URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 August 2021, 09:14

Încep lucrările de reconstrucţie a Cabanei Vadu Crişului (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cabana de la Vadu Crişului, veche de peste 100 de ani, va începe în curând să-şi schimbe înfăţişarea. Lucrările pentru reconstrucţia clădirii vor începe în perioada imediat următoare, după ce zilele trecute a fost eliberată autorizaţia de construcţie, au transmis reprezentanţii Consiliului Judeţean Bihor.

Ordinul pentru începerea lucrărilor de proiectare şi execuţie a fost dat de CJ Bihor în februarie, iar în această perioadă constructorul a eliberat terenul de molozul rezultat în urma lucrărilor pentru punerea în siguranţă a clădirii, transmite instituţia.

"Lucrările de reabilitare sunt realizate în condiţii speciale, fără posibilitate de acces auto. Toate materialele rezultate din demolări şi materialele necesare pentru construcţie sunt transportate pe calea ferată şi apoi manual pe platoul unde se realizează construcţia", se arată în comunicatul CJ Bihor.

Reabilitarea Cabanei de la Vadu Crişului este finanţată cu fonduri europene prin programul Ro-Hu 126. Contractul de finanţare a fost semnat în urmă cu trei ani, însă a rămas blocat din cauza lipsei unui ofertant care să preia lucrarea.

După cum BIHOREANUL a mai scris, la începutul acestui an CJ Bihor a semnat un contract de 2,69 milioane de lei cu firmele SC AD WEST CONSTRUCT SRL şi SC CLASX DESIGN SRL. Termenul pentru finalizare este de 21 de luni.

Construită între 1903 şi 1905 de contele Zichy, Cabana de la Vadu Crişului a fost locul de recreere şi întâlnire al aristocraţiei de început de secol XX şi mai târziu al tinerilor dornici de distracţie. Cabana a fost cumpărată în perioada interbelică de familia Mateescu, iar între 1948 şi 1989 a fost naţionalizată. Consiliul Judeţean Bihor a intrat în posesia construcţiei în 2004 când a cumpărat cabana de la o nepoată a lui Mateescu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
KP
Cabana va in tra in circuitul turistic , asa cum a fost o vreme
Postat 14 August 2021, 20:36 de Sandu2100
Măi, Pinochio, iar citești doar titlul?
Băi, Sănduțo, nu te duce mintea deloc. Dacă CJ Bihor bagă bani în renovare, în loc să fi vândut la licitație cabana ca să intre într-un regim comercial firesc, cam cine crezi tu că o va utiliza? Tu, în niciun caz, că nu ești pe lista de "turiști politici" agreați. Asemenea clădiri "de protocol" au rolul de a găzdui persoane strict specificate în agenda lui Bolojan. Ca pe vremea bolșevicilor, selectiv dar pe banii tuturor.
Postat 14 August 2021, 20:15 de KP
KP
Esti incredibil de slugarnic la dosul AUR , in capul tau nu e bine ca se renoveaza . Daca demola cladirea Oare ce ai fi comentat
Postat 14 August 2021, 16:09 de Sandu2100
Era și timpul ca "mafia" aleșdană să revină la "butoane".
Beiușenii și șteienii trec în "linia second-hand" a deciziilor investiționale. Zona etnică de nord a județului e stabilă și papă bani de parcă nici n-ar simți spectrul falimentului. Revenind la momentul actual, pe o rază de cca. 30 km față de "centrul" Birtinului, se bagă bani în rețele de gaze, apă, drumuri, imobile, etc. După ce a dus Oradea către pierderea identității urbanistice și un evident faliment, care se vede din stagnarea finalizării tuturor lucrărilor în curs, Bolojan a adus pe capul locuitorilor din estul Bihorului (de pe linia Aleșd-Vadu Crișului), spectrul "amortizmentelor". De unde să știe însă "bufonul" de la PNL Bihor, că orice RON investit în propriile "priorități" de origine birtineză, înseamnă încă un RON pentru mentenanța sistemului pe următorul deceniu. Cum ar fi gazul spre exemplu care, odată ajuns în Birtin, va fi indirect subvenționat de la bugetul municipiului Oradea. Cine nu crede, să ia la citit structura impozitară a participării orădenilor la bugetul Bihorului. Ar fi un moment bun xa Bolojan să se alăture mental cu Câțu, drogatul de serviciu și "groparul" PNL. "Neterminații" ăștia liberali nu înțeleg nimic din "democrație" și din "economie de piață". Ei nu sunt în stare să facă diferența între interesul public și cel privat. Cabana de la Vadu Crișului ar trebui să aparțină unui interes privat, nicidecum aportului bugetar colectiv la renovarea acesteia, pentru o folosință relativ exclusivă. Niște bolșevici nerecuperabili.
Postat 14 August 2021, 14:36 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON