.

Picturile au fost amplasate pe pereţii holului ce leagă spitalul de ambulator şi au fost prezentate presei în prezenţa medicilor şi specialiştilor de la secţia de Ergoterapie a Spitalului de Neuropsihiatrie, unde bolnavii sunt vindecaţi, pe lângă medicamente, prin metode recreative, precum pictura sau modelajul.

"Terapia prin artă are două semnificaţii. Prima este de diagnostic, deoarece colegii psihologi primesc informaţii nonverbale importante despre starea pacienţilor, iar pe de altă parte este, pentru bolnav, un tratament fără medicamente", a explicat dr. Ovidiu Laurean Pop, managerul Spitalul Municipal, care înglobează aceste secţii.

Altfel de tratament

Lucrările reprezintă însă doar o parte din colecţia bolnavilor care au trecut pe la Ergoterapie din 2009, iar expunerea lor se doreşte să devină o tradiţie. De la imagini simple, până la desene mai elaborate, în care culorile se împletesc în armonii, doritorii pot vedea aici atât portrete, cât şi peisaje, scene din poveşti sau apariţii simbolice. Edificator e, de pildă, un "Portret maniacal", care înfăţişează o femeie răpusă de supărare, tuşată în culori închise, sau "Anxietate", care, pe un fundal galben, arată un bărbat cu spatele care stă cu mâinile încrucişate înainte.

dr Tatiana Irimescu.jpg"Avem ca scop reabilitarea bolnavului psihic, nu doar prin medicamente. Ergoterapia este un mod de a-i scoate din obişnuitul spitalelor, ei ies practic din spaţiul închis al bolii, iar multe dintre lucrări sunt surprinzătoare. Ne ajută foarte mult în tratament", a explicat dr. Tatiana Irimescu (foto), şefa Centrului de Sănătate Mintală.

Practic, prin formele conturate de ei, dar şi prin culori, pacienţii reuşesc să "spună" medicilor detalii importante. Cu ajutorul lor, specialiştii prescriu atât tratamentul psihologic, cât şi pe cel medicamentos. "În plus, mulţi pacienţi nu ştiu că sunt capabili de ce au pus pe hârtie. Astfel, creşte şi stima lor pentru ei înşişi, dar şi stima celorlalţi faţă de ei", a mai adăugat doctoriţa.

Vechi, dar nou

Secţia de Ergoterapie există în cadrul Spitalului de Neuropsihiatrie (transformat anul trecut în secţie a Spitalului Municipal) din anii '70, dar abia în ultimii 5 ani a primit un corp de clădire pe strada Louis Pasteur, la fostul spital de Neuropsihiatrie, şi s-a modernizat. Pacientului i se dă să deseneze sau să modeleze, lucrările fiind păstrate ca o mărturie a evoluţiei bolii.

Managerul Ovidiu Laurean Pop a explicat că, practic, prin crearea acestei secţii de Ergoterapie, ideea de "spital de psihiatrie" este mult îmbunătăţită şi adoptată societăţii în care trăim. În cadrul acestei secţii, bolnavii beneficiază, pe lângă pictură şi modelaj, şi de săli în care pot juca tenis de masă, dar şi alte jocuri "de societate", care să îi ajute să se recupereze.

"Este cu totul altceva decât ideea de spital normal de psihiatrie. Scopul acestei forme de tratament nu e de a crea operă de artă, ci pentru ca lumea să îşi aducă aminte şi că aceşti pacienţi există, să schimbăm imaginea opiniei publice, care înceaarcă să-i marginalizeze, să-i stigmatizeze, să-i facă un fel de paria ai societăţii. Lumea trebuie să înţeleagă că spitalele nu mai înseamnă cămaşă de forţă, imagini din Kafka", a explicat mangerul Pop.

Lucrările vor rămâne expuse pe toată perioada sărbătorilor, putând fi vizitate de orice doritor. Deocamdată, piesele nu pot fi cumpărate, dar, după cum a promis Laurean Pop, conducerea spitalului încearcă să găsească o formulă juridică pentru ca, pe viitor acest fapt să fie posibil, cel mai probabil printr-o fundaţie.


De ce pictură?

Ciprian Berce, Ieronim Morut.jpgLa vernisajul de joi au fost prezenţi şi Ciprian Berce (foto stânga) şi Ieronim Moruţ (foto dreapta), absolvenţi ai Facultăţii de Arte şi angajaţi ca desenatori artistici pentru consilierea bolnavilor în realizarea operelor lor. "Sunt foarte încântat că am găsit un mod de a colabora cu pacienţii: limbajul plastic, nonverbal. Ne-au demonstrat că sufletul lor e plin, încărcat, şi că au multă iubire în ei", a spus Ciprian Berce.

La rândul său, Ieronim Moruţ a apreciat că desenele cuprind o multitudine de stiluri care reflectă destul de frecvent patologiile. "Sunt mai multe modalităţi prin care se exprimă: liber, şi atunci bolnavul propune imagini care proiectează stări din subconştientul lor, sau folosindu-se de o imagine, pentru că avem pacienţi care dau propriile interpretări unor lucrări, după Van Gogh sau Michelangelo", a spus tânărul. Ca fapt divers, o creativitate mai deosebită o au schizofrenicii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON