URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 August 2022, 16:45

Începe FFF. Proiecții de filme în parcul central din Salonta, la inițiativa regizorului Marian Crișan (VIDEO)

Începe FFF. Proiecții de filme în parcul central din Salonta, la inițiativa regizorului Marian Crișan (VIDEO) Tinerii voluntari ai festivalului au împărțit pliante cu programul FFF 2022 (sursa foto: FFF- Festivalul Filmului pe Frontieră Salonta / Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Salonta găzduiește în acest weekend cea de-a patra ediție a Festivalului de Film pe Frontieră (FFF), în cadrul căruia vor fi proiectate, în parcul central, mai multe producții românești și ungurești, remarcate la festivaluri de renume.

La fel ca-n anii precedenți, evenimentul este organizat de Rova Film, compania de producție a regizorului salontan Marian Crișan, și Primăria Salonta. Spectatorii vor putea vedea atât scurtmetraje, în deschiderea celor trei seri de festival, cât și lungmetraje.

Ediția 2022 a festivalului va debuta cu două producții semnate de Andrei Huțuleac, care va fi prezent la deschidere. Este vorba despre scurtmetrajul „Havana Cuba” și lungmetrajul său de debut „#dogpoopgirl”, câștigător al premiului Golden St. George pentru Cel mai bun Film și premiul Silver George pentru Cea mai bună actriță, Andreea Grămoșteanu, la cea de a 43-a ediție a Festivalului International de Film din Moscova, 2021. Filmul este prezentat drept „o satiră socială cu elemente tragice despre epoca internetului”.

Tot vineri, de la ora 23.30, va fi proiectat filmul „Son of Saul / Fiul lui Saul”, realizat în Ungaria de Nemes Lászlo și premiat, în 2016, cu Oscar pentru Cel mai bun film străin.

Son of Saul este plasat în lagărul morții de la Auschwitz - Birkenau în 1944, iar un evreu maghiar prizonier, pe nume Saul (jucat de Géza Röhrig) este membru al Sonderkommando, un grup de prizonieri cărora li s-au dat privilegii umilitoare și iluzorii ca oameni de încredere, cu creșteri minore în rația alimentară, iar ei, în schimb, cară cadavrele din camerele de gazare în locul în care să fie arse, apoi duc cenușa departe ca să fie aruncată. Sarcina este realizată într-un ritm frenetic, mereu accelerarat, pe măsură ce aliații se apropie.

Lungmetrajul de sâmbătă seara va fi Éden, un film selectat în competiția oficială la Festivalul Internațional de Film Rotterdam, 2021, despre Éva care tebuie să trăiască izolată de tot ce o înconjoară ca să nu moară. Într-o zi, Éva primește vizita unui psihiatru care vrea să afle dacă problema ei este reală sau psihologică. 

În fine, filmul principal al serii de duminică va fi drama „R.M.N.”, de Cristian Mungiu, care a avut premiera internaţională la Festivalul de Film de la Cannes. Pelicula conturează o poveste complexă, deseori tristă, uneori revoltătoare, despre condiţia umană în vremurile noastre. "R.M.N." se petrece într-un sat din Transilvania, cu comunitate maghiară, română şi germanică, unde viaţa nu-i uşoară, perspectivele puţine, iar tinerii plecaţi. Provoacă furie apariţia unor muncitori la brutăria locală, angajaţi din lipsă de personal dispus să lucreze pe salariul minim pe economie. Localnicii se tem că vor fi invadaţi de străini şi nu vor ca aceştia să le atingă pâinea. 


Programul festivalului:

Vineri, 26 august
21:00 - Havana Cuba (comedie, 17 min.)
21:30 - #dogpoopgirl (comedie / dramă, 78 min.)
23:30 - Fiul lui Saul (dramă, 107 min.)

Sâmbătă, 27 august
21:00 - Cori & Willi (dramă, 15 min.)
21:30 - Eden (dramă, 153 min.)

Duminică, 28 august
21:00 - Moştenirea (comedie / dramă 15 min.)
21:30 - R.M.N. (dramă, 126 min.) 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON