URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Februarie 2020, 10:00

Hoţii care ne fură sănătatea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

90% dintre bucureştenii care au participat la sondajul online iniţiat de primarul general Gabriela Firea au fost împotriva vinietei Oxigen, ce îşi propune să taxeze circulaţia maşinilor poluante în Bucureşti şi să le interzică de tot accesul celor sub Euro 3 în centru. E drept, nu este un sondaj făcut ca la carte, iar Firea nu-i un personaj prea simpatic, dar cu toate acestea rezultatul este uşor de interpretat - oamenilor le pasă mai mult de banii din buzunar decât de sănătate.

În acelaşi timp, atunci când se întreabă unii pe alţii de sănătate, toţi oamenii aceia care au votat împotrivă spun "sănătoşi să fim, că dacă avem sănătate le putem face pe toate" şi concluzionează înţelept că "sănătatea este cea mai importantă". O contradicţie între teorie şi practică uşor de regăsit şi la cei care taie pădurile în neştire, dar când ridică paharul sărbătorind câştigul, urează în stânga şi-n dreapta "Sănătate", după ce tocmai şi-au diminuat aportul de oxigen. Dar "noroc" că a apărut firma aia austriacă ce produce cherestea, pentru că aşa avem pe cine da vina.

În urmă cu mai mulţi ani am avut o intervenţie chirurgicală într-un spital privat din Oradea. Internare de o zi, analize la pat, operaţie fără complicaţii, mâncare bună, salon curat, externare rapidă, totul OK. "Cât ai plătit?", m-a întrebat cineva. Când i-am spus suma a fluierat lung a pagubă: "Scump, bă!". L-am lăsat să-şi termine şuieratul şi l-am întrebat la ce se raportează când declară scumpă operaţia mea: "Ştii cât costă o operaţie de apendicită, spre exemplu?". Nu ştia.

Obişnuiţi cu cheltuielile pentru sănătate suportate în mare parte de stat, oamenii nu cunosc adevărata valoare a serviciilor medicale. Poate că tocmai de acolo vine şi o parte din lipsa de responsabilitate în păstrarea sănătăţii. Imaginaţi-vă o situaţie ipotetică în care nu ar exista un sistem de asigurări de sănătate şi toţi şi-ar plăti din propriul buzunar consultaţiile, medicamentele, operaţiile sau recuperarea. Pe lângă faptul că ne-am îngriji în permanenţă să avem nişte bani puşi deoparte pentru situaţii de "Doamne, fereşte!", am fi şi mai atenţi la ce mâncăm, câtă mişcare facem şi ce aer respirăm.

Dacă vinieta Oxigen va fi eliminată (nu uitaţi, suntem în an electoral, iar tehnica politicienilor de a crea probleme şi ameninţări pentru ca tot ei să salveze situaţia este binecunoscută!) şoferii vor fi mai fericiţi că au scăpat de o cheltuială. Pe termen lung însă, şi ei, şi pietonii, şi bicicliştii vor avea de suferit într-un fel greu de cuantificat financiar. Va fi şi un semnal prost, descurajator, pentru iniţiative similare în alte oraşe. Însă de vină vor fi întotdeauna alţii. În cazul de faţă Firea, pentru că nu a redus poluarea după cum a promis, austriecii pentru că ne taie pădurile şi "hoţii" din sistemul de sănătate care se îmbogăţesc pe spatele nostru.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON