URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Ianuarie 2023, 19:15

Hackerul orădean Guccifer a fost eliberat după aproape 8 ani de închisoare! Revenit în țară, își scrie memoriile

Hackerul orădean Guccifer a fost eliberat după aproape 8 ani de închisoare! Revenit în țară, își scrie memoriile foto: Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După aproape 8 ani de închisoare, pe care i-a ispăşit atât în ţară cât şi în SUA, orădeanul Marcel Lehel Lazăr, cunoscut ca hackerul care acţiona cu numele de "Guccifer" sau "Micul fum", a revenit în ţară şi îşi scrie memoriile. "Sunt nişte lucruri incredibile în cartea asta, pentru că despic firul în patru", a declarat Guccifer BIHOREANULUI, anunțând de pe acum o reîntoarcere "explozivă" în arena publică.

De ce a fost acuzat Guccifer

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, Marcel Lazăr a devenit celebru după ce în 2011 a spart căsuţele de e-mail ale mai multor personaje din lumea mondenă, între care Corina Caragea, Bianca Drăguşanu şi Roxana Ciuhulescu, publicând imagini și conversații private ale acestora, sub pseudonimul "Micul Fum”. În 2012, el a fost condamnat de Judecătoria Sectorului 3 din Bucureşti la 3 ani de închisoare cu suspendare, cu o perioadă de încercare de 6 ani, pentru violarea secretului corespondenţei şi transfer neautorizat de date informatice, dar nu s-a cumințit.

În 2014, Guccifer a fost arestat, la propunerea DIICOT Arad, şi trimis în judecată pentru violarea corespondenţei mai multor personalități publice din România, între care europarlamentarul Corina Creţu şi chiar directorul SRI George Maior. În același an, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, plus cei 3 ani suspendaţi din precedenta condamnare. Sentinţa de 7 ani a rămas definitivă, orădeanul fiind atunci încarcerat în Penitenciarul Arad.

foto: Digi 24

În ce privește „afacerile” cu SUA, orădeanul a fost acuzat că a spart circa 100 de conturi de e-mail în perioada 2012-2014. Printre persoanele vizate se numărau fostul secretar de stat american Colin Powell, Sidney Blumenthal, un apropiat al lui Hillary Clinton, membri ai familiilor Bush şi Rockefeller, dar şi vedete din SUA.

Dezvăluirile sale despre corespondenţa candidatei la preşedinţia SUA Hillary Clinton - deconspirată că a folosit un cont de e-mail privat pentru a desfăşura afaceri oficiale (fapt interzis de legea americană, putând periclita siguranţa naţională) care a devenit un scandal imens - l-au ajutat pe contracandidatul acesteia, Donald Trump, să câştige, atunci, alegerile prezidenţiale.

Încarcerat iniţial în 2014, în ţară, după ce a pledat vinovat la acuzaţiile de acces neautorizat la un sistem informatic protejat şi furt de identitate în formă calificată, Lazăr a fost extrădat într-un final în SUA. Bărbatul, azi în vârstă de 51 de ani, a petrecut 4 ani într-o închisoare din Pensylvania.

Primul interviu după eliberare

Marcel Lazăr a ieşit din închisoare încă din august 2021, dar zilele trecute a dat primul interviu de după eliberare, unei publicații internaționale, The Intercept.

Orădeanul - care şi-a ales pseudonimul ca o combinaţie între Lucifer şi brandul Gucci - a spus că, prin ceea ce a făcut, nu spera la celebritate, ci şi-a propus să descopere ceea ce credea că trebuie să fie un motiv ascuns pentru disfuncţia politică continuă a Americii. A găsit, în schimb, în e-mailurile celor bogaţi şi faimoşi, o lume străină şi mai banală.

"Datorită infiltrării lui Guccifer în contul AOL al lui Dorothy Bush Koch, lumea ştie acum că fratelui ei, George W. Bush, îi plac autoportretele fine în baie", scrie The Intercept.

Singurul pedepsit

"Am plătit pentru asta. Oamenii trebuie să aibă intimitate. Dar nu e ca şi cum aş fi vrut să ştiu despre ce vorbesc vecinii mei. Am vrut să ştiu despre ce vorbesc aceşti tipi din Statele Unite şi acesta este motivul pentru care (am recurs la acest gest – n.r.). Eram sigur că se întâmplă lucruri rele. Acesta este motivul pentru care am făcut-o, nu din alt motiv dubios. Ceea ce am făcut este în regulă", a declarat Lazăr.

Între altele, orădeanul s-a declarat dezamăgit că, deşi a ajutat la dezvăluirea e-mailului privat al lui Hillary Clinton şi apoi a cooperat cu oficialii federali, el a fost cel care a ajuns la închisoare, în timp ce ea nu a fost acuzată în legătură cu cele expuse de el.

El a susţinut şi că a fost aproape să pătrundă şi în "cercul interior" al lui Trump, în octombrie 2013. "Eram pe cale să-i sparg pe băieţii lui Trump, pe Ivanka şi altele", a pretins el. "Dar computerul mi s-a stricat"...

foto: The Intercept

Din nou acasă

Guccifer a dezvăluit şi felul în care a aflat parolele celor pe care i-a deconspirat; nu avea abilităţi tehnice, ci în mare parte le-a ghicit întrebările legate de securitatea parolei. "La un moment, însă, dat am pierdut controlul", a mărturisit el în interviul acordat The Intercept.

În prezent, orădeanul s-a stabilit la Arad, unde locuia şi înainte de a fi condamnat, şi unde îşi scrie memoriile.

"Încă încerc să mă conectez cu familia mea, cu fiica mea, cu soţia mea", a spus el, lăsând să se înțeleagă că acomodarea după lunga detenție este grea. "Am fost plecat de mai bine de 8 ani, aşa că acesta este un gol mare, pe care încerc să-l umplu cu tot ce este necesar."

"Sunt nişte lucruri incredibile"

Contactat de BIHOREANUL, Marcel Lazăr a declarat că a "trecut peste" episodul încarcerării îndelungate, deşi nici acum nu îşi explică situaţia decât prin faptul că a avut parte de "sentinţe primite în plic", fiindcă "pentru aşa ceva, în mod normal, nu se face închisoare". 

El a confirmat faptul că lucrează la o carte de memorii care se anunţă de pe acum un best seller.

"Articolul din The Intercept nu conţine foarte multe detalii, el nu surprinde mai nimic din zbuciumul pe care l-am trăit. În carte, însă, am intrat în multe aspecte, mult mai profund. Cele 300 de pagini pe care le-am scris deja m-au secat de energie", a spus el.

"Sunt nişte lucruri incredibile în cartea asta, pentru că despic firul în patru", a mai spus Guccifer prevestind de pe acum o reîntoarcere "explozivă" în arena publică.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Nu e hacker, nu a fost si nu va fi
Nu stie nimic din domeniul asta. A fost ce numim noi, in domeniul CyberSec, "script kiddie" si "lucky guess". Cititi rechizitoriul ala american nu baliverne romanesti, investigatorii de la noi sunt cu ani in urma. El se folosea de detalii publice pentru a ghici raspunsurile la intrebarile de siguranta un fel de "trial and error" sau "hit and miss". Cand ii iesea ceva, era prost, roman adevarat cu aspiratii de hacker: ia repede ceva si fugi. Mai era ala tincan sau cum isi zicea din Ramnic, alt c8il cu aspiratii prea mari. Romanii nu exceleaza eecat la numarul de funcționari publici, de bugetari si de salarii fara indicatori de performanta. Toate olimpiadele si concursurile, studii la Harvard sau MIT (alea sunt de fapt burse si nu student full time) sunt mega umflate si mediatizate, multe concursuri au acelasi nume ca sa induca in eroare. Cunosc o singura romanca, alumni la MIT si care a facut acolo TOATA Studentia si cariera in domeniu si care s-a remarcat prin studii si cercetari. Restul, raman wanna-bes. Aia cu "la microsoft a doua limba vorbita e romana" sunt alta categorie. Ca si cum tu distribui cu masina Winston la magazine si zici ca lucrezi la JT, nu? Sau la PM sau la BAT. Da tu distribui tigari. Si cate si mai cate exemple... Oare de ce in privat, top mgmt-ul companiilor mari din Romania (vorbim alea de >500m) nu prea au romani? De buni ce sunt! Si nu o zic din invidie, catusi de putin. Dar am avut asipratori la interviuri de mi-am pus mainile in cap, inclusiv pe CyberSec, toti mari hackeri ai cand ii pui la o consola se maronesc in pantaloni.
Postat 20 Ianuarie 2023, 14:13 de poiu
hai sa despicam si noi firul in patru, despre el
1) "Dezvăluirile sale despre corespondenţa candidatei la preşedinţia SUA Hillary Clinton - deconspirată că a folosit un cont de e-mail privat pentru a desfăşura afaceri oficiale (fapt interzis de legea americană, putând periclita siguranţa naţională) care a devenit un scandal imens - l-au ajutat pe contracandidatul acesteia, Donald Trump, să câştige, atunci, alegerile prezidenţiale." Uite ca acuma jumatate din Americani ii ridica statuie, si cealalta jumatate ii cere capu la ghilotina, haha. 2)a) ""Am plătit pentru asta. Oamenii trebuie să aibă intimitate. Dar nu e ca şi cum aş fi vrut să ştiu despre ce vorbesc vecinii mei. Am vrut să ştiu despre ce vorbesc aceşti tipi din Statele Unite şi acesta este motivul pentru care (am recurs la acest gest – n.r.). Eram sigur că se întâmplă lucruri rele. Acesta este motivul pentru care am făcut-o, nu din alt motiv dubios. Ceea ce am făcut este în regulă", a declarat Lazăr." Mare prostie zice aici. Si vedetele, si bogatii, si politicienii au o viata privata, precum si vecinii lui. Nu e treaba publicului sa urmareasca ca un psihopat la ce ora intra la scoala copii faimosilor. Sa pornesti asa de la prezumtia de vinovatie, nu stiu daca sa il pun in gasca conspirationistilor cu folie de aluminiu, sau a totalitarilor care diceaza lege martiala precum hitler si comunistii. Sa faci 8 ani de puscarie si la iesire sa scrii o carte ca "ceea ce am facut este in regula", nu i-a venit mintea la cap in 8 ani. Si "tipii din statele unite" desi sunt departe de el, sunt si ei vecinii cuiva, iar el dupa ce le-a citit emailurile, le-a si publicat. De i-ar publica cineva din Rusia adresa lui, scoala fiicei sale, datele de nastere, prietenii ei si altele pe internet, poate ar intelege ceva in plus. 2b) Marcel Lazăr a declarat că a "trecut peste" episodul încarcerării îndelungate, deşi nici acum nu îşi explică situaţia decât prin faptul că a avut parte de "sentinţe primite în plic", fiindcă "pentru aşa ceva, în mod normal, nu se face închisoare". Desigur, el tot nevinovat e, suna ca un recidivist. Daca repeta spargerile de conturi, sa vedem cum procurorii aduc citate din cartea lui in fata judecatorului, sa dovedeasca ca 8 ani nu a fost destul ca sa se uite in oglinda, inca vina e tot a altora, a sistemului, a societatii, rasismul, incalzirea globala, discriminarea si orice altceva, dar nicidecum nu vede responsabilitatea personala.
Postat 20 Ianuarie 2023, 07:01 de unu
da
pasaje din articol : "Dezvăluirile sale despre corespondenţa candidatei la preşedinţia SUA Hillary Clinton - deconspirată că a folosit un cont de e-mail privat pentru a desfăşura afaceri oficiale (fapt interzis de legea americană, putând periclita siguranţa naţională) care a devenit un scandal imens" si "deşi a ajutat la dezvăluirea e-mailului privat al lui Hillary Clinton şi apoi a cooperat cu oficialii federali, el a fost cel care a ajuns la închisoare, în timp ce ea nu a fost acuzată în legătură cu cele expuse de el." asta arata ca politicienii sint niste reptile fara rusine . In mod normal Hillary Clinton trebuia arestata pentru faptul ca a incalcat legea sau macar acoperita de rusine = si sa fuga in desert si sa se ascunda sub o piatra unde nu stie nimeni . ca sa fii politician trebuie sa ai niste calitati = prost , hot si fara rusine ! gen Hillary , ursula si ceilalti politicieni din parlamentul europei din Qatargate = pina si Roberta Metsola sefa parlamentului european! a fost prinsa cu mita-n sac
Postat 19 Ianuarie 2023, 20:54 de richard
S-ar putea...
...ca "narcisist exhiționist" să fie un pleonasm.
Postat 19 Ianuarie 2023, 20:07 de marginan
Exhibiționist
Individul este un narcisist exhiționist.
Postat 19 Ianuarie 2023, 20:05 de marginan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON