URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iunie 2022, 12:40

Incendiu în Oradea: N-au stins jarul după ce au făcut grătare în curte

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pompierii orădeni au intervenit în noaptea de duminică spre luni pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie de pe strada Piatra Craiului din Oradea, dovedindu-se ulterior că acesta a izbucnit din cauza jarului lăsat nestins de proprietari, care au făcut grătare în curte.

De la grătare...

„În noaptea de duminică spre luni, 27 iunie a.c., în jurul orei 02.00, pompierii Detaşamentului 1 Oradea au intervenit pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit pe strada Piatra Craiului din municipiu. La sosirea echipajelor, flăcările se manifestau violent la o magazie din cadrul unei gospodării, existând un risc ridicat de extindere a acestora la locuinţă”, a transmis luni mr. Camelia Roșca, purtătorul de cuvânt al ISU Crișana. 

Potrivit reprezentantei ISU, forţele de intervenţie au acţionat cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă, timp de aproximativ o oră, pentru stingerea focarelor şi protecţia clădirii expuse riscului de incendiere.

„În urma evenimentului, au ars magazia, o motosapă şi circa cinci metri cubi lemne depozitate în acaret şi în proximitatea acestuia, pompierii militari reuşind să salveze casa situată lângă focare, ale cărei ferestre s-au degradat parţial din cauza radiaţiei termice”, se arată în informare. 

Mr. Roșca transmite că „în urma cercetărilor efectuate la faţa locului s-a stabilit faptul că incendiul a fost, cel mai probabil, provocat de jar sau scântei purtate de vânt, proprietarii nestingând complet resturile de jar după ce au făcut grătare în curte, în cursul serii”. 

Fiți precauți!

Pentru a preîntâmpina producerea unor astfel de evenimente, care se pot solda cu consecinţe grave, ISU le recomandă cetățenilor să respecte mai multe reguli și măsuri de prevenire a incendiilor:

- nu faceţi foc decât în locurile amenajate în acest sens, curăţând terenul din jur de orice se poate aprinde; 

- nu aprindeţi focul pe timp de vânt; 

- nu părăsiţi focul făcut, înainte de a vă asigura de stingerea lui completă;

- nu aruncaţi la întâmplare ţigara nestinsă; 

- nu lăsaţi copiii să se joace cu focul, înlăturând accesul acestora la chibrituri, brichete, lumânări sau alte asemenea surse de foc şi supraveghindu-i în permanenţă;

- menţineţi curăţenia la locul unde preparaţi hrana: aruncaţi în locuri special amenajate hârtiile, resturile de mâncare ori sticlele, întrucât acestea pot contribui la propagarea incendiilor; 

- nu lăsaţi niciodată focul nesupravegheat, deoarece chiar şi o rafală slabă de vânt ar putea modifica direcţia focului, îndreptând flăcările spre magazii, şoproane, locuinţe  sau transportând scânteile incandescente la distanţe mai mari.

Incendiu pus intenționat în Ciumeghiu

Pe de altă parte, transmite ISU, în dimineaţa zilei de luni, 27 iunie a.c., în urma unui apel primit prin Sistemul Unic 112, în jurul orei 05.20, echipajele Detaşamentului de Pompieri Salonta au stins un incendiu provocat, cel mai probabil, în mod intenţionat, la o construcţie anexă din cadrul unei gospodării situate în Ciumeghiu, flăcările propagându-se, înainte de sosirea forţelor de intervenţie, şi la o căpiţă de fân din grădina vecinului.

Incendiul, care s-a soldat cu arderea anexei construite pe o suprafaţă de circa 16 metri pătraţi şi a unei căpiţe de fân, a fost stins în circa 10 minute.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON