URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 IULIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Lumea se întreabă de ce trebuie să achite asigurări de sănătate și veteranii de război. Sau de ce mamele aflate în îngrijirea copilului sunt supuse aceleiași obligații. Doar cu banii astfel adunați în plus nu astupăm marea gaură din buget. Numai că Ilie Bolojan știe că, dacă faci o excepție, imediat urmează și altele. Când a introdus plata parcării pentru absolut toți cetățenii Oradiei, au sunat telefoanele în draci. Ziariști, judecători, polițiști, atârnători de partid ș.a. s-au trezit cu amenzi pe parbrize. Știți care a fost reacția lui Bolojan? „Vă rog să trimiteți amenda la mine la birou, că o s-o plătesc eu”. Așa i-a pus la punct.
Zic şi eu
Adrian Cris
În 2008, când prelua Primăria Oradea, îl știam deja binișor pe Ilie Bolojan. Își începuse ascensiunea cu patru ani înainte. În 2004, câteva luni, fusese consilier județean, unul venit „de la țară”, dar singurul care citea toate proiectele de hotărâri (ceea ce, cred, nu făceau nici măcar șefii Consiliului Județean) și care punea întrebări.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că măsurile fiscale adoptate de Guvernul Bolojan sunt necesare și eficiente?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public faptul că măsurile fiscale de austeritate așteptate în cursul lunii iulie vor fi cuprinse într-un act normativ ce nu va fi ordonanță de urgență, cum se întâmplă de obicei, ci o lege care va fi adoptată prin procedura specială a angajării răspunderii Guvernului în fața Parlamentului.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Februarie 2016, 12:07

În loc de reciclare, risipă: Un orădean aruncă lunar, în medie, 7 kg de resturi menajere şi doar 800 grame de reciclabile

În loc de reciclare, risipă: Un orădean aruncă lunar, în medie, 7 kg de resturi menajere şi doar 800 grame de reciclabile RECICLAREA ESTE GRATIS. Pentru a încuraja orădenii să colecteze selectiv deşeurile, RER Ecologic Service le-a pus la dispoziţie, gratuit, containere şi saci galbeni, colectând şi transportând reciclabilele tot gratis
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii dau semne că o duc tot mai bine. Bilanţul deşeurilor aruncate de locuitorii oraşului în 2015 arată că aceştia au lăsat mai multe gunoaie în tomberoane decât în 2014, indiciu că au avut mai mulţi bani pentru a cumpăra produse de tot felul.

În schimb, în ciuda eforturilor autorităţilor şi ale operatorului de salubritate RER Ecologic Service, orădenii nu s-au obişnuit să respecte regulile colectării selective, căci trimit în continuare spre reciclare deşeuri refolosibile în cantităţi nesemnificative. Chiar dacă riscă să fie sancţionaţi pentru asta...

Orădeanul şi deşeurile

Conform unui bilanţ prezentat de Direcţia Tehnică a Primăriei, în 2015 populaţia oraşului a aruncat 16.427 tone de deşeuri menajere, o cantitate în creştere faţă de 2014, când orădenii au lăsat în pubele şi containere 14.476 tone de deşeuri menajere, dar şi faţă de 2013, când au aruncat 11.783 tone.

Ţinând cont că, potrivit ultimului recensământ, Oradea are 196.367 locuitori, aceasta înseamnă că un orădean a aruncat anul trecut o medie de 83 kilograme de deşeuri. Lunar, înseamnă 7 kilograme de deşeuri menajere pe cap de locuitor.

La serviciu, orădenii aruncă şi mai multe gunoaie. De la firmele şi instituţiile din oraş, RER Ecologic Service a adunat 35.060 tone de deşeuri menajere, tot în creştere faţă de 2014, când s-au colectat 31.184 tone. Raportul arată că s-au mai strâns din oraş 15.186 tone deşeuri stradale şi 1.110 tone deşeuri din construcţii şi demolări. Aceste două categorii sunt în scădere faţă de anul precedent, când s-au aruncat 3.660 tone moloz şi 16.494 tone deşeuri stradale.

Fracţia... uşoară

Anul trecut, a crescut şi cantitatea deşeurilor reciclabile, dar nu prea spectaculos. Mai precis, în 2015 orădenii au lăsat în containerele cu capace galbene, în igluuri şi în sacii galbeni 2.009 tone deşeuri de ambalaje, ceea ce înseamnă, în medie, 10 kilograme pe cap de orădean. Ca urmare, dacă într-o lună un orădean a aruncat 7 kilograme de deşeuri menajere, în acelaşi interval de timp a depus doar 0,8 kilograme de deşeuri reciclabile.

Detaliat pe categorii, raportul arată că orădenii au aruncat 1.054 tone plastic (în creştere faţă de 2014, când cantitatea era de 903 tone), 705 tone de carton şi hârtii (cu 21 tone mai puţin decât în 2014) şi 198 tone sticlă (cu 60 tone mai mult decât în anul precedent). O schimbare semnificativă s-a înregistrat în ce priveşte cantitatea de deşeuri metalice colectate: în 2015, aceasta a fost de 51 tone, adică doar jumătate faţă de 2014. Semn că anul trecut locuitorii oraşului au amestecat cutiile de aluminiu şi alte deşeuri similare cu resturile menajere.

Aruncăm în pagubă

Dezinteresul orădenilor pentru colectarea selectivă, însă, îi poate costa. Poliţia Locală nu se codeşte să aplice amenzile prevăzute pentru încălcarea regulilor colectării selective: între 300 şi 500 lei pentru persoanele fizice, respectiv până la 1.500 lei pentru persoanele juridice, cum sunt şi asociaţiile de proprietari. Unele dintre acestea au şi păţit-o, fiind deja sancţionate.

În timp ce în Occident cetăţenii se străduie să trimită la reciclat chiar şi jumătate din deşeurile pe care le produc, ignorarea colectării selective de către orădeni i-ar putea păgubi aspru. Oradea este obligată să reducă anual cu 15% cantităţile de deşeuri aruncate pentru depozitare, care nu pot fi reciclate, iar dacă nu atinge acest obiectiv oraşul poate fi amendat de Ministerul Mediului. Situaţie în care, fireşte, amenda va fi plătită, până la urmă, tot din banii orădenilor...


CU STIMULENTE
Ai reciclat, ai câştigat!

Pentru promovarea colectării selective a deşeurilor în rândul orădenilor, RER Ecologic Service a derulat anul trecut, în colaborare cu Primăria, două campanii de curăţenie generală şi de colectare a deşeurilor voluminoase, precum şi alte două de informare şi monitorizare a deşeurilor aruncate de orădeni.

Operatorul de salubritate a premiat cu ustensile de grădinărit şi pachete de curăţenie 50 de asociaţii de proprietari care au dovedit că ştiu şi respectă regulile colectării selective, aruncând resturile menajere separat de deşeurile reciclabile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3461 RON
  • 1 EUR = 5.081 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON