URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Februarie 2024, 13:47

Inamicul nr. 1 al lui Putin, Alexei Navalnîi, a murit în închisoare

Inamicul nr. 1 al lui Putin, Alexei Navalnîi, a murit în închisoare Aleksei Navalnîi în închisoare Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / Profimedia / via Hotnews.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, considerat de mulți ca fiind „inamicul nr. 1 al lui Vladimir Putin”, a murit vineri în închisoare.

Decesul subit al omului care simboliza opoziția față de regimul lui Putin ridică serioase semne de întrebare și vine cu doar o lună înainte de alegerile prezidențiale din Rusia.

Oficial, Navalnîi ar fi murit din cauze medicale.

„După o plimbare în districtul autonom Yamalo-Nenets, Navalny s-a simțit rău și aproape imediat și-a pierdut cunoștința. Paramedicii au declarat decesul deținutului”, a pretins, conform Digi24.ro, RIA Novosti, citând Serviciul Federal.

Conform autorităților penitenciarului, medicii nu ar fi putut să îl resusciteze pe Navalnîi.

După cum se știe, Navalnîi a fost unul dintre cei mai puternici opozanți ai lui Putin. El era în detenție din 2021.

De la finalul anului trecut, el era înarcerat, în condiții extrem de dure, într-o închisoare de lângă Cercul Arctic, după ce susținătorii pierduseră legătura cu el timp de mai bine de două săptămâni. 

De altfel, luna trecută, opozantul rus se adresa Curții Supreme din Moscova pentru a se plânge de condițiile extrem de dure din colonia penală în care era încarcerat, după ce fusese transferat în decembrie 2023.

HotNews.ro scrie că colonia penitenciară în care a fost transferat Navalnâi, cunoscută sub numele de „Lupul Polar”, este considerată una dintre cele mai dure închisori din Rusia, iar majoritatea deţinuţilor de acolo au fost condamnaţi pentru infracţiuni grave. Iernile sunt aspre, cu temperaturi de chiar minus 28 de grade Celsius. „Situată la aproximativ 60 km de Cercul Arctic, închisoarea a fost fondată în anii 1960 ca parte a ceea ce a fost odată sistemul GULAG de lagăre de muncă forţată sovietice, potrivit ziarului Moskovski Komsomoleţ”, explică sursa citată.

Aliații lui Navalnîi, care se pregăteau pentru transferul acestuia într-o colonie cu „regim special", cel mai dur grad din sistemul penitenciar rusesc, au declarat atunci că acesta nu mai fusese văzut de avocații săi din 6 decembrie și au tras un semnal de alarmă cu privire la soarta sa.

„Atât de tare se tem de Navalnîi, care este în închisoare, are drepturi limitate de corespondenţă, nu-şi poate vedea familia şi aşa mai departe, încât în perioada când Putin urma să-şi anunţe candidatura au hotărât să-l izoleze pur şi simplu pe Navalnîi de lumea exterioară, Doamne fereşte să facă vreo declaraţie”, a comentat asistenta sa Liubov Sobol, conform aceleiași surse.

Decesul lui Navalnîi vine cu doar o lună înainte de alegerile prezidențiale din Rusia.

După cum se știe, Vladimir Putin și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat de șase ani și nu există niciun rival serios care să îl contracareze, Navalnîi fiind condamnat la peste 30 de ani de închisoare, iar alți critici fiind, de asemenea, închiși sau în exil.

Hotnews.ro mai scria, la finalul anului trecut, că, în condițiile în care lista de candidați era încă neclară, tabăra Navalnîi și-a lansat campania îndemnându-i pur și simplu pe ruși să voteze împotriva actualului președinte.

„Nu avem propriul nostru candidat. Am avut un candidat, Navalnîi, iar ei au refuzat să-l înregistreze, au încercat să-l ucidă și l-au băgat în închisoare. Acum avem, ca să spunem așa, un candidat colectiv `nu Putin`", a declarat, conform HotNews, Lyubov Sobol, o apropiată a lui Navalnîi care, la fel ca Volkov, se află pe o listă oficială de „teroriști și extremiști" și este acum stabilită în afara Rusiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Mesaj clar pentru viitorii pretendenți la tron
Noroc că în interviul cu Putin nu la întrebat Tucker Carlson de Navalnîi, că ar fi zis Putin că la arestat pt că ar fi fost susținut de CIA
Postat 18 Februarie 2024, 07:09 de CivisUlpianum
nihil
@KP trăiește in lumea lui PUTIN, fara Bolojan, ceva de genul " ce bun ar fi fost primarul din Vladivostok in Oradea.
Postat 17 Februarie 2024, 22:23 de Sandu2100
@kp
Poate ne dai si exemple de articole de aici. Sau unde sa comentam?
Postat 17 Februarie 2024, 16:46 de nihil
KP
In Romania nu se întâmplă asa ceva, In Rusia stie tot prostul ca ăsta e un mod de a rămâne la putere.
Postat 17 Februarie 2024, 12:17 de Sandu2100
Ruși ca rușii ... românii ca ucrainenii.
Pe nici unul dintre criticii de pe acest site, nu l-am văzut comentând când vreun judecător sau politician, vreun procuror sau om de afaceri, care nu pleca capul la comenzile Statului Paralel ce îl avea ca CEO pe Coldea Florian ... murea în închisoare sau în spitalul în care era dus ca să nu se știe ce tratamente i se aplicau în intimitatea pușcăriei.
Postat 17 Februarie 2024, 09:55 de KP
Era de așteptat
Nu credeam că o să moară de bătrânețe când a decis să meargă înapoi, și cu siguranță nici el nu credea că o să moară de bătrânețe. Probabil credea sau va deveni martir. Dar Rusia de-a lungul timpului a fost tot Rusia. Nu va fi o demonstrație niciodată.
Postat 17 Februarie 2024, 08:12 de Vio_427
R.I.P.
Era de stiut, și el stia ca zilele îi sunt numărate. Totuși Rușii nu sunt prieteni, sunt cei mai mari profitori, dar sunt atât de proști că nu știu sa profite.
Postat 16 Februarie 2024, 21:57 de Sandu2100
Deci ar fi bine...
...să fim vecini cu Rusia. Din cate se vede e "democrație" așa cum zic fanii Putin. Un fel de Coreea de Nord, mâine, poimâine.
Postat 16 Februarie 2024, 16:02 de georgemarian
Nu e clar ce va urma ?
Asta este "democratia" din rusia. Ai miscat in front in fata clanului conducator, te-ai dus "la ingeri". Ca si in Coreea de Nord, China, sau Iran unde femeile sunt omorate in bataie pe strada, de catre autoritati, sau in arest, doar pt ca au indraznit sa umble cu capul descoperit pe strada. Ai miscat in front in fata mafiei? Te trezesti cu un cutit sau glont in spate, "cazut" de pe la vreo fereasta, de pe vreun pod, etc. E de mirare ? Putin si cercul lui de putere au deja la activ vreo cateva sute de mii de oameni doar in Ucraina.
Postat 16 Februarie 2024, 15:59 de Riviera
Eh.
Asa-i in rusia. Daca nu murea in puscarie 'se arunca' de la ceva geam inalt. Nici noi nu suntem departe, daca nu suntem pe faza cu politicienii 2-3 mandate sunt de ajuns sa revenim la dictatura. Faptul ca bugetarii e suficient sa faca greva cateva ore sa li se rezolve cererile insa cetatenii trebuie sa se adune cu sutele de mii si sa fie gazati si tot sa nu se rezolve nimic ne arata pozitia fragila in care suntem cu democratia noastra.
Postat 16 Februarie 2024, 15:46 de nihil
Asta nu-i de bine pentru campania electorală a lui Volodea ...
... mai ales că pare a fi în avantajul mediatic al lui Volodimir.
Postat 16 Februarie 2024, 15:17 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON