URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Mai 2011, 15:28

Garda de Mediu: CET-ul trebuie să se modernizeze mai repede de 2013

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prim-comisarul Gărzii de Mediu Bihor, Călin Mocan, a vorbit miercuri, într-o conferinţă de presă, de fumul dens pe care îl scoate CET-ul orădean. Şeful Gărzii doreşte să determine Electrocentrale Oradea să facă lucrări de modernizare înainte de a pune în funcţiune noua centrală pe gaz, pentru a cărei construcţie primeşte fonduri europene. Potrivit lui Mocan, până în decembrie 2013 CET-ul are dreptul să depăşească emisiile, dar nu ar trebui să o facă, pentru că în toată această lungă perioadă orădenii vor respira un aer plin de noxe şi vor vedea cer gri de fum.

Instalaţia Electrocentrale Oradea a fost pusă în funcţiune în 1966, astfel că în prezent este uzată moral şi fizic. "Garda Naţională de Mediu are obligaţia de a verifica respectarea prevederilor din autorizaţia de mediu. Această instalaţie a primit autorizaţia de mediu integrată în 2007, de la Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului", a declarat Mocan.

În respectiva autorizaţie, Electrocentrale are prevăzut că până în 2013 trebuie să se modernizeze, transpunându-şi directivele europene privind emisiile. "Asta înseamnă că până atunci pot să aibă depăşiri ale acestor emisii. Noi putem impune măsuri doar în limita prevederilor autorizaţiei integrate", a precizat prim-comisarul.

Pentru că autorizaţia de mediu le permite depăşirile, apare paradoxul. Potrivit lui Mocan, numai în acest an, comisarii de mediu au făcut opt controale la Electrocentrale Oradea, din care cinci neplanificate. Comisarii au constatat, astfel, că electrofiltrele, care ar trebui să oprească pulberile şi cenuşa să nu iasă în atmosferă, nu funcţionează în totalitate, iar aerul respirat de orădeni ajunge să fie foarte poluat. Cum numai ARPM Cluj poate să revizuiască autorizaţia de mediu a Electrocentrale, Garda de Mediu Bihor i-a trimis o adresă oficială, solicitându-i să revizuiască autorizaţia de mediu.

În răspuns, ARPM susţine că Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor nu a făcut nicio informare privind depăşirea emisiilor de către Electrocentrale Oradea. "Dar de ce nu a făcut? Staţiile de monitorizare a calităţii aerului din Oradea nu deţin un soft de modelare a dispersiei, să poţi să-ţi dai seama de la cine sunt depăşirile", a precizat Mocan. Astfel, chiar dacă specialiştii APM Bihor înregistrează că aerul din Oradea e mai poluat, specialiştii nu au de unde să ştie cine e de vină. "Noi, ca autorităţi locale, ne învârtim într-un cerc vicios! E un dans la care eu, personal, n-o să mă las, însă", a spus Mocan.

Şeful Gărzii de Mediu a cerut societăţii Electrocentrale ca până la 1 iunie să facă un calcul estimativ privind costurile pentru înlocuirea electrofiltrelor. "Apoi o să le impunem să identifice de unde pot obţine banii", a mai spus prim-comisarul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Caline, ai un foc?
Ura! Mocan e gata de dans: de dansul pinguinului ! Mai ales ca si-a pensat si sprancenele, iar celulita nu i se vede de port-jartier !
Postat 25 Mai 2011, 19:43 de Comicarul de mediu
interesant
Ma surprinde interesul lui Calin Mocanu pentru aerul respirat de oradeni.De ce acum?Sa fie candidatul surpriza al PDL la Primaria Oradea?Oricum altul mai bun nu au.Sau poate vine Blaga?
Postat 25 Mai 2011, 18:10 de tero
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON