URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Aprilie 2021, 09:24

Grivei... în creştere: Adăpostul Grivei din Oradea va prelua câini fără stăpân din tot judeţul (FOTO)

Grivei... în creştere: Adăpostul Grivei din Oradea va prelua câini fără stăpân din tot judeţul (FOTO) MUSAFIRI DE NEVOIE. De mai bine de un an, în adăpostul Grivei sunt izolaţi şi zece ogari, confiscaţi de Poliţie după ce stăpânii i-au dus la o partidă ilegală de vânătoare. Pentru că ancheta penală nu s-a încheiat, poliţiştii nu-şi dau acordul ca bietele animale să revină la stăpâni, dar nici să fie date spre adopţie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Până la finalul anului, Bihorul ar putea ajunge un judeţ fără câini vagabonzi. La iniţiativa Consiliului Judeţean, oraşele Aleşd, Marghita, Salonta şi Beiuş au încheiat un protocol comun cu Administraţia Domeniului Public, prin care adăpostul de câini din Oradea devine unul judeţean. Asta, spre dezamăgirea unor iubitori de animale, care se tem că noua măsură va duce la eutanasierea câinilor fără stăpân...

Adăposturi temporare

Ilie Boloja, președintele Consiliului Județean BihorPreşedintele Consiliului Judeţean, Ilie Bolojan (foto), a anunţat încă din ianuarie că îşi doreşte ca judeţul să aibă un program de gestionare a câinilor vagabonzi. "Am avut întâlniri cu primarii celor patru oraşe - centre de regiuni: Salonta, Marghita, Aleşd şi Beiuş. Împreună cu dânşii şi serviciul specializat din Oradea (n.r. al Administraţiei Domeniului Public) am convenit să punem în practică un program judeţean de gestionare a câinilor fără stăpân, în aşa fel încât, în a doua jumătate a anului acestuia, judeţul Bihor să fie în Uniunea Europeană, adică să fie un loc fără câini abandonaţi", a explicat şeful CJ. 

Votat în ultima şedinţă a aleşilor bihorenilor din luna martie, programul prevede că în cele patru oraşe se vor amenaja adăposturi temporare, unde vor ajunge câinii fără stăpâni din oraşe şi comunele vecine. Apoi, hingherii angajaţi la Adăpostul Grivei al ADP vor aduce patrupedele la Oradea. "O dată pe săptămână, maşina ADP va merge pe la fiecare centru şi va colecta câinii. La adăpostul Grivei vor fi trataţi, microcipaţi, pregătiţi pentru adopţie", explică şeful ADP, Liviu Andrica. În acelaşi timp, ADP va culege câinii din 25 de comune din jurul Oradiei.

Win-win

Protocolul a fost posibil pentru că Guvernul a modificat Ordonanţa 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân, care până acum prevedea că un serviciu de ecarisaj poate acţiona cel mult în unităţile administrativ-teritoriale limitrofe. Până acum, ADP putea să culeagă câini doar din comunele cu care se învecinează, nu şi de la Ceica, de pildă, unde va presta serviciul de acum înainte.

Liviu Andrica, șeful ADP OradeaPrimăriile care vor preda câini către ADP vor plăti costurile de gestionare a animalelor. "Este şi în interesul lor, dar şi al nostru, pentru că şi în prezent sunt primării care plătesc către anumite persoane juridice să le adune câinii de pe străzi. Animalele sunt ridicate şi, aproape de Oradea, li se dă drumul pe câmp şi tot noi trebuie să le prindem", zice Liviu Andrica (foto).

Primiţi cu microcipul?

Ioan Todoca, primar AleșdOraşele Aleşd, Marghita, Salonta şi Beiuş vor primi de la CJ câte 150.000 lei, pentru amenajarea adăposturilor, dar şi câte o autoutilitară, cu care să transporte căţeii. Edilii aplaudă iniţiativa. "Stăm foarte prost în Aleşd cu câinii vagabonzi, avem destul de mulţi, şi să gestionezi un adăpost de la A la Z e foarte complicat", zice primarul oraşului, Ioan Todoca (foto).

În plus, cele patru primării din judeţ vor trebui să microcipeze şi să sterilizeze câinii cu stăpân, dacă nu sunt de rasă. "Vom aloca bani pentru asta şi sper că-i vom convinge pe oameni că aşa e cel mai bine", spune Todoca.

Pe străzile din Marghita umblă cam zece câini vagabonzi, dar primarul Marcel Sas-Adăscăliţii se bucură şi el de programul judeţean. "Ne ajută foarte mult", spune edilul.

Eutanasiaţi, dacă se aglomerează

Programul judeţean are, însă, şi contestatari: iubitorii de câini. "Sunt adăposturi private în judeţ care-şi fac treaba, mai bine le dădeau banii lor", spune o orădeancă. De ani de zile, ea adună căţei vagabonzi de pe străzi, pentru a-i duce la asociaţii. "Eu nu zic că la Grivei n-au grijă de ei, dar dacă se vor aglomera căţeii în adăpost, îi vor eutanasia", atenţionează femeia.

Într-adevăr, legea prevede că, după 14 zile de cazare în adăpost, un câine poate fi eutanasiat, iar şeful ADP confirmă că asta se va întâmpla, dacă Grivei va fi aglomerat. "Totul depinde de capacitatea adăpostului şi de starea de sănătate a câinilor", zice Andrica.

Cu o capacitate de 200 de animale, adăpostul numără, în prezent, aproape 60 de câini. Unii dintre ei trăiesc aici din 2012, pentru că au fost adoptaţi la distanţă, iar "părinţii" lor plătesc lunar costurile pentru hrana ori tratamentele de care au nevoie. De altfel, adopţia, fie ea directă sau la distanţă, va rămâne în continuare o opţiune pentru orice iubitor de animale...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Cainii vagabonzi
Indiferent ca sunt locuri libere sau nu la adapostul Grivei,Autoritatile Locale sub protectia legii ucid animalele dupa 14 zile. Intrebati lucratorii de la Adapost care sunt directivele. In loc sa se aloce mai multi bani, atat pentru deparazitare,sterilizare si ingrijire cateii se eutanasiaza. Deci relocatii la Oradea ca vor fi omorati. Schimbati Legea oameni buni sunt si ei niste suflete nevinovate, fara sansa de a se fi nascut cu un pedigree
Postat 28 Aprilie 2021, 11:58 de Mirel
KP
Locul tau e la grivei
Postat 26 Aprilie 2021, 01:06 de Sandu2100
Capul județului nu e conectat la activitățile specifice, dezordonate în organizare ca și el.
Nu e vorba de alocarea pe regiuni. Nici măcar microregiuni. Regiunea cuprinde, cu Bihor, cele 6 județe din NV. E vorba de zone subjudețene sau raioane. Așa cum s-a arondat și colectarea selectivă a deșeurilor. Pun oamenii saci galbeni cu recuperabile la poartă, că pubele galbene nu s-au dat de operatori. Până apare mașina de gunoi vin și cânii bagabonzi, de sfâșie și împrăștie tot ce găsesc după miros. Că așa-i la țară, trec patrupede de tot felul pe ulițe. Apoi trec și gunoierii, cam la două săptămâni, care refuză să ridice deșeurile pentru că nu vă sacii la margine de drum. Cercul vicios ne arată astfel că, la banii dați celor 4 localități zonale mai trebuie adăugată obligarea operatorilor de a da oamenilor și pubele galbene, nu numai saci de unică folosință. Că dacă nu va fi așa, rezultă că edilii bihoreni gândesc ocazional și doar cu o parte a creierașului lor.
Postat 25 Aprilie 2021, 11:24 de KP
Constatare
În Oradea au reapărut câini fără stăpân. Oare la ce număr se poate suna pentru a fi prinși si duși la adăpost?
Postat 24 Aprilie 2021, 09:57 de Doru2019
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON