URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iunie 2011, 11:36

Împuşcături la bloc!

Împuşcături la bloc! AMINTIRE DE LA PRM. Marin Dima susţine că n-a avut niciodată probleme cu vecinul care l-a împuşcat. Ceilalţi vecini susţin însă că minte cu neruşinare, fiind un scandalagiu notoriu. Cert e că, după ce a ieşit din spital, Dima s-a dus la sediul PRM Bihor, pentru că acolo lucrează un prieten, şi şi-a făcut poze, ca să aibă dovadă că a fost agresat
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine crede că, odată trecuţi de tinereţe, oamenii se potolesc şi stau liniştiţi pe la casele lor, văzându-şi de anii bătrâneţii, se înşală. O dovedesc doi orădeni, amândoi pensionari, care au făcut un scandal-monstru în blocul unde locuiesc.

Unul a tras după celălalt cu un pistol cu gloanţe de cauciuc, devenind astfel eroul vecinilor, care se plâng că victima îi terorizează de zeci de ani. Aşa că "pistolarul" primeşte un singur reproş: că nu l-a "caftit" mai bine pe scandalagiu, să-l înveţe minte...

"Sunt om liniştit"...

Marin Dima este un fost ceferist, acum în vârstă de 67 de ani. Locuieşte într-un apartament din strada Vaporului împreună cu mama sa, care are 98 de ani. Sunt doar ei doi, iar bărbatul susţine îşi dedică fiecare zi pentru a o îngriji pe cea care i-a dat viaţă.

Scandalul cu vecinul care locuieşte în apartamentul dedesubt s-a întâmplat pe 3 martie. "Eram în bucătărie, curăţam cartofi, să fac mâncare pentru mama", începe bărbatul să povestească grozăvia căreia i-a căzut victimă. "A sunat cineva la uşă şi am văzut pe vizor că e vecinul de sub mine. I-am deschis şi l-am întrebat ce vrea. El a ridicat mâna, avea un pistol, şi m-a împuşcat deasupra ochiului stâng", spune Dima.

"E drept, aveam un cuţit în mână, cum curăţam cartofi, dar nu am dat niciun semn că aş vrea să-l folosesc", zice orădeanul, pentru a sublinia că n-a fost defel agresiv. Mai mult, Dima susţine că niciodată în viaţă n-a avut vreo problemă, nici măcar cu vecinul care l-a agresat, Gavril Kiss, şi el tot pensionar. "Sunt om liniştit, îmi văd de bătrâneţe şi de mama...".

Nişte larmă

Cum gloanţele din pistolul vecinului său erau de cauciuc, bărbatul n-a păţit mare lucru, dar a fugit la parter, ca să-l vadă vecinii "împuşcat" şi să aibă martori. "M-am dus la administratorul scării, care a sunat la 112. Ambulanţa a venit repede, dar eu am făcut nişte larmă în faţa blocului că nu plec nicăieri până nu vine şi Poliţia". După ce la faţa locului a ajuns şi un echipaj de Poliţie, s-a lăsat dus la spital, unde rana i-a fost îngrijită de medici. De-acolo, a ţinut să se întoarcă repede acasă, ca să-şi liniştească mama. "S-a speriat, săraca, că eram plin de sânge pe faţă. M-am întors să vadă că-s viu...".

Apoi, Dima s-a dus la Medicina Legală, de unde a obţinut un certificat care atestă că avea o plagă ca urmare a unei agresiuni cu un pistol cu gaz deasupra ochiului stâng, pentru care a primit 12 zile de îngrijiri medicale. Cu el, s-a dus glonţ la Poliţie, pentru că vrea musai ca agresorul său să fie sancţionat. "De 30 de ani locuiesc în blocul ăsta şi n-am avut probleme cu nimeni. Chiar aşa, să mă împuşte din senin?...", spune bărbatul revoltat.

Supărat pe poliţişti

De la păţania din martie, Dima s-a mai întâlnit cu agresorul său o singură dată, pe casa scării, dar zicer că nu i-a cerut niciun fel de socoteală. "Ce să-l întreb eu? Să-l întrebe Poliţia!". De altfel, supărarea sa cea mai mare nici nu se îndreaptă asupra agresorului său, ci asupra poliţiştilor, care ar tărăgăna ancheta. "Fac plângere la Guvern, că au trecut două luni de când m-a împuşcat, şi încă poliţiştii nu au tras nicio concluzie", zice bărbatul, convins că oamenii legii vor să-l facă scăpat pe agresor.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, suspiciunile sale sunt totuşi neîntemeiate. "Cercetările sunt spre finalizare şi se conturează infracţiunea de loviri şi alte violenţe, precum şi uzul de armă în condiţii necorespunzătoare. Agresorul va fi trimis în judecată", spun poliţiştii.

"Măcar dacă scăpam de el..."

Între timp, Kiss s-a retras la ţară, unde are o casă. Vecinii spun că nu l-au mai văzut de ceva timp acasă şi, cel mai probabil, evită să se întâlnească cu Dima. Aceiaşi vecini îl contrazic însă pe Dima, spunând că acesta ar fi un scandalagiu de care oricine s-ar bucura să scape.

"Un alcoolic fără măsură! De 20 de ani ne terorizează pe toţi, ameninţând că bagă cuţitul în noi sau că dă foc la butelii în casa scării", zice un vecin, care nu vrea să-şi dea numele, de teamă. "Nu ştii niciodată ce-i trece prin cap. Pe maică-sa, săraca, o bate mereu când e beat. Tuturor ne e milă de ea, că-i femeie bătrână, dar n-avem ce face, că o ţine încuiată în casă. Nici în faţa blocului n-o lasă să se plimbe...", mai spune bărbatul.

Aşa că vecinii celor doi îi mulţumeasc lui Kiss pentru isprava sa. "N-a mai rezistat, săracul, să audă cum Dima urlă şi maică-sa plânge, că o bate", explică un alt vecin. "Măcar de-l bătea bine, să-l lase lat pe jos, că scăpam cu toţii de el". În acelaşi timp, despre Gavril Kiss vecinii n-au decât vorbe de bine, spunând că e un bărbat liniştit, cu care n-au avut nimic de împărţit.

Deşi intenţia lui Kiss a fost bună, urmările nu vor fi însă în avantajul său, legea interzicându-i să folosească pistolul după bunul plac. Aşa că, plecat sau nu la ţară, tot va fi chemat să răspundă pentru glonţul slobozit fie şi spre un scandalagiu. Chiar dacă în ochii vecinilor rămâne un mic erou de cartier...


FIUL CEL RĂU
Pe mamă cine o scapă?

Deşi susţin că de ani de zile aud cum Marin Dima îşi maltratează mama, vecinii bărbatului n-au făcut niciodată o reclamaţie la Poliţie, spunând că se temeau de răzbunarea acestuia. "În urmă cu câţiva ani, bătrâna a fost dusă la fata ei, care stă la ţară, dar Dima a adus-o înapoi", povesteşte unul din locatari.

Vecinii bănuiesc că bărbatul nu-şi lasă mama departe doar pentru a-i încasa pensia. "Din câte ştiu eu, a fost bucătăreasa lui Ceauşescu. Dar nu-i cine s-o scape de fiu-său!", spune un vecin. Potrivit acestuia, bătrâna e închisă în casă mereu, nefiind lăsată nici măcar la plimbare în faţa blocului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
ahahahahaha
Pentru ANCA , DANUTA , DIANA , KOTY , daca iese Dan oradeanul cu ea sculata va lasa rece, daca iesim eu cu dan oradeanul cu ele sculate va lasam satule de sculoc pe viata :))))
Postat 28 Iunie 2011, 03:56 de Radu
nu e arhiva
Articolul nu e unul din arhiva, asa arata sediul PRM Bihor in luna martie, dupa cum si scrie in articol.
Postat 14 Iunie 2011, 15:13 de @Diogene
ha ha
@diana(sau poate anca): asijderea!(daca nu stii ce inseamna cuvantul cauta in DEX)
Postat 14 Iunie 2011, 10:21 de dan oradeanul
asta da
ala cu pistulu sau cu pumnu io tras in ochi ? anca are dreptate. dan oradeanul e un kurist dezorientat.
Postat 14 Iunie 2011, 09:12 de katy
pt dan oradeanul
esti un badaran imputit ! hai sictir !
Postat 14 Iunie 2011, 08:40 de diana
mai bine...
@anca: mai bine baga-ti tu o sticla ciobita pe unde crezi ca poti sa o faci! proasta naibii, nici sa-mi scrii pseudonimul ca lumea nu esti in stare!
Postat 14 Iunie 2011, 00:37 de dan oradeanul
de unde stii?
@danuta: in primul rand de unde stii ca e "femeie"? poate nu e! in al doilea rand i-ai citit comentariile? ma refer la tot ce posteaza! o face intr-o limba romana de toata jena si cu o totala lipsa de coerenta!
Postat 14 Iunie 2011, 00:35 de dan oradeanul
@dan oradeeanul
dan oradeanul, sugaciul sugacilor..... mai bine te-ai autocastra ! hahahaha.........
Postat 13 Iunie 2011, 19:18 de anca
dar chiar in ochii ia tras?
oamenii o iau razna, este inadmisbil acest comportament agresiune pe fata dar orcum cazul dureaza 1 an.dan oradeanul calmeaza te numai gura e de tine sa faci o femeie idioata idioatelor face dovada ca ai Q scazut s a nascut acesta femeie?
Postat 13 Iunie 2011, 16:12 de danuta
ha, ha, ha, ha
ha, ha, ha, ha, ha, am ras cu lacrimi de anaconda
Postat 13 Iunie 2011, 15:57 de anca
ha, ha, ha, ha
DAN ORADEANUL sau anomimule iesi si cu ea sculata ca sincer ma lasi rece:))
Postat 13 Iunie 2011, 15:55 de anca
daca.
@anca: idioata idioatelor, daca as curata cartofi si mi-ai suna la usa si as sti ca tu suni, parol, as iesi cu cutitul in mana. mai departe nu stiu ce as face, te las pe tine sa faci un scenariu!(daca poti, fireste).
Postat 13 Iunie 2011, 15:34 de dan oradeanul
Articol din arhiva?
ce naiba cauta bradul impodobit si craciunita in luna martie, la sediul PRM?
Postat 13 Iunie 2011, 13:26 de Diogene
minte
si daca cureti cartofi lasi cutitul pe masa nu te duci la usa cu el, sa fim seriosi ca el e plina lume
Postat 13 Iunie 2011, 11:44 de anca
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON