URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 17 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Ianuarie 2023, 15:30

În sprijinul semenilor: O adolescentă refugiată din Ucraina la Oradea a fost premiată de Asociaţia Caritas, unde este voluntară (FOTO)

În sprijinul semenilor: O adolescentă refugiată din Ucraina la Oradea a fost premiată de Asociaţia Caritas, unde este voluntară (FOTO) Valya Taranukha alături de coordonatoarea CICRO (foto stânga) și profesoara Svetlana Hercuț (foto dreapta)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O ucraineancă în vârstă de 16 ani, Valya Taranukha, a fost premiată, joi seara, la gala Caritas Eparhial din Oradea, în cadrul căreia sunt felicitați la începutul fiecărui an cei mai implicaţi şi activi voluntari ai ONG-ului.

Cea de-a 17-a ediţie a galei a avut ca motto "Voluntar prin solidaritate şi sensibilitate". În total, 93 de voluntari activi au ales să sprijine comunitatea în care trăiesc muncind anul trecut 2.041 de ore în slujba semenilor.

Adolescenta refugiată din Ucraina în Oradea, unde a venit alături de mama sa în primăvara lui 2022, a primit premiul "Voluntar pentru CICRO" după ce, din vară, ea s-a implicat în activităţile Centrul de Informare şi Consiliere pentru Refugiaţi Oradea (CICRO). Valya a fost translator între refugiaţi şi voluntarii centrului, dar a şi organizat jocuri şi ore interactive pentru copiii şi adolescenţii înscrişi în vară la tabăra pentru refugiaţi organizată de Caritas Eparhial.

"Îi mulţumim voluntarei pentru disponibilitatea de a crea cot la cot cu noi un context în care micuţii ucraineni să se simtă ca acasă", au transmis printr-un comunicat, reprezentanţii ONG-ului, care au precizat că adolescenta îşi doreşte să rămână pe termen lung în Oradea.

BIHOREANUL a vizitat CICRO anul trecut, la puţin timp după ce Caritas Eparhial a deschis acolo (la parterul unui bloc de locuinţe sociale ale ONG-ului, din strada Dr. Ioan Cantacuzino 56) o şcoală pentru copiii ucraineni din clasele primare. În acel loc micuţii fac lecţii împreună cu dascăli ucraineni şi, în plus, studiază limba română alături de Svetlana Hercuţ, o ucraineancă mutată de mai mulţi ani în oraşul de pe Criş.

Un alt premiu "Voluntar pentru CICRO" a fost acordat Simonei Todorean, care s-a implicat în ajutorarea ucrainenilor în ceea ce priveşte accesul la servicii medicale în Oradea.

Premiul Cel mai activ voluntar l-a primit voluntara Alexandra Nicolae, iar Premiul pentru Disponibilitate - Yvette Levai. Pentru anul 2022, voluntarul anului a fost desemnată Georgiana Flonta (foto) pentru "implicare, disponibilitate, diversitatea activităţilor în care s-a implicat, numărul de ore prestate şi calitatea serviciilor oferite".

Gala Voluntarului Caritas Eparhial, ONG aflat în subordinea Episcopiei Greco-Catolice din Oradea, a avut loc în sala festivă a Liceului Iuliu Maniu din Oradea. 

Asociația Caritas are diverse programe de ajutorarea a persoanelor și familiilor defavorizate din Oradea, dar și a persoanelor vârstnice din județul Bihor. 


Lista tuturor premianţilor:

Premiul CASA FRENŢIU

Prin intermediul programului "Adoptă un bunic sau o bunică", voluntarii "nepoţi adoptivi" au petrecut timp de calitate cu rezidenţii, i-au însoţit la plimbări, au jucat jocuri de societate, au împărtăşit experienţe şi poveşti de viaţă, acumulând în acest sens 111 de ore de voluntariat.

Premiul "Casa Frenţiu" s-a acordat voluntarului Vlad Dăniloaia.

Premiul special "CASA FRENŢIU""

Îl oferim pentru organizarea programelor literar-artistice oferite seniorilor din Centrul Rezidenţial "Casa Frenţiu".

Premiul s-a acordat doamnei Mioriţa Săteanu.

Premiul AFTER SCHOOL

Centrul de tip after school "Sfântul Martin" din Ioaniş are ca scop prevenirea abandonului şcolar şi familial, asigurarea unor condiţii armonioase de creştere, educare şi formare profesională, precum şi dezvoltarea capacităţii individului pentru depăşirea situaţiei de nevoie socială. În cadrul centrului, voluntarii ajută la pregătirea şi realizarea activităţilor recreative, ludice şi administrative.

Premiul After School s-a acordat voluntarei Ana-Maria Bogdan. 

Premiul CANTINA SOCIALĂ

Cantina socială este un serviciu social în cadrul căruia voluntarii, pe lângă servirea efectivă a beneficiarilor, interacţionează în mod direct cu aceştia. În anul 2022, 18 voluntari au realizat 602 ore de voluntariat la cantina socială.

Premiul Cantina Socială s-a acordat voluntarului Andrei Horgoş.

Premiul DUŞURILE SOCIALE

Activitatea Duşurile sociale este unică pe plan local, o activitate pe care Asociaţia Caritas Eparhial Oradea o oferă persoanelor fără adăpost. Menţinerea igienei corporale prin accesul la Duşurile sociale previne creşterea gradului de îmbolnăvire a persoanelor vulnerabile, care primesc, săptămânal, necesarul efectuării duşului, dar şi un schimb de haine curate. În anul 2022, voluntarii au ajutat la distribuirea produselor de igienă şi a hainelor, dar şi la curăţenia băilor, după efectuarea duşurilor de către persoanele fără adăpost.

Premiul Cantina Socială s-a acordat voluntarului Sebastian Sîrb

Premiul PRIETENI PENTRU UN ZÂMBET

Anul 2022 a fost plin de schimbări pentru echipa Prieteni pentru un zâmbet, 11 noi voluntari au finalizat cursul de clovni în luna august şi s-au alăturat echipei. De la sfârşitul lunii noiembrie ne-am bucurat să reluăm activităţile cu cei mici de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Oradea. Voluntarii clovni au activat prin vizite la Centrul de Îngrijire de zi pentru copii, aflat în subordinea Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, la Centrul de zi pentru copii al Asociaţiei Down Oradea şi prin participarea la diverse alte evenimente dedicate copiilor. În ultimul an, echipa a realizat 185 de ore de voluntariat, aducând zâmbete fără număr pe chipul celor mici!

Premiul Prieteni pentru un zâmbet s-a acordat voluntarei Mălina Arvaş-Popa.

Premiul COLECTA PENTRU UCRAINA

La Colecta pentru refugiaţii ucraineni s-au implicat 22 de voluntari, care au desfăşurat 267 de ore de voluntariat, contribuind la strângerea de alimente, produse de igienă, haine şi donaţii în bani care au fost trimise către vecinii noştri ucraineni. Voluntarii noştri au dovedit spirit solidar şi empatie pentru semenii noştri afectaţi de război şi au creat legături de comunicare între ei şi persoanele refugiate care au activat ca şi voluntari pentru această colectă.

Premiul Colecta pentru Ucraina s-a acordat voluntarei Naomi Oros.

Premiul COLECTA DE CRĂCIUN

La tradiţionala Colectă de alimente de Crăciun, în anul 2022 s-au implicat 24 de voluntari care au desfăşurat 84 de ore de voluntariat, contribuind la strângerea de alimente şi donaţii în bani pentru ca cei 150 de beneficiari ai asociaţiei să poată primi masa caldă zilnică şi pe parcursul anului 2023.

Premiul Colecta de Crăciun s-a acordat voluntarei Andreea Ghercă.

Premiul SPRIJIN ADMINISTRATIV

Activitatea administrativă este foarte importantă în organizaţia noastră şi în anul 2022, 67 de voluntari au cumulat 254 de ore de voluntariat în activităţi administrative, care au inclus şi Campania 3,5% şi "Cutia de Crăciun".

Premiul Administrativ s-a acordat voluntarei Bianca Moş

Premiile VOLUNTAR CICRO

Centrul de Informare şi Consiliere pentru Refugiaţi Oradea, sau pe scurt, CICRO, este un serviciu al Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea care şi-a deschis porţile pentru familiile venite din Ucraina în contextul războiului în luna iunie a anului 2022. De atunci şi până în prezent, le-am oferit beneficiarilor noştri ucraineni sprijin prin servicii sociale complexe, asistenţă psihologică şi programe educaţionale tip şcoală şi after school pentru copiii de clasele primare şi de gimnaziu. Am angajat la centru o echipă de profesionişti: profesori, psiholog şi translator ucraineni, împreună cu care sprijinim integrarea familiilor ajunse la noi.

Premiul voluntar pentru CICRO s-a acordat voluntarei Taranukha Valya.

În continuare vrem să recunoaştem meritele unei persoane care, datorită eforturilor ei neobosite, a reuşit să obţină pentru familiile din Ucraina, accesul la servicii şi drepturi medicale depline.

Premiul voluntar pentru CICRO s-a acordat voluntarei Simona Todorean.

Premiul CEL MAI ACTIV VOLUNTAR

Cel mai activ voluntar este persoana care se implică în cele mai multe activităţi din dorinţa de a schimba ceva pentru comunitatea lui.

Premiul Cel mai activ voluntar s-a acordat voluntarei Alexandra Nicolae.

Premiul pentru DISPONIBILITATE

Disponibilitatea înseamnă a fi prezent la nevoie. Când eşti anunţat cu o oră înainte şi faci tot posibilul să fii prezent, când renunţi la programul tău pentru a oferi o mână de ajutor, când alegi să dedici din timpul tău pentru un plus oferit aproapelui.

Premiul pentru Disponibilitate s-a acordat voluntarei Yvette Levai.

Premiile SPECIALE FUNDRAISER

Premiul special îl oferim persoanelor care promovează asociaţia noastră în comunitate, prin chemarea la voluntariat şi prin propriul exemplu de conduită. De-a lungul anului 2022, am derulat activităţi de promovare a voluntariatului şi acţiuni caritabile de colectare de alimente în instituţiile de învăţământ partenere. Activitatea "Cutia de Crăciun" nu ar fi fost posibilă fără o colaborare strânsă cu învăţătoare şi profesori dedicaţi, care au răspuns mereu apelului nostru la sprijin comunitar şi au asigurat informarea şi mobilizarea elevilor şi părinţilor spre implicarea socială: Carmen Chiş, Krisztina Ursu, Dana Mihincău, Mariana Todorean, Adriana Miclăuş, Patricia Capriş, Florica Creţiu şi Roxana Ţipla.

Premiile speciale VOLUNTAR PENTRU UCRAINA

Le oferim persoanelor care s-au mobilizat, au promovat şi ne-au sprijinit în realizarea Colectei pentru refugiaţii ucraineni. Prin ajutorul direct al seminariştilor din Oradea şi a familiei Scorţe din Telechiu, roadele activităţii au ajuns dincolo de graniţă, la Apşa de Jos, unde sute de oameni au aşteptat cu speranţă şi îngrijorare sprijinul de care aveau atât de multă nevoie.

Le mulţumim: doamnei învăţătoare Lia Şipoş, coordonatorul colectei speciale din cadrul proiectului "Din inimi de copii", realizată la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea;

domnului Tavi Scorţe de la Casa de tip familial "Margherita" din Telechiu;

părintelui Anton Cioba, rector al Seminarul Teologic Greco-Catolic "Sfinţii Trei Ierarhi" din Oradea.

Premii speciale VOLUNTAR PENTRU CICRO

Le oferim o recunoaştere simbolică celor care şi-au asumat, în mod voluntar, să ne susţină în împlinirea misiunii noastre de a oferi, în mod profesionist, suport pentru persoanele refugiate. Fără ajutorul lor atât de necesar şi atât de urgent pentru semenii noştri nu am fi putut să oferim calitate în serviciile noastre sociale şi nu am fi putut deschide noi orizonturi pentru stabilitatea emoţională, materială şi financiară a celor pe care îi ajutăm să se integreze din punct de vedere socio-profesional.

Premiul s-a acordat: "CMI Dr. Cizmaş Narcisa" şi doamnei Dr. Melania Forogău.

Premiul special pentru SPRIJIN ADMINISTRATIV

Îl oferim pentru disponibilitatea, calitatea timpului şi diversitatea serviciilor oferite pentru o bună desfăşurare a activităţilor din cadrul asociaţiei.

Premiul s-a acordat domnului Cristian Muntean.

Premiul VOLUNTARUL ANULUI

Este premiul oferit pentru: implicare, disponibilitate, diversitatea activităţilor în care s-a implicat, numărul de ore prestate şi calitatea serviciilor oferite.

Premiul voluntarul anului 2022 s-a acordat voluntarei Georgiana Flonta. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6818 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON