URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 08 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că mai toată lumea a auzit de concitadinul nostru George Haber, ajuns în Sillicon Valley, unde a făcut o frumoasă carieră în IT. De câte ori are ocazia, vine în țara natală și deapănă, cu mult umor și competență, experiențele fascinante acumulate într-o viață de om. Așa a făcut și săptămâna trecută, când la IQ Digital Oradea Summit, o manifestare de mare calitate, ne-a povestit despre planurile sale de viitor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Octombrie 2024, 16:20

Începe montarea eco-insulelor în Oradea. Reprezentanții asociațiilor de proprietari sunt instruiți cum să le folosească (FOTO)

Începe montarea eco-insulelor în Oradea. Reprezentanții asociațiilor de proprietari sunt instruiți cum să le folosească (FOTO) (foto: Primăria Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna viitoare va începe în Oradea montarea eco-insulelor, adică acele module cu containere pentru deșeuri la care cetățenii vor avea acces doar folosind cartele anume primite sau o aplicație telefonică, a anunțat Primăria Oradea, marți, printr-un comunicat de presă.

Felul în care funcționează tomberoanele inteligente este explicat reprezentanților asociațiilor de proprietari, chemați anume la Primărie. O asemenea întâlnire a avut loc pe 1 octombrie.

„Au participat 80 de reprezentanți ai asociațiilor de proprietari din zona Dacia – Decebal, primele insule urmând să fie montate săptămâna viitoare în cartierul Rogerius”, a transmis Primăria.

Fiecare eco-insulă este compusă din cinci containere închise, câte unul pentru deșeurile reziduale, biodegradabile, hârtie și carton, plastic și metal și pentru sticlă. Toate containerele sunt închise, având ușițe pentru deversarea deșeurilor în partea superioară. Ele se vor deschide doar după scanarea cardului anume conceput, indiferent că este fizic sau digital, disponibil într-o aplicație pe care orădenii și-o vor putea instala pe telefoanele mobile. Acest sistem controlat este menit să garanteze faptul că o anumită insulă va putea fi folosită doar de către locatarii blocului sau blocurilor la care a fost arondată.

„Cele mai importante avantaje ale insulelor ecologice sunt: implementarea principiului „plătești pentru cât arunci” pentru zona de blocuri, conștientizarea populației asupra importanței colectării selective, reducerea mirosurilor neplăcute, stoparea accesului altor persoane în afară de locuitorii arondați, dar și reducerea contaminării deșeurilor reciclabile”, a precizat și municipalitatea.

Fiecare apartament deservit de eco-insule va primi un card de acces. „Astfel, se apropie cardul, apare o înștiințare de acces, se deschide fanta cu o manetă și se aruncă deșeul în fanta deschisă. De menționat că doar deschiderile fantei vor fi monitorizate, nu și aplicarea cartelei. Mai exact, dacă un locatar apropie cartela de mai multe ori, dar aruncă deșeul o singură dată în fanta deschisă, doar aruncarea efectivă va fi monitorizată”, le-a explicat reprezentanților asociațiilor Vlad Vaipan, din partea firmei Europlast România SRL, care a comercializat eco-insulele.

Oradea va avea 375 asemenea insule ecologice, care vor înlocui treptat actualele incinte metalice. 

Vezi o prezentare video a eco-insulelor:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
"Plătești cât arunci" este la RER, în Oradea, doar la case.
În rest, peste tot la bloc sau în județ în orice localitate, tarifele conțin o componentă fixă. AVE motivează asta, spre exemplu, că ADI Ecolect ar fi impus asta, prin faptul că mașinile pentru gunoi oricum se deplasează în teren, chiar dacă clienții nu lasă niciun gunoi la poartă. "Plătești cât arunci" nu se respectă, pentru că sistemul este condus în tot Bihorul de către "mafia gunoaielor". Mălan e șeful Ecolect, adică sluga amețită a lui Bolojan care-i conduce pe toți, dar pe care îl dresează în materie Keviep SA, cea care deține și AVE.
Postat 02 Octombrie 2024, 08:22 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5425 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON