URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 August 2023, 17:31

„Homosexualitatea nu este un trend”. Emil Rengle povestește cum a reacționat tatăl său când a aflat că fiul lui este atras de bărbați (VIDEO)

„Homosexualitatea nu este un trend”. Emil Rengle povestește cum a reacționat tatăl său când a aflat că fiul lui este atras de bărbați (VIDEO) (Sursa foto: Instagram - Emil Rengle)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cunoscutul coregraf orădean Emil Rengle a fost recent invitatul podcastului "Te ascult", moderat tot de o orădeancă, prezentatoarea emisiunii "Bravo, ai stil", Ilinca Vandici, tema principală fiind percepţia societăţii asupra comunității LGBT+.

Emil Rengle a povestit despre mai multe experiențe prin care a trecut pentru a se descoperi pe sine, detaliind și momentul în care a destăinuit familiei că este atras de bărbați.

"Mă simt atras de bărbaţi"

Încă de la început, Ilinca și invitatul ei au menționat că au în comun locul natal, orașul Oradea.

Apoi, moderatoarea l-a întrebat pe dansator cum a fost copilăria sa în oraşul de pe Crişul Repede. „Am fost un copil hiperactiv. Părinţii mei au încercat de toate cu mine până am ajuns la dans. Am făcut karate, înot. Apoi am ajuns la primul meu curs de dans, care a devenit pasiunea şi totodată terapia mea. (...) Prin dans eu m-am vindecat", a spus câștigătorul emisiunii-concurs Românii au Talent din anul 2018. 

El a vorbit între altele şi despre cum au reacţionat cei din familia lui atunci când i-a anunţat despre orientarea lui sexuală. El a povestit că prima dată i-a spus mamei şi surorii sale mai mici, Dalma. „De la ele am simțit pentru prima dată înțelegere, empatie, iubire. Am fost fericit că m-au înțeles, chiar dacă mamei probabil nu i-a fost ușor”, a zis el. 

„Homosexualitatea nu este un trend, nu este o alegere. Am înţeles că noi avem şi părţi masculine şi părţi feminine. Şi atât timp cât eu nu-mi cunosc şi partea feminină, care este în mine, la fel de mult precum partea masculină, nu sunt un întreg. (...) Pot să fii rănit doar atunci când nu ştii cine eşti. Dar, odată ce ştiu, ce poţi să-mi spui nou? (...) Pot să spun că mă îndrăgostesc de femei şi de felul acesta diferit de a exista faţă de bărbaţi, şi am nevoie de prezenţa femeii în viaţa mea. Însă fizic sunt atras de bărbaţi. Aşa sunt construit, mă simt atras de corpul bărbatului", a mai spus dansatorul.

Cel mai mare susţinător

Prezentatoarea de la "Bravo, ai stil!" a fost curioasă să afle cum a reacţionat tatăl lui Emil Rengle atunci când a aflat că fiul lui are o altă orientare sexuală. Dansatorul mărturiseşte că la început i-a fost ruşine să-i spună, însă apoi a avut parte de tot sprijinul părintelui său.

„L-am evitat cel mai mult, pentru că mi-a fost ruşine că aş putea să-l dezamăgesc. Acum aproximativ 10 ani cam acolo eram eu ca nivel de înţelegere, că trebuie să-mi fie ruşine de cine sunt. N-am vrut să-l fac de ruşine în faţa oamenilor, vecinilor, familiei. Mă aşteptam să fie cea mai mare dezamăgire, lovitura cea mai grea pentru el. Tati a fost şi este şi în momentul de faţă cel mai mare susţinător al meu. A fost cel mai deschis. Nu s-a pus problema că ar trebui să fie o discuţie. Răspunsul lui a fost: Te iubesc indiferent ce vrei să faci. Sunt tatăl tău şi sunt mândru de tine, merg înainte cu tine aşa cum vrei să trăieşti", a povestit Emil Rengle. El a mai spus că tatăl său este taximetrist în Oradea.

Spre final, cei doi au vorbit şi despre manifestările de tip parade LGBT+, un festival dedicat lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor, transsexualilor ori queer, descrise de Emil Rengle ca fiind o "celebrare a iubirii". "Această sărbătoare nu mai are legătură cu orientarea sexuală. A devenit o sărbătoare globală în care pur şi simplu prin curcubeu celebrăm iubirea. Înainte să fie asta, noi celebram iubirea de Valentine`s Day, dar acesta este doar pentru cuplurile heterosexuale. În timp ce la Pride este vorba despre iubirea în toate formele sale. Invitaţia mea este deschisă tuturor. Veniţi, experimentaţi, e ca un festival. N-ai cum să nu pleci fericit de acolo. Mă bucur că aceste Pride-uri au evoluat şi nu mai este vorba despre un marş pentru drepturi. Acum doar ne bucurăm", a mai zis dansatorul.

În perioada 7-13 august, în Oradea s-au ținut primele manifestări de tip "Pride", care au debutat cu o expoziţie cu portretele şi poveştile unor tineri români din comunitatea LGBT+, urmată de o serie de întâlniri cu activişti veniţi din alte oraşe, cu expoziţii, proiecţii de filme şi concerte.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
S-au adunat aia cu "jejetu" in jos aici
Cica homofobie? Nu, homosexualitate, nu homofobia e grija populatiei ci copiii care sunt usor de influentat si care nu trebuie sa asiste la parade si hidosenii care nu accepta legea naturii (daca te-a lasat cu atarnator, tu vrei gaura, si invers). Vin aici sa dea cu "jejetu" in jos la ce nu le convine, dar se ascund dupa "jejet" in loc sa dea, daca au cum, un comentariu pertinent. Ei se ascund ca in inconstienta lor e o samanata de convingere ca nu e normala parada si toate mizeriile astea. Si mai vine si "realizatu" asta sa dea interviuri. Bihoreanule, m-ai dezamagit, da iei asemenea "stiri" de la o "emisiune wanna-be" a unei "vedete wanna-be", e mult sub-par. (Tot ce e intre ghilimele e sarcasm). Haideti cu "jejetele" macar sa le folositi la ceva util.
Postat 16 August 2023, 06:50 de poiu
"Prin curcubeu celebrăm iubirea. Înainte să fie asta, noi celebram iubirea de Valentine`s Day".
D-lui Rengle i-a lipsit doar să zică "prin uniunile homosexuale, transsexuale și poliamor celebrăm familia. Înainte să fie asta, noi celebram familia prin uniunea dintre un bărbat și o femeie."
Postat 14 August 2023, 22:09 de Rogerius
Femei care umbla ca si barbatii dupa vagin
Barbati care umbla ca si femeile dupa penis. Unde e normalitatea in toata chestia asta ? Perpetuarea speciei nu se face prin relatii homosexuale. Perpetuarea speciei se face in mod natural prin relatiile seuale dintre barbati si femei. La animale prin relatiiile sexuale intre masculi si femele. Pt inseminare artificiala ai nevoie de spermatozoid - celula sexuala mobila a organismului animal si vegetal mascul si de ovul - celula sexuala femela la plante și la animale, care, in urma fecundarii, da naștere embrionului. Asta e legea vietii.
Postat 14 August 2023, 19:32 de OrbanKula
Pt Irina LogOut
Și ateii și cei care n-au auzit de Dumnezeu din cele mai sălbatice triburi știu că perpetuarea speciei se face printr-o relație firească nu contra-firească. Așadar, argumentul cu religia nu ține! Sunt inclusiv mulți homosexuali care ei înșiși recunosc că ceea ce fac nu e bine.
Postat 14 August 2023, 16:38 de georgemarian
Stimată/stimate doamnă/domn "IrinaLoghin",
dacă comentariile de mai jos vi se par comentarii de ură și homofobie, sesizați redacția prin butonul "Raportează". Dar nu vă mai rupeți veșmintele pentru că vi se pare "înfiorător". Sunteți foarte sensibil/sensibilă când citiți dar nu și când scrieți. Vi se par sectanți cei care comentează? Păi și ăsta poate fi considerat ca și un comentariu ofensator. Eu nu-l consider așa. Prefer să cred că o spuneți din ignoranță. Pentru informarea d-voastră: nu doar sectele ci și toate confesiunile creștine, ba chiar și Biserica consideră actele homosexuale inacceptabilele din punct de vedere moral. Sau le băgați pe toate la categoriale sectă? Ignoranță totală! Prefer să zic că vorbiți din ignoranță și nu din răutate. Gânduri bune.
Postat 14 August 2023, 15:58 de Rogerius
înfiorător
Cata homofobie e în comentarii. Nu înțeleg cum de bihoreanul aproba astfel de texte. Sunteți de acord cu ele? Înțeleg ca libertate de exprimare și alea alea, dar când tu faci un om dezaxat pentru ca are alte preferințe sexuale decât tine... asta e ura în lipsa totala de inteligenta. Nici nu ma mir la cati sectanti sunt în orașul asta.
Postat 14 August 2023, 14:20 de IrinaLoghin
"Cursul de dans a devenit terapia mea".
Apreciez această sclipire de sinceritate. Dl. Rengle acceptă că are o problemă, chiar dacă nu o identifică bine. Nu mulți psihologi ar avea curajul să i-o spună. În 1990, Organizația Mondială a Sănătății a decretat că homosexualitatea nu (mai) este o boală sau o tulburare. OMS a scos homosexualiatea de pe lista tulburărilor psihice, dar nu pentru că psihologii și-au dat seama de acest lucru, ci pentru că lobby-ul homosexual din SUA a făcut presiuni să se scoată homosexualitatea de pe acea listă. Adevărata terapie și vindecare începe cu acceptarea existenței unei probleme. Toți homosexualii sunt potențiali heterosexuali.
Postat 14 August 2023, 11:32 de Rogerius
Studiu
Cei care cunosc cate ceva despre disciplina "Studiul materialelor", stiu ca din cand in cand in procesul de productie apar piese cu erori. Se pare ca e la fel e si la fiinte. Respectivul spune ca el simte atractie sexuala pt barbati si nu pt femei! Si la animale se intalnesc cazuri de homosexualitate. Ok, odata stabilit ca e o abatere de la normalitate problema apare cand aceasta organizatie face RECRUTARI! Se incearca formarea unui trend 'Let's go lesbians", Let's go gay", sunt slogane ale lgbtqw. PROPAGANDA, PROMOVARE, RECRUTARE! La fel cum armata, politia, pompierii, jandarmeria, ambulanta, etc fac activitati de recrutare, asa fac si cei de la lgbtqw sau cum isi mai zic. Unii dezorientati, cu anumite esecuri in plan sentimental, sau cu putere de discernamant redusa au sanse sa le cada in plasa.
Postat 14 August 2023, 08:58 de Riviera
A descoperit omu' că nu-i "trend" ...
... defecțiunea patologică de care suferă. E doar o boală incurabilă.
Postat 14 August 2023, 06:41 de KP
Comentariu
vandici Nu e din Oradea, singura legatura cu Oradea e 2 ani de liceu. E din Măgești. Dar na, (A)Măgești mai greu daca zici ca esti din oradea. Si de ce tot promovați atata subiectul asta? Cred ca toti, mai celebri sau mai puțin, avem realizari reale, palpabile, unele cunoscute si peste granite. Si voi il dati pe ala si ce a zis el. Cat din audienta si cititorii vostri sunt interesati de el? Iar daca articolele sunt SI pentru aia 2%, riscati sa pierdeti vreo 60% din ceilalti. vandici si emisiunea ei de 2 bani la fel, au audienta de
Postat 13 August 2023, 21:33 de poiu
Nu asta-i standardul
Standardul de iubire nu-i stabilit de oameni ci de Dumnezeu. Înainte încă să construiască universul Dumnezeu a stabilit că iubirea între oameni trebuie sa fie doar intre un bărbat și o femeie. Rengle este rezultatul acestui proces natural, firesc. Lumea s-a dezvoltat urmând aceste reguli. Orice este in afara acestor reguli înseamnă doar depresie, nefericire, boală. Nu este despre cum simți ci CUM TREBUIE să simți. Omul nu este doar o ființă instinctuală, spre deosebire de animale ci și una rațională. Rațiunea trebuie să conducă peste instincte și nu invers. Organismul unui bărbat nu-i proiectat să iubească un bărbat și al unei femei nu-i proiectat să iubească o femeie. Lucrurile în natură se completează pentru că au fost făcute cu intelepciune de Creator.
Postat 13 August 2023, 21:33 de georgemarian
Sigur..
Sigur pentru impricinati nu este un trend, este o disonanta/scurcircuit intre trup si minte. Daca unul se crede Napoleon in-l bagi la 6 dar daca un mascul se crede femela ...... Asa cu ala de se crede Napoleon trebuie tratat pentru boala lui si asitia trebuie tratati pentru ... disonanta/scurtcircuit!
Postat 13 August 2023, 21:30 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON