Lucrările pentru reabilitarea clădirii monument din strada Republicii nr. 35 și transformarea ei în sediu al administrației județene au ajuns la 70% din volumul proiectat.
Consiliul Județean Bihor estimează că se va putea muta aici în primăvara anului viitor, cu două luni mai devreme față de termenul contractual pentru încheierea lucrărilor.
Ultima fațadă
„Stadiul lucrărilor a ajuns la un procent de 70%. În prezent se zugrăvește ultima fatadă din curtea interioară și se lucrează la restaurarea ornamentațiilor interioare și la înglobarea ultimelor piese de instalații, rămânând de executat apoi doar zugrăveli și placaje ale pardoselilor”, a transmis marți, la solicitarea BIHOREANULUI, Bianca Firezar, consilier al președintelui Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan.
Potrivit acesteia, toate elementele decorative ale clădirii, care a adăpostit în trecut Policlinica Mare, sunt restaurate sau refăcute, pentru a păstra valoarea istorică a clădirii.
Celelalte fațade ale imobilului, dinspre strada Republicii și dinspre Bulevardul Magheru, au fost deja refăcute, după ce muncitorii au executat consolidarea zidurilor, trecând apoi la înlocuirea învelitorii de tablă și țiglei tip solzi, originală, în timp ce restauratorii au executat restaurarea tuturor ornamentelor exterioare.
La primăvară
Potrivit Biancăi Firezar, se estimează că lucrările vor fi încheiate în luna mai a anului viitor, chiar dacă termenul contractual este luna iulie 2025.
Lucrările sunt executate, sub supravegherea unor specialiști atestați de Ministerul Culturii, de asocierea de firme Drum Asfalt, Drumuri Bihor și Constructorul Sălard, contra sumei de 48,059 milioane lei, cu TVA inclusă.
După începerea activității în noul sediu, aici vor funcționa aparatul propriu al Consiliului Județean Bihor, dar și o parte din instituții subordonate administrației județene, precum Direcția Arhitectului Șef, DGASPC ori Agenția de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect. De asemenea, în aceeași clădire va funcționa un ghișeu unic, unde vor fi reprezentate toate instituțiile subordonate CJ Bihor.
Cu eficientizare energetică
Lucrările sunt finanțate în proporție de aproximativ 50% cu fonduri europene prin Programul Regional Nord Vest 2021-2027, pe o axă ce vizează sprijinirea eficienței energetice în clădirile publice, inclusiv cele de patrimoniu.
Construită în 1899-1900 ca Palat al Finanțelor, clădirea din strada Republicii nr. 35 a fost revendicată de un ordin călugăresc romano-catolic, cel al Mizericordienilor, care susținea că i-ar aparține, iar după ce initial, în 2012, Comisia specială de retrocedări de la București a decis în acest sens, CJ Bihor a deschis un proces la finele căruia Înalta Curte de Casație și Justiție i-a dat dreptate, astfel că a putut păstra imobilul.
Acesta, construit în stil eclectic după planurile arhitectului Kálmán Rimanóczy, are regim de monument și a intrat în reparații capitale în august 2022.
Într-o primă fază, sub conducerea fostului președinte Pasztor Sandor, CJ Bihor a încheiat un contract cu aceleași firme, dar pentru suma de 24,8 milioane lei plus TVA, din bugetul județean, ulterior actualul președinte propunând rezilierea contractului și încheind un altul, pe suma de 48 milioane lei, din fonduri UE.
Diferența se explică prin faptul că, potrivit proiectului finanțat cu fonduri europene și cu cofinanțare din partea CJ Bihor, se execută și lucrări de eficientizare energetică a clădirii, plus instalarea unui sistem de încălzire pe bază de pompe de căldură și a unor sisteme de climatizare și iluminare moderne.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.