URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Septembrie 2022, 11:41

Grădina Palatului Baroc din Oradea s-a transformat într-un tărâm de poveste. Vedeta: un stejar care a prins "viaţă" (FOTO/VIDEO)

În inima Oradiei, un obiectiv turistic a prins viaţă pe timpul nopţii, transformându-se într-un tărâm de poveste ce poate fi vizitat în fiecare zi, după asfinţit, până în 18 octombrie. Marţi seară, primii vizitatori care au păşit în grădina Palatului Baroc, devenită Magic Garden, s-au întâlnit cu personaje fabuloase, precum un stejar imens care „vorbeşte”, dar şi cu actori costumați în compozitorul Michael Haydn, respectiv prinţesa Sisi.

Conduşi de muzică

Primul tur ghidat a început după ora 20.30 şi a fost dedicat jurnaliştilor locali, care au putut descoperi grădina magică.

La intrare, oaspeţii au fost rugaţi să se „înarmeze” cu câte un toiag magic, care i-a ajutat să se orienteze pe aleile întunecate.

"În această seară veţi vedea frumuseţi nemaipomenite, iar eu vă voi povesti lucruri uimitoare din cotloanele istoriei", le-a spus vizitatorilor Orologiul, primul personaj întâlnit în Magic Garden.

Acesta i-a condus apoi pe vizitatori în zona unui stejar secular, unde i-a aşteptat compozitorul Michael Haydn, pentru a le interpreta lucrarea sa "Requiem in do minor".

"Cântecul din această seară a fost compus din dragoste pentru fiica sa, fiică pe care o va întâlni în Etern (n.r. pentru că a murit la naştere)", a explicat Orologiul.

Printre personaje s-a numărat şi prinţesa Sisi, care poate fi descoperită în continuare într-o sală a oglinzilor și care s-a dovedit preferata celor mici. "Mami, e cu adevărat magică", a spus un copil din turul al doilea.

Cu ajutorul unui alt ghid fantastic, vizitatorii au ajuns apoi într-o altă zonă a grădinii, unde s-au întâlnit cu Regele Ladislau, călare.

De asemenea, ei au putut vedea "Inima pădurii" și câteva ciupeci uriaşe şi au avut ocazia să-l asculte pe Pacu, un stejar care a „învăţat” să vorbească cu ajutorul unor efecte speciale.

"Deschideţi ochii inimii şi zăriţi frumosul şi de acum încolo în tot şi în toate! Pentru că El este în tot şi în toate dacă ştim să Îl vedem. Gata, vorba lungă, sărăcia pomului. Ăăă, a omului! Povestea Magic Garden continuă, voi daţi de veste, iar eu abia aştept să mă întâlnesc din nou cu voi şi cu alţi călători asemenea vouă. Rămas bun! Acum mă voi odihni şi eu. Cred că o să dorm buştean", a spus cu tâlc, la final, stejarul „vorbitor”.

Tururi în fiecare zi

Tururile în Magic Garden continuă în Oradea tip de aproape o lună. Acestea vor începe în fiecare seară la ora 20.30 şi vor dura circa 30 de minute, ultimul fiind programat la ora 23.30.

Cei care doresc să participe la tururile ghidate trebuie să se înregistreze în prealabil pe site-ul Magic Garden sau îşi pot cumpăra bilete la o casierie aflată în apropiere de intrarea în Palatul Baroc.

Preţul unui tur în grădină este de 30 lei pentru adulţi, respectiv 15 lei pentru copii.

Magic Garden este un proiect realizat cu circa 200.000 euro (965.505 lei), bani obţinuţi prin proiectul "RO-cultura", finanţat prin Granturile SEE acordate de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia în spaţiul economic european.

Evenimentul este o premieră în România şi a fost iniţiat de Asociaţia Why Not Us, organizaţie cu un bogat palmares de evenimente desfăşurate în special în Cluj-Napoca. Parteneri ai Magic Garden sunt Episcopia Romano-Catolică a Oradiei şi Visit Oradea.

Vezi mai jos care a fost atmosfera marți seară! Video: Paul Lelea

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON