URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
22 Decembrie 2015, 14:18

Gândul cel bun al reciclării

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zilele trecute, un sondaj publicat de Primărie arăta că o parte din locuitori, precum şi mulţi turişti care au păşit anul acesta prin oraş au apreciat că Oradea este un municipiu curat. Firesc, aceste rezultate ne bucură, căci sunt o dovadă că RER Ecologic Service a reuşit să-şi facă treaba şi în 2015. La fel de firesc, însă, avem ambiţia să creştem acest grad de satisfacţie.

În prag de An Nou, conducerea operatorului licenţiat de salubritate al Oradiei şi-a stabilit la rândul ei rezoluţiile. Dincolo de faptul că ne dorim să ne achităm cu brio de sarcinile asumate, prioritar va fi să promovăm necesitatea şi importanţa colectării selective a deşeurilor. Ne dorim ca balanţa deşeurilor municipale să încline tot mai mult spre fracţia uscată, care înglobează resturile pe care orădenii le trimit spre valorificare. Dincolo de a fi o obligaţie legislativă, colectarea selectivă a deşeurilor trebuie să fie pentru fiecare din noi un obicei, un mod de gospodărire.

RER Ecologic Service vine în sprijinul orădenilor şi, din surse proprii de finanţare, închide toate incintele în care se află recipientele de colectare cu un sistem automat. Ca orădenii să nu aibă nicio cheltuială, alimentarea acestui sistem se face exclusiv cu energia obţinută de un panou solar.

Speranţa noastră este că, odată finalizate aceste lucrări, asociaţiile de proprietari vor fi mai responsabile cu privire la deşeurile pe care le generează şi vor accepta că doar colectând cantităţi tot mai mari de deşeuri reciclabile şi mai mici de deşeuri menajere vom reuşi, împreună, să menţinem un preţ scăzut al serviciului de salubrizare.

Soluţia ideală ar fi implementarea sistemului întâlnit în Europa Occidentală, "pay as you throw", adică să plăteşti pentru câte deşeuri menajere arunci. Astfel, clientul are controlul cheltuielilor pentru deşeurile generate şi e direct preocupat să trimită la reciclat cantităţi tot mai mari.

Din păcate, însă, autorităţile centrale nu permit încă această schimbare. Aşadar, rămâne doar ca fiecare din noi să producă schimbarea necesară astfel încât sistemul de colectare a deşeurilor să fie nu doar eficient, ci şi responsabil.

Pálhegyi Zoltán
Director general Tehnic-Investiţii
RER Ecologic Service

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON